Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De Bergwoestijn in Namibië en Zuid Afrika

Een reisverhaal van Daphne Berg

Het Ai / Ais-Richtersveld Transfrontierpark beslaat meer dan 6000 vierkante kilometer. Het is een droog en afgelegen gebied, met een ruw en spectaculair landschap. Het is verspreid over Namibië met drieënzeventig procent en Zuid-Afrika met zevenentwintig procent. Deze woestijn is om vele redenen uniek. En het mag niet overgeslagen worden bij een bezoek aan Namibië of het westen van Zuid-Afrika.

Laat me je uitleggen waarom! Ik doe dat aan de hand van acht belangrijke redenen.

Canon roadhouse
Canon Roadhouse bij de ingang van het park. Foto: Daphne Berg

1. Transfrontier Park

Een Transfrontier park, ofwel grensoverschrijdend park, is een ecologisch beschermd gebied dat grenzen van meer dan één land overspant. Niet alleen geeft dit dierenleven een kans om over grenzen heen te migreren, maar het betekent ook dat twee landen samenwerken om de parkenflora en -fauna te behouden.

De Namibische Ai / Ais en de Zuid-Afrikaanse Richtersveld kanten worden verdeeld door de Oranjerivier. De Orange River, met zijn 2200 kilometer, begint in de Drakensbergen in Zuid-Afrika en eindigt in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Overschrijden van de grens in het park is mogelijk door een oude gerestaureerde Pont.

Oranjerivier
De Oranjerivier bij zonsopgang. Foto: Daphne Berg

2. Desert Knights MTB evenement

In april en september biedt de woestijn het perfecte omgeving voor het MTB-evenement Desert Knights. In vijf dagen mountainbiken door het ruige woestijngebied, verken je het Ai/Ais-park in drie dagen en het Richtersveld in twee dagen.

Het biken begint in de middag en tijdens de rit geniet je van een spectaculaire schilderachtige zonsondergang. Hierna wijst de volle maan je de weg naar het kamp.

Desert Knights
Desert Knights, biken in de zonsondergang. Foto: Daphne Berg

Het evenement omvat ook een dag kanoën, de reis begint aan de oever van de Oranjerivier aan de Namibische kant en eindigt op een camping aan de oever van de Zuid-Afrikaanse kant.

Tijdens het evenement passeer je de grens waar niemand gewoonlijk komen kan, en kampeer je waar normaal niemand is toegestaan

Gedurende de uren vóór de ritten zijn er optionele trips. Leer meer over het landschap, de flora en fauna tijdens een van deze trips. Of neem wat rust in het kamp en bereid je voor op de middagrit. Tijdens het evenement passeer je de grens waar niemand gewoonlijk komen kan, en kampeer je waar normaal niemand is toegestaan. Vooral tijdens deze tour krijg je echt toegang tot het ontoegankelijke.

Desert Knights
Desert Knights. Foto: Veronica Rizzoli

3. Fish river Canyon

Dit is de op één na grootste kloof ter wereld na de Grand Canyon in Arizona. Het is absoluut adembenemend in zijn onmetelijkheid. Het landschap is adembenemend zodra je over de rand kijkt. Voor toeristen en fotografen vormt deze kloof een hoogtepunt tijdens een bezoek aan het park.

Fish River Canyon
Uitzicht vanaf de rand op Fish River Canyon. Foto: Daphne Berg

Op de eerste dag van de Desert Knights, word je langs de rand van de kloof gestuurd. En het moeilijke, stenige terrein waar je je mountainbike doorheen moest leiden om hier te komen, heb je bij het eerste uitzicht vergeten.

De kloof daalt met een halve kilometer verticaal uit de omringende vlaktes en de verre Fish River worstelt door de basis van de kloof. Het belangrijkste uitzichtpunt ligt op twaalf kilometer van het kamp Hobas. Het 5-daagse wandelpad begint ook hier.

Fish River Canyon
Zonsondergang op Fish River Canyon. Foto: Daphne Berg

4. Ai/Ais Hotsprings

Deze warmwaterbron bevindt zich op de camping Ai / Ais. Ai Ais betekent ‘brandend water’. Een thermaal buitenzwembad naast de warmwaterbronnen biedt een rustgevende temperatuur tijdens de winter of ’s avonds. En is perfect om te ontspannen na een actieve buiten-dag.

Ai/Ais camp
Ai/Ais camp. Foto: Daphne Berg

Er zijn ook overdekte zwembaden, met verschillende temperaturen. Het resort biedt ook verschillende soorten massages.

Het kamp is ook het einde van de Fish River Canyon Hiking Trail en vormt het tweede kamp van het Desert Knights-evenement. De serene omgeving van deze camping vormt de perfecte uitvalsbasis voor een hersteldag. Wees wel voorzichtig met bavianen.

Baboons
Waarschuwingsbord in het kamp. Foto: Daphne Berg

5. Wandelpaden

Twee uitdagende wandelpaden kunnen worden gelopen in het park. Deze routes zijn zeer fysiek uitdagend, maar plaatsen je in een ongeëvenaarde positie om dit maanlandschap uit de eerste hand te ervaren.

het schilderachtige berggebied van het zuidelijke wildernisgebied dat de hoogste neerslag binnen het park ontvangt

De Venstervalle-route van Richtersveld begint en eindigt in het Hakiesdoring Trail Camp. Het pad beslaat 4 dagen en 3 overnachtingen en is ongeveer 40 km. Het ligt in het schilderachtige berggebied van het zuidelijke wildernisgebied dat de hoogste neerslag binnen het park ontvangt.

Ervaren wandelaars zullen het Fish River Canyon-wandelpad, dat 4-5 dagen duurt, zeer de moeite waard vinden. Het parcours volgt de loop van de spectaculaire kloof 90 km van Hobas naar de spa met warm water van Ai / Ais. Tijdens de wandeling zijn plekken om te kamperen, maar geen andere faciliteiten. Groepen moeten uit drie personen bestaan. Vooraf reserveren is verplicht.

Trail
Begin van de Trail in Fish River Canyon. Foto: Daphne Berg

6. Woestijn flora en fauna

Dit park heeft de rijkste flora van de andere twee Transfrontier-parken in Namibië. Het heeft een uniek plantenleven, zoals de kokerboom (quiver tree), de kokerboom van het meisje en de zeldzame reusachtige kokerboom.

Tegenwoordig worden er nog steeds nieuwe plantensoorten ontdekt. En er is geen woestijnflora op onze planeet, die soortgelijke soorten flora heeft. Op een oppervlakte van één vierkante kilometer zijn meer dan 360 bloeiende plantensoorten te vinden.

quiver tree
Quiver Tree, ofwel Kokerboom. Foto: Daphne Berg

Hoewel de kans om de nachtelijke hyena’s en luipaarden te spotten uiterst zeldzaam is, zijn soms luipaardafdrukken te vinden langs de onverharde wegen.

tijdens onze reis hebben we giraffen, kudu, gemsbok, springbok en bergzebra’s gespot

Verder staat het park niet bekend om zijn rijke fauna zoals in andere delen van Namibië, maar tijdens onze reis hebben we giraffen, kudu, gemsbok, springbok en bergzebra’s gespot.

Gemsbokken kunnen in het hele park gespot worden. Bron: https://www.africanhuntinggazette.com

Bavianen wachten vaak op een kans om je eten te stelen op een van de campings en tijdens onze kanotocht op de Oranjerivier hebben we ook Vervet Aapjes gezien. De zanderige woestijnomgeving maakt dit ook een perfecte omgeving voor vele slangen, spinnen en schorpioenen.

7. Vogelspotten

Vooral de Orange River is perfect voor vogelspotten. Op een kanotocht langs de rivier heb je geen moeite om de beroemde Afrikaanse zeearend, verschillende soorten ijsvogels, veel aalscholvers en lepelaars te spotten.

Afrikaanse Zeearend. Bron: https://www.primeugandasafaris.com

Maar ook verder weg van de rivier zijn veel vogels te spotten, waaronder de Jakuba’s Buizerd en Zwarte Arend. In totaal zijn een aantal van 197 soorten gespot in het park. Dit komt door de toegang tot de Orange River en de nabijheid van de zee.

8. Enige Bergwoestijn in zuidelijk Afrika

Het parkgebied wordt beschouwd als een afgelegen, onherbergzame en de enige echte bergwoestijn in zuidelijk Afrika. Het bestaat voornamelijk uit extreem bergachtig terrein met grote hoogteverschillen over zeer korte afstanden.

Het hoogste punt van het park ligt in het Huns-gebergte dat in Namibië ligt en de hoogste top is 1652 meter. Vooral omdat het park wordt geconserveerd door twee landen, heeft het vele unieke kwaliteiten. Het park en zijn vele aspecten zullen indruk maken en voor veel verassingen zorgen.

Ai/Ais
De onverharde weg het Ai/Ais park in. Foto: Daphne Berg

Bron: SANparks Official Information Guide Ai/Ais-Richtersveld Transfrontierpark
Meer informatie over Namibia: www.namibiatourism.com.na
Meer informatie over Desert Knights: www.desertknights-mtb.com
Meer informatie over vluchten/Air Namibia: airnamibia.com

En meer van mijn avonturen in het Engels, vind je op mijn eigen blog!

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

2 Reactie op “8 redenen om de Bergwoestijn in Namibië en Zuid Afrika te bezoeken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer