Ik ga alle mountainbikeroutes van Nederland rijden
Ik ga alle mountainbikeroutes van Nederland te rijden
Door: André Deunhouwer
Dit is mijn eerste post voor mountainreporters en ik vind het heel tof om jullie mee te nemen in de avonturen die ik mag beleven. Hieronder zal ik mij (en mijn uitdaging) even voorstellen en jullie gelijk vijf mountainbiketips voor in eigen land meegeven!
Mijn naam is André en in de zomer van 2016 ben ik de uitdaging met mijzelf aangegaan om alle officiële mountainbikeroutes van Nederland te gaan rijden. Om deze avonturen vast te leggen heb ik een Gopro gekocht, deze op mijn helm (safety first) gemonteerd en de beelden op YouTube gezet. Omdat er op YouTube al heel veel mountainbikevideo’s staan – waarvan sommige een hele route bevatten waar je 53 minuten en 32 seconden naar kan kijken – besloot ik het iets anders aan te pakken dan het gros. De video’s moesten rond de vijf minuten duren, dat kijkt lekker weg, relevante informatie geven, mooie beelden geven en een beetje humor bevatten.
De routes worden onderhouden door tientallen enthousiaste vrijwilligers met een hart voor de natuur en de sport
Officiële mountainbikeroutes
Nederland telt bijna tweehonderd officiële mountainbikeroutes. Deze zijn verdeeld over alle provincies. De meeste liggen in Noord-Brabant en de minste in Friesland, gelukkig, want ik woon zelf in Dordrecht. De kwaliteit van de routes verschilt enorm. Zo zijn er gebieden als de Utrechtse heuvelrug waar volledig geprepareerde routes liggen die alleen bestemd zijn voor mountainbikers. Je hebt voor deze routes ook een vignet nodig. De routes worden onderhouden door tientallen enthousiaste vrijwilligers met een hart voor de natuur en de sport. Deze routes zijn vaak erg technisch, bevatten mooi bochtenwerk, hebben jumps en drops en zijn voorzien van een afwateringssysteem, zodat de route ook met regenachtig weer nog te berijden is. Dit zijn vaak ook de populairste routes van Nederland, omdat ze veel uitdaging en actie bevatten.
Ook populair, maar niet persé alleen te gebruiken voor mountainbikers, zijn de routes in Zuid-Limburg. Een stuk minder singletracks, maar wel pittig klimmen en lang afdalen in een prachtige omgeving.
Daarnaast zijn er erg veel routes die ‘OK’ zijn. Routes die aangelegd zijn omdat er een aantal stukken zijn waar mooie singletracks liggen, maar ver uit elkaar liggen en verbonden worden met lange stukken asfalt of traktorpaden. Hierdoor zijn die routes deels technisch en uitdagend en deels goed voor een stuk sprinten (of uitrusten:). Er is nogal eens discussie of dit de moeite waard is of niet…
Dan zijn er de routes die de pech hebben dat ze in de verkeerde provincie liggen. Flevoland bijvoorbeeld heeft een aantal erg leuke routes liggen. De bouwers hebben echt alles eruit gehaald om er een toffe trail van de maken en dat is ze ook gelukt. Helaas is Flevoland natuurlijk erg plat. Tot slot zijn er de routes waar je verdrietig van wordt. Routes die inspiratieloos zijn aangelegd of simpelweg niet onderhouden worden en dus overgroeid zijn. Of er ontbreken bordjes waardoor het spoorzoeken wordt.
Enthousiast
Welke van de bovenstaande routes ik ook rijd, er is altijd wel iets waar ik enthousiast van wordt. Mooi aangelegde technische paden(route Amerongen) geven een kick als je ze rijdt, rustige routes door de prachtige natuur(route Apeldoorn) laten je genieten van de omgeving, routes die je kennis laten maken met dorpjes waarvan je nog nooit hebt gehoord (route Ter Apel) en zelfs als de route me deprimeert (route Bovenkarspel) ben ik er blij mee, omdat het me mooie beelden geeft. Ook kan ik mijn volgers op social media laten weten waar ze dus niet heen moeten gaan. ”Ik heb deze route gereden, zodat jullie dat niet hoeven te doen.”
Social media persoon
Ik ben hier niet mee gestart met de gedachte een social media persoon te worden die dingen voor de ‘likes’ doet. En dat doe ik nog steeds niet, maar ik geniet wel van de positieve reacties die ik krijg op video’s en foto’s. Dat mensen waarde hechten aan mijn mening over een route of vragen waar zij het beste kunnen gaan fietsen in een regio. Het delen op social media brengt veel positieve dingen met zich mee. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, mocht met hen mee op pad om hun ’thuisroute’ te rijden en heb bij mensen mogen overnachten zodat ik meerdere routes ver van huis konden rijden in een weekend.
Conclusie van dit verhaal. Als je iets doet waar je passie ligt, is niets te gek. Deze challenge zorgt ervoor dat ik veel buiten (vooral in de natuur) ben, dat ik veel beweging heb, dat ik nieuwe vrienden maak, dat ik nieuwe plekken ontdek (Nederland is prachtig) en mijn creatieve ei kwijt kan in video-editing.
Ik bof maar 🙂
Vijf routes die je zeker een keer moet doen
Hieronder volgen vijf routes die, naar mijn mening, zeker de moeite waard zijn om te rijden. Het is niet persé dé top vijf van mijn favoriete routes, maar meer een gevarieerde selectie van wat ons land allemaal te bieden heeft.
Tip 1: De gehele Utrechtse heuvelrug
Op de Utrechtse heuvelrug liggen een tiental hele gave mountainbikeroutes. Routes die geschikt zijn voor beginners en gevorderden. Er is voor ieder wat wils. Voor Nederlandse begrippen heeft het aardig wat hoogteverschil en de natuur is prachtig. Het grootste gedeelte van deze routes is speciaal aangelegd voor mountainbikers en voor een jaarlijks aan te schaffen vignet wordt het ook erg goed onderhouden door een grote groep vrijwilligers. Alle routes zijn met elkaar te verbinden, maar daarvoor leg je wel meer dan 200 kilometer af. Mijn favoriete routes op de Utrechtse heuvelrug zijn Leersum en Amerongen.
Tip 2: Schoorl
Deze 15 kilometer tellende route ligt in de duinen van Noord-Holland. De reden om deze route te gaan rijden is de variatie van omgevingen die je passeert op een relatief kleine route. Je rijdt door loof- en naaldbossen, heide en duinen. De route heeft wat mooie technische stukken, flink klimmen, mooie afdalingen en je kunt er redelijk stuk gaan door het losse zand. In te droge periodes is een groot stuk van de route hierdoor erg pittig.
Tip 3: Epen
Zuid-Limburg leent zich natuurlijk heel erg goed voor mountainbiken. Deze route is redelijk ‘ouderwets’. Je rijdt veelal over wat bredere bospaden en er is niets exclusief voor de mountainbiker. Je klimt en daalt in en rond de bossen van het Drielandenpunt. Als je even van de routes afrijdt, dan kan je deze ook nog even bezoeken. Met zo’n 25 kilometer en ruim 600 hoogtemeters is dit een route die goed te rijden is als je wilt trainen voor een buitenlandse rit.
Tip 4: De Sallandse heuvelrug
Een mooi alternatief voor de Utrechtse heuvelrug. De Sallandse heuvelrug ligt wat noordelijker en dus makkelijker aan te rijden voor mountainbikers uit de noordelijkste provincies. Routes als Rijssen en Hellendoorn zijn erg populair en dit komt mede doordat erg een heerlijke ‘flow’ in zit. Ik vergelijk het meestal met een rollercoaster. Veel actie en weinig ‘recht toe, recht aan’. Ook bij deze routes is het onderhoud erg intensief en daardoor bijna het hele jaar erg goed berijdbaar! Voor deze omgeving heb je (nog) geen vignet nodig.
Tip 5: Montferland (Zeddam)
‘This is the trail that made me fall in love with mountainbiking’. (Deze zin klonk gewoon lekkerder in het Engels). De route is zo’n 25 kilometer lang en is helaas te kort. Gelukkig kan je hem meerdere keren achter elkaar rijden als je wilt of je gaat even de grens over om te ’trailhunten’ in Duitsland, want deze omgeving ligt in grensgebied. Deze route biedt een combinatie van originele paden en voor mountainbikers aangelegde singletracks. Met ruim 450 hoogtemeters is het qua klimmen ook lekker uitdagend en de afdalingen zijn heerlijk! Het gebied is prachtig en je vergeet even dat je in Nederland bent. Voor deze route heb je een Vignet van Natuurmonumenten nodig.
Met ruim 450 hoogtemeters is het qua klimmen ook lekker uitdagend en de afdalingen zijn heerlijk
Ik hoop dat jullie wat aan de tips hebben en ik ben benieuwd naar jullie favoriete Nederlandse trails. In de onderstaande video heb ik de vijf tofste routes op een rijtje gezet die ik in 2017 heb gereden. De video komt van mijn eigen Youtubekanaal waarop ook reviews te zien zijn van alle routes die ik gereden heb.
Ciao, André
Lees hier meer artikelen over mountainbiken en fietsen
Mijn naam is André en in de zomer van 2016 ben ik de uitdaging met mijzelf aangegaan om alle officiële mountainbikeroutes van Nederland te gaan rijden. De beelden van mijn ultieme MTB Challenge bekijk je hier of op mijn Youtube kanaal.
Hoeveel routes heb je er gedaan van de 190?
Hoeveel km is het in totaal?
Hoeveel km heb je er op zitten?
Hey,
Ik heb laatst mijn honderdste rit gereden en hier een evenement van gemaakt, was erg tof!
Sindsdien zijn er alweer 5 bij gekomen.
Aantal kilometer heb ik niet bijgehouden, ik fiets niet altijd met Strava aan. Wel interessant om een keer de kilometers op te gaan tellen. 🙂
Mooi Andre ?
Bedankt Charles!