ADVERTENTIE

Ken jij Porto Santo al ? Dit eiland hoort samen met Madeira, Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens deel uit van de Madeira archipel. De bijnaam van dit eiland is : Gouden eiland, vanwege z’n enorme strand van 9 kilometer.

eiland Porto santo: een goed bewaard geheim !

Hoe kom je op Porto Santo:

Porto Santo ligt op 2 uurtjes varen van Madeira, midden in zee. Het is een eiland vol natuurschoon, vogels, en ongerepte stranden. Je komt er per ferry, vanaf Madeira, en de twee eilanden zijn dan ook goed te combineren. (Deze zomer heeft Tui een route die Madeira en Porto santo combineert, waardoor je met Tui Fly ook per vliegtuig naar Porto Santo kunt, vluchten vanaf Mei t/m 30 september. )

porto santo
porto santo eiland

Wat kun je op Porto Santo doen:

Het eiland is in de eerste plaats een plek om uit te rusten op een ongerept, kleinschalig eilandje waar toerisme nog niet heel erg de overhand heeft. Het advies is om er tussen de 2 of 3 dagen te besteden. Het is er rustig, en iedereen kent elkaar en er is geen massa toerisme.

Op dit kleine eilandje kent iedereen elkaar …

Omdat het eiland niet al te groot is en redelijk vlak kan je er prima per fiets rond. (het eiland is ongeveer 42m2).  Ook heeft het eiland wat leuke wandelmogelijkheden. (Dit is bij lange na niet zo uitgebreid als het grotere Madeira, met zíjn vele levada’s, zie ons blog over Madeira:  http://www.mountainreporters.com/gebieden/zuid-europa/portugal/wandelen-madeiras-levadas/

De wandelingen op Porto Santo zijn kleinschalig: Je kunt bijvoorbeeld te voet naar het puntje: Pico Castelo, dit doe je vanuit Moledo. (wandeling van ca. 5 km. ) Hier heb je mooi uitzicht op de eilandjes voor de kust.

porto santo
het strand van Porto Santo: 9 kilometer lang wit zand

Lekker eten doe je in een van de tavernes , waar je heerlijk lokaal eet met een Portugees wijntje erbij.  Ook kun je wandelen of fietsen naar de top van de Pico de Facho.

Bij Portela is een mooi uitzichtpunt met windmolens.

Vanop de Pico de Ana Ferreira heb je uitzicht op de golfbaan en de Desertas eilanden.

Je kunt Porto Santo ook onder water bekijken

Duiken en snorkelen:
Rondom Porto Santo is het water heel mooi helder en blauw. De mooiste duikspots liggen in het Zuiden bij Ilhéu de Cima (Cima-eiland)
Bij de haven van Porto Santo vindt je het duikcentrum.

porto santo
duiken en snorkelen kan goed aan de zuidkant van het eiland

Boottochten: 
Ga per boot naar Ilhéu de Baixo, en Ilhéu de Ferro , of vaar rond het eiland. Voor het spotten van walvissen en dolfijnen kan je bij specialistische boottochten terecht.

Bezoek aan Vila Baleira
Vila Baleira is de hoofstad, en meteen ook de enige stad van het eiland Porto Santo (maar het lijkt meer op een dorp). Het heeft een pleintje met restaurants en barretjes.
Bezienswaardigheden zijn een 17de eeuwse kerkje en het vroegere huis van Christoffel Columbus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here