Wie de fiets meeneemt naar Frankrijk, of wie besluit om fietsen te huren, is verzekerd van een bijzondere vakantie met onvergetelijke ervaringen. Ook in de soms ruige, bergachtige gebieden van de Isère is er met het hele gezin genoeg te ontdekken. Met een e-mountainbike fiets jij zo weg! De vijf mooiste routes vind je hier terug van noord naar zuid.  

fietsers uitzicht
Geniet van het uitzicht op Col des Mille Martyrs. Foto: David Boudin

In het blauwe hart van de Isère  

Vanuit Charavines stappen jullie op de fiets. Eerst richting het noorden en daarna richting het zuidwesten, om zo een gevarieerde route te kunnen fietsen. Vlakke en stenen paden wisselen zich af en leiden je naar de mooiste uitzichtenpunten. Vanuit hier kun je genieten van Lac de Paladru, maar ook van de Mont Blanc en de bergmassieven Chartreuse, Belledonne en de Vercors. Om te zeggen dat je hier in het hart staat van de bergen is een understatement.  

Met een e-mountainbike is deze route ook voor kinderen en gezinnen heel geschikt. Tijdens de route – die nog geen 15 kilometer lang is – zijn meerdere mogelijkheden om te stoppen, wat te drinken en te genieten van het uitzicht. Als je bijna terugkomt fiets je langs het helderblauwe meer, waar jullie ongetwijfeld even pootjebaden of gaan zwemmen als het zonnetje schijnt.  

Informatie over deze route:  

 • Afstand: 14,8 kilometer 
 • Hoogteverschil: 260 meter  
 • Moeilijkheidsgraad: blauw/beginner 
 • Type fiets: e-mountainbike
meer met fietsers
Fietsen met uitzicht op Lac du Paladru is geschikt voor iedereen. Foto: Alexandre Gelin

Grasgroene weides en watervallen in de Belledonne 

Het Belledonne massief waar je vanuit Paladru tegenaan kijkt, heeft ook zelf meerdere bijzondere routes om te ontdekken. Op het ene moment strekken de grasgroene weides ver voor je uit, terwijl je het volgende moment versteld staat van de watervallen in dit gebied. Ieder moment van je route ben je omringd door de mooiste en hoogste bergen.  

Doordat zowel de lengte van de route als het hoogteverschil meevalt, is deze route eenvoudig te fietsen en dus ook een aanrader met jonge kinderen. Je fietsen huur je in Prapoutel. Dat is in het dal en tevens het beginpunt van deze route.  

Informatie over deze route:  

 • Afstand: 8,3 kilometer 
 • Hoogteverschil: 210 meter 
 • Moeilijkheidsgraad: groen/eenvoudig 
 • Type fiets: e-mountainbike  
huis bloesem fietsers
Zowel de natuur als de gebouwde omgeving is het waard om naar te kijken. In de lente met de bloesem is het nog idyllischer. Foto: Alexandre Gelin

Een wereldwonder van de Dauphiné  

Wat is het toch dat uitzichten zo aanlokkelijk zijn? Het liefst kijken we kilometers in de verte, terwijl ergens achteraan de enorme massieven uit de grond rijzen alsof het niets is. De Vercors is typisch zo’n gebied waar je die adembenemende uitzichten iedere seconde van de dag hebt.  

In deze relatief korte en gemakkelijke route ontdek jij alle technieken om een (e-)mountainbike te besturen, terwijl je door bossen, over wegen en over paden crost. Je start deze route in Gresse-en-Vercors, waarna je je mountainbiketocht inzet richting de col de l’Allimas. Vanuit hier kijk je uit op Mont Aiguille, wat het de moeite waard maakt om een pauze in te lassen. Deze berg stond ooit bekend als de ‘onbeklimbare berg’ en is dus zonder twijfel indrukwekkend om te zien.  

Informatie over deze route:  

 • Afstand: 12,9 kilometer 
 • Hoogteverschil: 320 meter 
 • Moeilijkheidsgraad: blauw/ beginner  
 • Type fiets: e-mountainbike  
kinderen fiets
De Vercors is een van de gebieden waar het ook voor kinderen geschikt is om met een (e-)mountainbike op stap te gaan. Foto: David Boudin

Van meer naar meer! 

Het actieve met het ontspannende combineren doe je in de Matheysine, om precies te zijn op het plateau van Laffrey. Wat ik daarmee bedoel? Eerst een flink stuk mountainbiken en vervolgens een plons in het frisse, kraakheldere water van Petichet of Pierre-Châtel, twee van de meren van Laffrey. 

De route neemt je mee over en door een gevarieerd terrein, waarbij je om Petichet en Pierre-Châtel heen fietst. De kans is groot dat je hier veel Grenoblois tegenkomt, aangezien het gebied slechts 40 minuten van de stad af ligt en een enorme aantrekkingskracht heeft op de stadsmensen. Wil je toch liever je eigen route maken? Dan zijn er 35 tochten en maar liefst 900 kilometer aan MBT-paden waar jij inspiratie vandaan kunt halen.  

Combineer een actieve fietstocht met een welverdiende plons in kraakhelder water 

Informatie over deze route:  

 • Afstand: 17,2 kilometer 
 • Hoogteverschil: 510 meter 
 • Moeilijkheidsgraad: blauw/ beginner 
 • Type fiets: e-mountainbike 
Fietsen bergen water
Mooie meren vind je in heel de Isère! Hier zie je een stukje van de V63. Foto: Frederick Pattou

Geef je ogen de kost vanaf de Obiou 

Van het gebied Trièves heb je wellicht nog nooit gehoord, maar laat me het bij deze alsjeblieft introduceren. Dit prachtige, ongerepte natuurgebied ligt namelijk aan een van de zijdes van het bergmassief Le Dévoluy, waar de Obiou de hoogste piek is. Je kunt je al voorstellen dat vanaf hier de vergezichten op Trièves magnifiek zijn. Als je in de zomer een bezoek brengt aan dit gebied word je verrast met blauwe luchten, groene akkers en duidelijke boomgrenzen die de hoogte aangeven waarop jij je bevindt.  

Om het gebied te ontdekken start je vanuit het dorpje Mens. Paden en verharde wegen wisselen elkaar af, terwijl je langs de vele kleine dorpen komt die hier gehuisvest zijn. Op het midden van de route kom je ook voorbij Saint-Baudille-et-Pipet, waar het reusachtige Kasteel van Montmeilleur staat. Zelfs als je er enkel voorbijfietst is het de moeite waard om even af te remmen en je ogen de kost te geven.  

Informatie over deze route:  

 • Afstand: 17,8 kilometer 
 • Hoogteverschil: 470 meter 
 • Moeilijkheidsgraad: blauw/ beginner 
 • Type fiets: e-mountainbike 
bergpas col de Porte
Als je op de Col de Porte fiets zie je wat hoogte met jouw uitzicht kan doen. Zo’n bergen op de achtergrond wil iedereen wel! Foto: David Boudin

In de Isère is het makkelijker dan ooit om de juiste route te vinden als fietser. Met de app Isère Outdoor hoef jij je dan ook nooit meer zorgen te maken dat je het verkeerde pad pakt. Natuurlijk zijn er nog veel meer routes te ontdekken dan we heb hier hebben benoemd. Ook voor gewone e-bikes. Bekijk daarvoor de brochure op de website.  

Foto bovenaan: Alexandre Gelin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.