ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

Afgelopen pinkstermaandag was het zover, de 82e editie van de fietselfstedentocht. Een 235 km lange tocht langs de Friese steden, op de fiets!

De elfstedentocht

De elfstedentocht is bij de meesten toch bekend als de schaatselfstedentocht, een 200km lange schaatstocht door de dorpen in Friesland. Waar schaatsers de uitdaging in de kou aangaan (zeker met de hel van 63 in het achterhoofd, waarbij maar 69 deelnemers het lukte om te finishen). Het evenement waar als het ook maar even dooit, alle schaatsen voor uit het vet worden gehaald.  Maar dit kan je natuurlijk ook op de fiets doen moeten ze gedacht hebben. En dan natuurlijk het liefst met een zonnig weertje

Aan de tocht doen doorgaans wedstrijdrijders en toerfietsers mee, maar ook gewone fietsen kunnen (en doen!)  mee aan deze tocht.

De fietselfstedentocht

De fietselfstedentocht in Friesland is een groot fenomeen bij menig fietsliefhebber. Tijdens het fietsen kan je genieten van de gezelligheid en de natuur in Friesland. Wist je dat Friesland door Lonely Planet is uitgeroepen tot derde beste Europese bestemming? De tocht wordt al sinds 1912 georganiseerd maar werd vooral in het begin niet elk jaar gehouden. Maar van meer zekerheid dan de schaatselfstedentocht kun je zeker wel uitgaan! Het is een fietstoertocht, dus geen wedstrijd. De route is 235 km lang en moet op 1 dag worden afgelegd. Aan de tocht doen doorgaans wedstrijdrijders en toerfietsers mee, maar ook gewone fietsen kunnen (en doen!) mee aan deze tocht.

Fietselfstedentocht
Fietselfstedentocht ©Foto: Mountainreporter Ilse

Een zonnige 82e editie

Dit jaar schreven ongeveer 30.000 mensen zich in voor de loting en na loting bleven er zo’n 15.000 mensen over die echt mee konden gaan doen! Afgelopen maandag stond er een heerlijk zonnetje en kon er worden gefietst met zomerse temperaturen.

Fietselfstedentocht
Fietselfstedentocht ©Foto: Mountainreporter Ilse

Iedere 8 minuten startte er een groep van zo’n 650 man. De start ligt tussen 05.00 en 08.00 ‘s ochtends en er wordt verwacht dat je uiterlijk om 24:00 uur de 235km hebt afgelegd en over de finish rijdt.Gedurende de route kom je langs veeschillende controleposten waar je ‘ouderwets’ een stempel moet ophalen.  Hoewel er bij menig controlepost een behoorlijke rij staat is gezelligheid bij de controleposten is een ding van zekerheid.

medaille fietselfstedentocht
De welverdiende medaille fietselfstedentocht ©Foto: Mountainreporter Ilse

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.