De Rhätische Bahn is onlosmakelijk verbonden met het Zwitserse kanton Graubünden. Deze treinenmaatschappij rijdt met haar kenmerkende rode treinen door het indrukwekkende alpenlandschap en over kunstwerken van stenen viaducten. Zoals het Landwasserviaduct, wellicht het meest gefotografeerde spoorviaduct van Zwitserland. In een drieluik heb ik relatief lichte wandelingen omschreven waar je zowel van de natuur als van de Rhätische Bahn kunt genieten. Hieronder deel 1: de Rheinschlucht

Rheinschlucht / Ruinaulta

De Rheinschlucht is een 13 kilometer lange schlucht tussen station Valendas-Sagogn en station Trin, ten zuiden van het (ski)gebied Flims-Laax-Falera. De Rijn slingert hier langs indrukwekkende kale rotswanden die zijn ontstaan door een aardverschuiving bij Flims bijna 10.000 jaar geleden. De Rätoromaanse naam voor Rheinschlucht is Ruinaulta, deze naam kun je ook aantreffen op borden onderweg en op wandelkaarten.
Door de Rheinschlucht rijden de treinen van de Rhätische Bahn op het traject Chur-Disentis. Foto’s van rode treinen in de Rheinschlucht vind je vaak terug op kalenders en ansichtkaarten. Een ideale wandeling dus voor zowel natuur- als treinenliefhebbers.

Rheinschlucht
Wandelkaart station Valendas/Sagogn – Chrummwag (© Desiree van Oeffelt)

Hieronder een fotoverslag van de 8 kilometer lange route tussen station Valendas-Sagogn tot de Isla Bella Brücke (spoorbrug) voorbij de tunnel genaamd Chrummwag. Vervolgens zijn we weer 2 kilometer terug gelopen naar station Versam-Safien om op de trein te stappen.
Onderaan dit verslag heb ik nog wat tips voor uitkijkpunten die per auto bereikbaar zijn.

Station Valendas-Sagogn

Station Valendas-Sagogn, ons startpunt voor vandaag. Dit station ligt op het spoortraject Chur-Disentis. Het station is overigens ook met de auto bereikbaar. We lopen eerst even naar de brug om over het water te kijken. Hieronder zie je rechts het stationsgebouw liggen. We gaan nu aan de rechterkant van het water het wandelpad volgen in de richting van Station Versam-Safien.

Rheinschlucht
De Rijn bij Station Valendas-Sagogn (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
Wandelborden (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
We kijken even terug in de richting waarvan we vandaan komen, de eerste trein passeert (© Desiree van Oeffelt)

Ruina dallas Foppas

We komen al snel bij een open plek langs de rivier. Hier kijken we uit op een kale rotswand aan de overkant. Volgens onze kaart heet dit Ruina dallas Foppas. We lopen een eind langs de oever om de wand wat beter te bekijken. Door het water zijn er een soort van grotten ontstaan in de wand.
Iets verderop is de waterkant ruim afgezet vanwege het broedgebied van de Oeverloper en de Kleine Plevier. De vegetatie-arme zandbanken en de stenen eilandjes in het water zijn belangrijke leefgebieden voor deze vogels.

Rheinschlucht
Ruina dallas Foppas (© Desiree van Oeffelt)

We steken het spoor over en het wandelpad leidt ons langzaamaan naar boven. We moeten hier om een boerenerf heen en dat kan alleen langs de wand omhoog. Dit geeft ons wel een mooi uitzicht. Zittend op een bankje genieten we hier even van.

Rheinschlucht
Uitzicht op de Rijn (© Desiree van Oeffelt)

Eenmaal weer beneden komen we bij een prachtig deel van de schlucht. We lopen ineens over een soort walletje van gruis met rechts van ons een prachtige wand en recht vooruit uitzicht op de Rijn, het spoor en in de verte alweer zo’n indrukwekkende rotspartij.

Rheinschlucht
Het wandelpad gaat over een wal van gruis (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
Uitzicht over een prachtig deel van de schlucht. En kijk, alweer een trein! (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
Wand rechts van het wandelpad (© Desiree van Oeffelt)

Ruin Aulta

Het gruispad gaat tijdelijk over in een bospad en we komen steeds dichter bij die hoge kale rotswand. Op onze kaart weergegeven als Ruin Aulta. Het lijkt erop dat de schlucht zijn naam hieraan ontleend heeft. Ruina betekent zoiets als gruishelling en aulta betekent hoog.

Rheinschlucht
Wand met gaten en indrukwekkende pilaren (© Desiree van Oeffelt)

Om de hoek worden we verrast met nog meer van dit soort wanden. Een wandeling door deze schlucht is alles behalve saai. Nu moet ik zeggen dat ik dit sowieso fascinerend vind. Hoe de elementen dit soort kunstwerken creëren.

Rheinschlucht
Even achterom kijken (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
Verderop is er nog meer te zien (© Desiree van Oeffelt)

Ondertussen passeren er regelmatig rode bootjes op het water. Het is zo te zien populair om raftend door de schlucht te gaan. Nu ben ik zelf niet zo’n fan van water, maar ik kan mij voorstellen dat dit best een belevenis is. Er zijn meerdere aanbieders, een aantal zijn te vinden op: http://www.rheinschlucht.ch/wasser/rafting/

Rheinschlucht
Rafting in de Rheinschlucht (© Desiree van Oeffelt)

Chrummwag

We komen vervolgens aan op station Versam-Safien. De zon begint steeds meer door te komen en we besluiten nog een stukje door te lopen tot Chrummwag en de Isla Bella Brücke. Het wandelpad loopt nu weer dicht langs de Rijn. Er zijn genoeg mogelijkheden om even lekker aan het water te gaan zitten en te genieten van het landschap.

Rheinschlucht
De Rijn maakt hier een paar scherpe bochten (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
De zon schijnt over de Rijn (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
Treinenliefhebbers worden regelmatig getrakteerd op jawel, een trein! (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
Slinger in de Rijn (© Desiree van Oeffelt)

We staan nu vlak voor de spoortunnel Chrummwag. De Rijn maakt hier een enorme slinger om een rots heen. Deze slinger is van bovenaf te bekijken vanaf een uitkijkplatform genaamd “Il Spir”. Hierboven op de foto kijken we er in feite precies tegenaan, maar door de bomen nu slecht te herkennen. Onderaan dit verslag vertel ik hier meer over.
Als wandelaar moeten we over deze rots heen, links van de tunnel leidt het wandelpad ons omhoog.

Rheinschlucht
Spoortunnel Chrummwag met links het wandelpad dat ons omhoog leidt (© Desiree van Oeffelt)

Eenmaal boven staan we bij een bekend uitkijkpunt voor treinliefhebbers. Vele foto’s zijn hier al gemaakt van rode treinen die hier door het landschap schuiven.

Rheinschlucht
Uitzichtpunt Chrummwag (© Desiree van Oeffelt)

Isla Bella Brücke

Aan de andere kant dalen we af, het is nu niet ver meer tot aan de spoorbrug. Langs het wandelpad staan overigens vele wilde bloemen en nu in de zomer wemelt het hier en daar van de vlinders.

Rheinschlucht
Vele vlinders en wilde bloemen langs het wandelpad (zomer) (© Desiree van Oeffelt)

We komen aan bij de spoorbrug en zien hoe er nog een paar rafters voorbij komen en het laatste deel van de Rheinschlucht in varen.

Rheinschlucht
Isla Bella Brücke (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
Uitzicht vanaf de Isla Bella Brücke (© Desiree van Oeffelt)

Om door het laatste deel van de Rheinschlucht te lopen moet je bovenop de spoortunnel bij Chrummwag afslaan naar Versam Dorf en een enorme omweg maken om weer enigszins in de buurt van de Rijn te komen en verder te lopen naar station Trin. Dit komt omdat je een zijtak van de Rijn / zijkloof genaamd Versamer Tobel moet oversteken.

Wij gaan echter niet verder en lopen terug om op de trein te stappen op station Versam-Safien.

Tip: De route is overigens een deel van het jaar niet begaanbaar, dus check de website: http://www.rheinschlucht.ch/wandern/wanderrouten/ voor de actuele staat van de wandelroute.

Uitkijkpunten bereikbaar per auto

Zowel aan de noord- als de zuidzijde van de Rheinschlucht zijn er uitkijkpunten gemaakt. Hier kun je de Rijn en de Rheinschlucht van bovenaf bekijken.
Hieronder enkele foto’s vanaf de zuidzijde. De eerste foto is gemaakt op de Versamerstrasse tussen Versam en Bonaduz. De tweede en derde foto zijn gemaakt bij uitkijkpunt Islabord op de weg tussen Versam Dorf en station Versam-Safien.

Rheinschlucht
In de buurt van uitzichtpunt Zault (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
Uitzichtpunt Islabord, kijkend naar het oosten (© Desiree van Oeffelt)
Rheinschlucht
Uitzichtpunt Islabord, kijkend naar het westen (© Desiree van Oeffelt)

Op de foto hierboven kijk je uit op het gedeelte tussen station Versam-Safien en Chrummwag. Precies aan de overkant, aan de rechterzijde van de foto, heb je uitzichtpunt “Il Spir”, verborgen tussen de bomen (zie foto hieronder). Vanaf dit uitkijkplateau heb je goed zicht op een scherpe slinger in de Rijn, gevormd als een U. Hiervandaan heb ik helaas geen foto’s, maar je vindt dit uitkijkplateau bij Conn (970m) ten zuiden van het dorpje Flims, vlak bij de Caumasee.

Rheinschlucht
Uitkijkplateau Il Spir (© Desiree van Oeffelt)

Om deze uitkijkpunten te vinden kun je het beste in de link hieronder de Rheinschlucht Erlebniskarte downloaden. Hierin zit een kaart van de omgeving. Of laat een bericht achter met je vraag onderaan dit artikel.

Er zijn meerdere gemarkeerde wandelroutes in dit gebied, een goede website met informatie is:

http://www.rheinschlucht.ch/wandern/wanderrouten/ (Tip: download de Rheinschlucht Erlebniskarte)

Nog meer informatie over de Rheinschlucht vind je hier:
https://www.flimslaax.com/naturerlebnisse/rheinschlucht


Het drieluik bestaat uit de volgende delen:
– Rheinschlucht (dit artikel hierboven)
Bahnerlebnisweg Albula (<-link)
Zügenschlucht (<-link)


Lees hier alle verhalen en reistips over Zwitserland

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer