klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Afgelopen pinkstermaandag was het zover, de 82e editie van de fietselfstedentocht. Een 235 km lange tocht langs de Friese steden, op de fiets!

De elfstedentocht

De elfstedentocht is bij de meesten toch bekend als de schaatselfstedentocht, een 200km lange schaatstocht door de dorpen in Friesland. Waar schaatsers de uitdaging in de kou aangaan (zeker met de hel van 63 in het achterhoofd, waarbij maar 69 deelnemers het lukte om te finishen). Het evenement waar als het ook maar even dooit, alle schaatsen voor uit het vet worden gehaald.  Maar dit kan je natuurlijk ook op de fiets doen moeten ze gedacht hebben. En dan natuurlijk het liefst met een zonnig weertje

Aan de tocht doen doorgaans wedstrijdrijders en toerfietsers mee, maar ook gewone fietsen kunnen (en doen!)  mee aan deze tocht.

De fietselfstedentocht

De fietselfstedentocht in Friesland is een groot fenomeen bij menig fietsliefhebber. Tijdens het fietsen kan je genieten van de gezelligheid en de natuur in Friesland. Wist je dat Friesland door Lonely Planet is uitgeroepen tot derde beste Europese bestemming? De tocht wordt al sinds 1912 georganiseerd maar werd vooral in het begin niet elk jaar gehouden. Maar van meer zekerheid dan de schaatselfstedentocht kun je zeker wel uitgaan! Het is een fietstoertocht, dus geen wedstrijd. De route is 235 km lang en moet op 1 dag worden afgelegd. Aan de tocht doen doorgaans wedstrijdrijders en toerfietsers mee, maar ook gewone fietsen kunnen (en doen!) mee aan deze tocht.

Fietselfstedentocht
Fietselfstedentocht ©Foto: Mountainreporter Ilse

Een zonnige 82e editie

Dit jaar schreven ongeveer 30.000 mensen zich in voor de loting en na loting bleven er zo’n 15.000 mensen over die echt mee konden gaan doen! Afgelopen maandag stond er een heerlijk zonnetje en kon er worden gefietst met zomerse temperaturen.

Fietselfstedentocht
Fietselfstedentocht ©Foto: Mountainreporter Ilse

Iedere 8 minuten startte er een groep van zo’n 650 man. De start ligt tussen 05.00 en 08.00 ’s ochtends en er wordt verwacht dat je uiterlijk om 24:00 uur de 235km hebt afgelegd en over de finish rijdt.Gedurende de route kom je langs veeschillende controleposten waar je ‘ouderwets’ een stempel moet ophalen.  Hoewel er bij menig controlepost een behoorlijke rij staat is gezelligheid bij de controleposten is een ding van zekerheid.

medaille fietselfstedentocht
De welverdiende medaille fietselfstedentocht ©Foto: Mountainreporter Ilse

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer