De Saale fietsroute is een romantische tocht door Duitsland

Door Edwin Hagenouw | Bron: www.vakantie-thuringen.nl

De Saale is een van de meest romantische rivieren in Duitsland. Nergens anders tronen zoveel kastelen, burchten en ruïnes op de heuvels en hellingen, zoals hier aan de Saale. Ooit als verdediging van de staatsgrenzen gedacht, werden de bouwwerken later opgenomen in de romantische Duitse liederen. Zelfs Goethe was van de Saale sterk onder de indruk.

Daarnaast zijn er veel plaatsen en bezienswaardigheden langs de Saaleradweg te ontdekken. Het prachtige Rudolstadt lokt jaarlijks in juli vele kunstenaars en bezoekers van over de hele wereld naar het wereldmuziek-festival ‚TFF Rudolstadt‘. De druipsteengrotten ‘Saalfelder Feengrotten’ bieden groot en klein een sprookjesachtige ondergrondse wereld. De gradeerwerken voor het winnen van zout in Bad Kösen en Bad Dürrenberg zijn de langste in Duitsland.

Copyright: Andreas Weise. Thüringer Tourismus GmbH
Het historische centrum van Jena. Copyright: Joachim Negwer

De universiteitsstad Jena is idyllisch gelegen tussen de schelpkalkrotsen en de Saale. Hier is ook het oudste, nog in werking zijnde planetarium. Rondom Naumburg ligt het wijnbouwgebied Saale-Unstrut. Een must voor de wijnkenners en genieters onder de fietsers.

De brug bij de stad Jena. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

Richting Halle slingert de Saale door een steeds breder wordend vlak dal. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Halle is de Hemelschijf van Nebra.

Bosrijke uiterwaarden

In totaal bestaat de Saale fietsroute uit negen etappes. De beide laatste etappes verlopen door bosrijke uiterwaarden met veel flora en fauna. De route komt langs de voormalige vorstendommen Plötzkau en Bernburg en eindigt in Barby, waar de Saale in de Elbe mondt. De Saaleradweg treft hier op de Elberadweg en eindigt in het bijna ongerepte natuurlandschap van het biosfeerreservaat ‘Steckby-Lödderitzer Forst’.

Fietsen door de prachtige natuur van Thüringen. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

In Thüringen begint de Saale fietsroute in het plaatsje Sparnberg in de buurt van de voormalige Duitse binnengrens. Te midden van het unieke middelgebergtelandschap kom je uiteindelijk via de Bleilochdam in het recreatieoord Saalburg. Attracties voor kinderen zijn hier het sprookjesbos, het klimbos en de zomerrodelbaan. Tijdens een rondvaart met een passagiersschip kunnen bovendien de flora en fauna van het grootste Duitse stuwmeer verkend worden.

Indrukwekkende tussenstops

Slot Burgk met het Silbermannorgel, het waterkrachtmuseum Ziegenrück en het op fjorden lijkende landschap van het Hohenwartestuwmeer zijn indrukwekkende tussenstops op weg naar Saalfeld. Hier vind je feeëngrotten, de kleurrijkste grotten ter wereld. Via Rudolstadt met het slot Heidecksburg kom je in Uhlstädt.

Het varen op vlotten is hier een lange traditie, die uitgelegd wordt in het speciale vlotvaartmuseum. Hoog boven het Saaledal troont de Leuchtenburg, voordat het fietspad verder loopt door de levendige lichtstad Jena met het Zeissplanetarium en langs de kastelen van Dornburg. De laatste kilometers naar Camburg worden de wijngaarden van kleinschalige wijnboeren talrijker.

Copyright: Joachim Negwer. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

In Kaatschen-Weichau sluit deze route aan op de Ilmdalfietsroute en in Blankenstein op de Rennsteigfiets- & wandelroute. Het Thuringse deel van het fietspad is in de bergregio’s, met soms steile beklimmingen en afdalingen, voor ambitieuze sportieve fietsers. Tussen Saalfeld en Kaatschen-Weichau is het traject met alleen nog kleine heuvels gezinsvriendelijk.

Eigenschappen van de Saale fietsroute

  • Totale lengte: 403 kilometer
  • Verdeeld over 9 etappes (gpx gegevens van de etappes)
  • Lengte in Thüringen: 180 kilometer
  • Beginpunt in Thüringen: Sparnberg, dichtstbijzijnde station in Blankenstein
  • Eindpunt in Thüringen: Kaatschen-Weichau, dichtstbijzijnde station in Großheringen 1,5 km
  • Hoogtemeters: + 3690 meter / – 4016 meter
  • Hoogteverschil: 120 tot 550 meter boven zeeniveau
  • Moeilijkheidsgraad: licht tot zwaar
  • Gesteldheid van het pad: asfalt: 246 km, grind: 128 km, bospad: 29 km

Meer informatie over de Saale fietsroute en andere langeafstandsroutes vind je op:

www.vakantie-thuringen.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.