Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Afgelopen pinkstermaandag was het zover, de 82e editie van de fietselfstedentocht. Een 235 km lange tocht langs de Friese steden, op de fiets!

De elfstedentocht

De elfstedentocht is bij de meesten toch bekend als de schaatselfstedentocht, een 200km lange schaatstocht door de dorpen in Friesland. Waar schaatsers de uitdaging in de kou aangaan (zeker met de hel van 63 in het achterhoofd, waarbij maar 69 deelnemers het lukte om te finishen). Het evenement waar als het ook maar even dooit, alle schaatsen voor uit het vet worden gehaald.  Maar dit kan je natuurlijk ook op de fiets doen moeten ze gedacht hebben. En dan natuurlijk het liefst met een zonnig weertje

Aan de tocht doen doorgaans wedstrijdrijders en toerfietsers mee, maar ook gewone fietsen kunnen (en doen!)  mee aan deze tocht.

De fietselfstedentocht

De fietselfstedentocht in Friesland is een groot fenomeen bij menig fietsliefhebber. Tijdens het fietsen kan je genieten van de gezelligheid en de natuur in Friesland. Wist je dat Friesland door Lonely Planet is uitgeroepen tot derde beste Europese bestemming? De tocht wordt al sinds 1912 georganiseerd maar werd vooral in het begin niet elk jaar gehouden. Maar van meer zekerheid dan de schaatselfstedentocht kun je zeker wel uitgaan! Het is een fietstoertocht, dus geen wedstrijd. De route is 235 km lang en moet op 1 dag worden afgelegd. Aan de tocht doen doorgaans wedstrijdrijders en toerfietsers mee, maar ook gewone fietsen kunnen (en doen!) mee aan deze tocht.

Fietselfstedentocht
Fietselfstedentocht ©Foto: Mountainreporter Ilse

Een zonnige 82e editie

Dit jaar schreven ongeveer 30.000 mensen zich in voor de loting en na loting bleven er zo’n 15.000 mensen over die echt mee konden gaan doen! Afgelopen maandag stond er een heerlijk zonnetje en kon er worden gefietst met zomerse temperaturen.

Fietselfstedentocht
Fietselfstedentocht ©Foto: Mountainreporter Ilse

Iedere 8 minuten startte er een groep van zo’n 650 man. De start ligt tussen 05.00 en 08.00 ’s ochtends en er wordt verwacht dat je uiterlijk om 24:00 uur de 235km hebt afgelegd en over de finish rijdt.Gedurende de route kom je langs veeschillende controleposten waar je ‘ouderwets’ een stempel moet ophalen.  Hoewel er bij menig controlepost een behoorlijke rij staat is gezelligheid bij de controleposten is een ding van zekerheid.

medaille fietselfstedentocht
De welverdiende medaille fietselfstedentocht ©Foto: Mountainreporter Ilse

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer