Alsof ik een filmset inwandel. Dat is precies wat ik denk als ik door het Franse Viviers wandel. Een historisch dorpje. Bijna uitgestorven oogt het, maar het spreekt enorm tot de verbeelding. Oude smalle straatjes, prachtige bloembakken vol met roze en paarse bloemen en wasgoed dat uit de ramen wappert. De smalle straatjes leiden ons langs de oude gevangenis, de dikke metalen tralies nog voor het raam. Om via daar nog wat verder te klimmen naar een prachtige binnenplaats. Met de waterput in het midden. Terwijl onze gids ons verteld over het huis, wordt er vanaf de brug in het Frans iets geroepen. Het is de bewoner van het pand. Hij wijst ons op wat bijzonderheden van ons huis, voor hij weer rustig verder wandelt.

Fietsen van Rochemaure naar Vivier. Uiteraard langs de Rhône

We zijn in dit dorpje terecht gekomen nadat we een flink stuk gefietst hebben. We zijn namelijk in Frankrijk om onder andere een stuk van de Via Rhôna te fietsen. Een fietsroute die, je raadt het al, langs de Rhône loopt. Een route van 815 kilometer in totaal. Startend bij het meer van Genève, waarbij je de Rhône volgt tot aan de Middellandse zeekust in Zuid-Frankrijk. Geheel over verharde fietspaden waarbij de hoogteverschillen klein zijn. Flinke stukken ervan zijn oude trekkerspaden langs de rivier. Dat maakt dat deze route voor iedere fietser heel goed te doen. En natuurlijk hoef je ‘m niet helemaal te doen! Via de routeplanner kun je precies de stukken uitzoeken die jij graag wilt doen.


Ideaal, zo kiezen wij ervoor om te starten in Rochemaure, waar we direct aan het begin van de route al over de adembenemende Passerelle Himalayenne heengaan. Een 220 meter lange hangbrug, die over de Drac heengaat. Echt een aanrader. Behalve als je hoogtevrees hebt, dan is het waarschijnlijk even slikken. Maar, als je eenmaal op de brug bent, kun je van een fantastisch uitzicht genieten. Niet alleen van de natuur en de rivier, maar je kijkt ook direct uit op de bergwand met de burcht van Rochemaure erop. Vanuit hier fietsen we door naar Vivier. Een stuk van een kleine 20 kilometer.
Wij fietsen met gids, maar ook zelfstandig is dit heel goed de doen. De bewegwijzering is namelijk echt goed en duidelijk!

Nog meer fietsen door Ardèche

Eenmaal in Viviers aangekomen kunnen we onze fietsen stallen bij het gemeentehuis. Er is hier een fietsenstalling en binnen iedereen zijn of haar fietsspullen even achterlaten, terwijl je het dorpje te voet bezoekt. Langs de route vind je veel punten waar je je fiets en je fietsspullen veilig kunt parkeren, terwijl jij even wat anders gaat doen. Naast de plekken zoals het gemeentehuis, staan er ook boxen waarin je je fiets kwijt kunt. Hou er wel rekening mee dat je deze moet afsluiten met een eigen slot. Handig om die in je rugzak mee te nemen.

De wandeling door het dorp was al sprookjesachtig, maar het blijkt nog beter te worden. In de kloostertuin wacht namelijk een picknick op ons. We genieten van de lokale streekproducten voordat we weer op onze fiets stappen. Onze tocht voor vandaag is namelijk nog niet klaar. We gaan nog verder over de Via Rhôna. We fietsen weer zo’n 20 kilometer naar ons eindpunt van vandaag.

Domaine de Cousignac in Bourg-St-Andéol. Een organische wijnboerderij, die daarnaast ook dienst doet als bed en breakfast. De eigenaren, een jong echtpaar, ontvangen ons vrolijk. Hij begint gelijk te kletsen over de leerlingen van de restaurantschool uit het dorp die hier vandaag op bezoek waren, terwijl zij ons vriendelijk verteld uit welke kamers we kunnen kiezen.
We brengen snel onze spullen naar boven, voor we het volgende dorpje gaan bezoeken. We gaan op bezoek in Saint Montan.

Je waant je in de Middeleeuwen in dit adembenemende dorpje

Hier rondwandelend waan je je direct in een andere tijd. Alles aan dit dorpje ademt historie. Maar, het grappige is, het oudste deel van het dorp, is eigenlijk helemaal niet zo oud. Tenminste, de bouwwerken niet. Het materiaal en de bouwstijl daarentegen weer wel. Het dorpje tegen de bergwand, is vanaf de jaren 60 opnieuw opgebouwd.

Bewoners hebben een samenwerking opgezet, waarbij de eeuwenoude stenen naar boven worden gesjouwd en de gebouwen weer opgebouwd worden zoals ze vroeger waren. Vanuit de wijnboerderij waar we overnachten, is het zo’n 20 minuten fietsen naar dit dorpje. Het is een uitdagende klim omhoog, maar dat is zeker de moeite waard!

Vanuit Ardèche, door naar Drôme

Ardèche en Drôme liggen tegen elkaar aan. Maar soms ook recht tegenover elkaar, grappen de locals. Ieder vindt zijn regio de mooiste. En ik snap het wel. Nadat we eerst langs de Rhône door de Ardèche fietsten, volgen we vandaag de Rhône via Drôme. En eerlijk, beide regio’s zijn prachtig en enorm afwisselend.
We starten onze fietstocht vandaag vanuit nationaal park Gare des Ramières. Vanuit hier volgen we de fietsroute Velodrôme. Een fietsroute van in totaal 40 kilometer.

Omdat wij wat tussenstops op de planning hebben, doen wij vandaag 30 kilometer van de route. We fietsen een heel stuk door de rustige groene omgeving voordat we bij onze eerste tussenstop aankomen. Crest. Zeker de moeite waard om hier de toren te bezoeken. Niet alleen voor het formidabele uitzicht als je boven bent, maar zeker ook voor de klim ernaar toe. De 30 kilometer lange fietsroute bevat zo’n 300 hoogtemeters en deze maak je bijna allemaal op de klim naar de toren van Crest. Voor de fietsliefhebber een leuke uitdaging dus!

De dertig kilometer lage fietsroute bevat zo’n driehonderd hoogtemeters en deze maak je bijna allemaal op de klim naar de toren van Crest

Vanuit Crest vervolgen we onze route via Aouste-sur Sye richting onze eindbestemming. Saillans. De route is vrij vlak en daardoor heb ik alle mogelijkheid om te genieten van de omgeving. Die is hier heel afwisselend. We fietsen op de ruige bergen af terwijl naast mij de lavendelvelden liggen. Ze staan niet meer in bloei, maar is nu al zo mooi. Dus ik kan me heel goed indenken hoe kleurrijk dit in de zomer moet zijn!

Drôme is één van de acht departementen van Rhône Alpes. Het zuiden van de regio is de overgang naar de Provence. Ik hoorde de locals dan ook meer dan eens zeggen dat Zuid-Frankrijk hier begint. Drôme ligt aan de linkeroever van de vallei van de Rhône. De Ardeche ligt aan de andere kant. De regio biedt voor ieder wat wils. Op de rivier kun je kanoën, langs de rivier wandelen en fietsen. In de bergen kun je helemaal los gaan op je mountainbike of gaan bergbeklimmen. Je vindt hier uitgestrekte lavendelvelden en prachtige oude dorpjes. De regio staat bekend om zijn kwaliteitswijn en dat zie je terug aan de vele wijngaarden tegen de bergwanden aan.

De Via Rhôna en de Velodrôme zijn niet de enige fietsroutes die de regio’s rijk zijn. Dwars door de Ardeche loopt ook de Dolce Via. Een fietsroute die in 2020 op de Fiets- en wandelbeurs werd uitgeroepen tot de Fietsroute van het jaar.

Meer weten over de Ardeche, Drôme of de gehele regio Auvergne-Rhône-Alpes? Kijk dan eens op de website.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.