Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Fietsen in Hongkong, is dat geen zelfmoord?

Door Sandy van de Craats

Fietsen in Hongkong lijkt inderdaad onmogelijk. Met zijn wolkenkrabbers, dichtgeslibde wegen en overbevolking zou je inderdaad denken dat er geen ruimte is om veilig te fietsen. Zelfmoord? Nee hoor, integendeel! Wist je dat er autovrije fietspaden zijn aangelegd langs serene baaien, architectuur en parken? Het enige gevaar zijn de Hongkongse fietsers. Ze slingeren en plotseling stoppen ze midden op het fietspad. Opletten dus.

Een aanrader is een fietstocht in het Sha Tin en Tai Po district. Het brede fietspad is zeer afwisselend en verrassend. Ook is er geen ander verkeer toegestaan. De fietsroute gaat langs de Shing Mun rivier naar Hongkong Science Park. Het eindpunt is het prachtige Waterfront Park, waar je de huurfiets eventueel kan achterlaten, of je fietst dezelfde weg weer terug. Samengevat, de actieve vakantieganger komt ook in Hongkong aan zijn dagelijkse beweging.

Peuterfietsjes

Vanaf de metrostation Tai Wai start het fietsavontuur. Hier kan je mountainbikes, city bikes en kinderfietsen huren voor ongeveer 10 euro per dag. Let wel goed op dat ze een fiets aanbieden met een fietsslot, dat is namelijk niet standaard in Hongkong. Bij het fietsverhuur krijgen onze kinderen een klein peuterfietsje aangeboden. Vragende ogen, mam dit menen ze toch niet? Even later testen onze kinderen grotere fietsen en de Hongkongers snappen niet dat de ouders dat goed vinden.

Breed fietspad langs Shing Mun rivier
Breed fietspad langs Shing Mun rivier

Drakenboot races

De fietstocht begint letterlijk aan de overkant van de straat van de fietsverhuurbedrijven. Een brede en roodgekleurd fietspad loopt eerst langs de Shing Mun rivier. In deze rivier wordt jaarlijks de drakenboot races gehouden. Dit is in de maand juni een groot spektakel! Tijdens het fietsen zie je de kajakkers en de raceboten in training. De rivier mondt uit in Tolo Harbour, hiermee eindigt ook het fietspad langs de rivier en gaat vervolgens over naar een promonadepad.

Fietsen in Hongkong
Het Charles K. Kao Auditorium, het Gouden Ei

Hongkong Science Park

Maak een stop bij het wetenschapspark van Hongkong. Hier zijn gebouwen te vinden met een indrukwekkende architectuur. Ten eerste mag een selfie of een Instagramfoto van Charles K. Kao Auditorium niet ontbreken. Het auditorium is een heus architectonisch hoogstandje.

Voordat je aankomt in Waterfront Park heb je uitzicht over groene en heuvelachtige eilandjes

Dit gouden ei staat op hoge poten en is dus zeer fotogeniek. In Hongkong Science Park kan je een lunchstop maken in een bedrijfskantine tussen de lokale bevolking. Voordat je aankomt in Waterfront Park heb je uitzicht over groene en heuvelachtige eilandjes. Ook doemt de stuwdam Plover Cove in de verte op en een gigantische witte Buddhabeeld.

Waterfront Park

Vervolgens maakt het fietspad een ruime bocht naar rechts en je bevindt je nu in Waterfront Park. Een zeer gecultiveerd en mooi aangelegd park met speeltuinen en parkachtige tuinen. Hier zijn ook vele drinkplaatsen om de watervoorraad aan te vullen en bij te tanken. Een uitkijktoren geeft een weids uitzicht over Tolo Harbour en de eilandjes. In dit park zie je veel gezinnen die genieten van een picknick, gekleurde vliegers en sporters.

Uitzicht over Tolo Harbour vanaf Waterfront Park

Wil je hier stoppen met fietsen, dan kan je de huurfiets inleveren in het plaatsje Tai Po. Vanaf hier kan je terug met de bus naar Tai Wai metrostation. Of je fietst terug naar het beginpunt en lever je de fiets in bij het verhuurbedrijf.

Fietstips

Tips van de auteur; Nederlanders zijn goede fietsers, Hongkongers niet. Verbaast je daarom ook niet dat fietsers in professionele outfits niet goed kunnen fietsen. Laat je niet verrassen door onverwachte handelingen van jouw voorganger en houd dus goed afstand.

Controleer de fiets bij het ophalen en laat de fiets goed afstellen. Hongkongers zijn gewend om de zadel erg laag af te stellen, zodat ze de voeten snel aan de grond hebben. Vraag nadrukkelijk om een fietsslot, zodat je kan wandelen in Waterfront Park en Hongkong Science Park en laat de paspoort niet achter als borg.

Wil je meer zien van de belevenissen in Hongkong van ons? Bekijk deze drone video’s die gemaakt zijn door de auteur. Of volg ons “rondom de wereld” via Instagram; reistrommel, www.reistrommel.nl of Facebook; reistrommel.


Lees hier meer inspirerende reisverhalen van onze reporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer