De bodywarmer, onmisbaar voor je outdoor-avonturen
De bodywarmer, onmisbaar voor je outdoor-avonturen
Door Edwin Hagenouw
Bodywarmers, je komt ze veel minder vaak tegen als onderdeel van een trendy of outdoor-outfit dan in de jaren tachtig en negentig. In die lang vervlogen tijden was de bodywarmer een essentieel kledingstuk. Met name voor de zogenaamde kakkers. Zowel mannen als vrouwen uit de betere kringen gingen in de jaren tachtig zelden de deur uit zonder dit kledingstuk.
Perfect passend over een lamswollen – of coltrui en matchend bij suede schoenen en een ribbroek. Weet je nog? Maar ook harde werkers in de bouw, in het bos of op de weg zag je regelmatig in dit bijzondere kledingstuk.
Wat is een bodywarmer?
Ondertussen zie je bodywarmers steeds meer terugkomen in het straatbeeld. Of moeten we zeggen, outdoorbeeld! En dan met name bij mannen die er ook stijlvol willen uitzien tijdens hun avonturen in de ongerepte natuur. Maar, misschien is het goed voor de jongere lezers en lezeressen om even uit te leggen wat een bodywarmer precies is. Het zou zomaar kunnen dat jij er nog nooit van hebt gehoord.
Wikipedia zegt: “Een bodywarmer is vaak van parachutestof gemaakt, maar in principe komen veel soorten stof in aanmerking, met als vulling dons of kunststof watten. De binnenkant kan gevoerd zijn met fleece, een extra zacht en warm materiaal.” Maar die beschrijving is een beetje vaag en klopt allang niet meer met het uiterlijk van de meeste bodywarmers. Eigelijk is de bodywarmer gewoon en jas zonder mauwen. That’s it. Niets meer of minder. En dit kledingstuk wordt tegenwoordig gebruikt als outdoorkledingstuk, werkjas of trendy element van je outfit.
Onmisbaar
Een goede bodywarmer is namelijk onmisbaar in de herfst en winter en is daarmee een goede vervanger van een warme jas. Je ziet het kledingstuk ook steeds meer tijdens de wintersport. Met een goede trui eronder van een topmerk als Fjällräven of Haglöfs kun je stevig weerstand bieden aan de meeste weersomstandigheden. En als het weer het toelaat kun je de bodywarmer makkelijk opvouwen en in je rugzak stoppen. Bij een stevige regenbui kies je natuurlik voor een waterdichte winterjas. Bekijk hier een aantal goed geprijsde en comfortabele bodywarmers en werkjassen.
Een belangrijke leverancier van bodywarmers is engelbert strauss. Een Duits bedrijf dat beschermende werkkleding ontwikkelt en produceert voor handarbeid, industrie en dienstverlening. De onderneming maakt ook werkkleding in de vorm van jeans, jacks (waaronder veiligheids-softshell-jacks) en overalls. Ook levert het bedrijf thermokleding. Het familiebedrijf is in 1948 opgericht in Hessen, Duitsland en is ondertussen ook internationaal actief en verkoop haar producten ook online via diverse webshops.
Hoe draag je een bodywarmer?
De meeste bodywarmers hebben traditionele en donkere kleuren en sluiten daarmee aan bij de huidige outdoortrends. Het is een ideaal kledingstuk voor bijvoorbeeld een lange winterwandeling in Twente of tijdens een fietstocht in het Teutoburgerwoud.
met een bodywarmer heb je het warm tijdens koude dagen, terwijl je armen de volledige bewegingsvrijheid hebben
De pasvorm van de bodywarmers is nu vaak slanker. Kenmerkte de bodywarmer van twintig jaar geleden zich door doorgestikte stoffen met een donzen (of dons vervangende kunststof), tegenwoorden worden ze gemaakt van moderne en luxere materialen. Maar het belangrijkste van dit unieke kledingstuk is natuurlijk: met een bodywarmer heb je het warm tijdens koude dagen, terwijl je armen de volledige bewegingsvrijheid hebben. Het wordt dus tijd om de bodywarmer uit de vergetelheid te halen.
Hoofdfoto: H.-P. Szyszka (Stadt Bad Langensalza).
Volg jij ons al op social media? Hier vind je ons op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.