Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Zomer 2021 | Bezoek de Grossglockner Hochalpenstrasse in SalzburgerLand

Door Edwin Hagenouw

De Grossglockner Hochalpenstrasse is één van de mooiste panoramawegen ter wereld. Niet voor niets is het één van de drie meest gemaakte excursies in Oostenrijk. Achter elke bocht ligt weer een nieuw avontuur te wachten. Ook goed om te weten, dit is een geweldige omgeving voor een vakantie of uitstapje voor gezinnen met kinderen. Omdat de weg op het hoogste punt de 2.500 meter aantikt, is deze alleen in de zomer open. Tot aan eind april ligt er teveel sneeuw, soms tot elf meter. Vanaf begin november begint het weer te sneeuwen en wordt de weg onbegaanbaar. Grijp dus je kans als je van de zomer in de buurt bent.

Huzarenstuk

De weg is in de jaren ’30 van de vorige eeuw aangelegd door een grote groep, vooral werkloze, arbeiders, net als het Amsterdamse Bos. De hele wereld was in die tijd in de ban van de ‘Beurskrach’ van 1929 en op deze manier werden mensen aan het werk gezet en zou de financiering later worden terugverdiend.

Foto: Michael Königshofer

Een waar huzarenstuk dat bovendien het begin was van het tijdperk van het moderne toerisme zoals we dat nu kennen. De 48 kilometer lange en zes meter brede weg heeft vijf jaar werk gekost. Er werd vanwege de strenge winters alleen in de zomermaanden gewerkt. De Grossglockner Hochalpenstrasse was de eerste oversteek voor auto’s en bussen over de Alpen.

Het hart van het Nationaal Park Hohe Tauern

Over een lengte van 48 kilometer loopt de Grossglockner Hochalpenstrasse naar het hart van het Nationaal Park Hohe Tauern. Je rijdt met de auto tot aan de marmotten en de gletsjer. Bij de wandeling over de Lärchen-Wiesen, één van de zeven themawandelingen, kun je de natuur stap voor stap ontdekken.

Foto: Andreas Kolarik

Kinderen kunnen genieten van de zand- en waterspeeltuin bij Piffkar (1.620m) of de speelplaats bij Schöneck (op 1.953m hoogte!). Hier leren de kinderen o.a. hoe een rups in een vlinder verandert. Of neem een kijkje bij de speelplaats bij Fuscher Lacke, waar de kleintjes wegenbouwers worden. Na de lunch maak je een korte wandeling rond het meer of klimmen de kids nog even op de oude werktuigen. En dan weer lekker verder naar boven!

Sneeuw in de zomer

Sneeuw in de zomer? Dat is volkomen normaal bij de Hochtor op 2.504 meter. Als je van veel sneeuw houdt, dan moet je deze excursie in mei maken. Je rijdt dan namelijk tussen metershoge sneeuwmuren aan de kant van de weg door: indrukwekkend! Mocht het gaan sneeuwen, warm je dan even op bij de tentoonstelling, waar alles draait om de meer dan 3.500 jaar oude bergpas en de bijzondere vondsten die er gedaan zijn.

Auto, Motor of Fiets

De Großglockner Hochalpenstrasse is in totaal 48 kilometer lang, grofweg 2 x 24 kilometer omhoog dus. Voor de geoefende fietser een flinke uitdaging. Je pakt immers flink wat hoogtemeters in relatief korte tijd, ruim 1.750 meter. Onderweg zijn er verschillende uitkijkpunten waar je even kan stoppen of rusten. Vanuit een aantal van deze punten kun je ook wandelingen maken.

Foto: Michael Königshofer

Houd wel rekening met het snel wisselende weer in de bergen. Lees anders ook nog even dit artikel. Motorrijders zijn ook dol op deze pas: lekkere mooie doordraaiers en uitdagend bochtenwerk.

Het hoogtepunt

Het hoogtepunt van deze excursie is zonder twijfel de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Aan de voet van de 3.798 meter hoge Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, sta je oog in oog met de Pasterzengletsjer en ervaar je de oerkracht van de natuur. Ook op deze hoogte leven veel dieren: op de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kun je de marmotten zelfs met de hand voeren! Houd je van dieren? Maak dan een wandeling naar de Gamsgrube, het territorium van de steenbokken.

Foto: Michael Königshofer

Een must voor alle dierenliefhebbers is de tentoonstelling Gletscher.Leben in het bezoekerscentrum. Hier kun je een kijkje nemen in een marmottenhol en zelfs even afkoelen bij de ijswand. Als het weer buiten niet optimaal is, kun je de wilde dieren vanuit de Swarowski-kamer bekijken.

Laat je auto staan en neem de Glockner-Bus

Wie de weg niet met de eigen auto wil rijden kan ook de Glockner-Bus nemen en de route verkennen onder begeleiding van een National Park ranger. Er zijn vertrekpunten in Hinterglemm, Saalbach, Zell am See, Bruck en Fusch. Kijk hier voor de dienstregeling www.glocknerbus.at


Lees hier alles over de Grossglockner Hochalpenstrasse


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer