Fietsen in Zell am See en Kaprun, 6 handige tips

Door Susan Hes | woont en werkt in Piesendorf in Oostenrijk

Wel eens gedacht aan fietsen in de bergen tijdens de zomervakantie in het SalzburgerLand? Al snel denk je aan wandelen in de bergen als je naar Oostenrijk gaat in de zomer, maar fietsen kan ook heel goed. Door de komst van de e-bikes is het fietsen in de bergen populairder dan ooit. Wist je dat de regio Zell am see meer dan 240 kilometer aan fietspaden heeft? De fietsverhuur in de regio maakt overuren want elke vakantieganger wil wel een dagje fietsen. En na één dagje fietsen smaakt deze sport naar meer. Veel meer!

Is fietsen in Zell am See wel mogelijk? Is fietsen in de bergen niet te zwaar of gevaarlijk? Moet je niet een getrainde fietser zijn om te gaan fietsen in de bergen? Deze vragen hoor ik veel voorbij komen. Lees daarom hieronder mijn fietstips voor fietsen en mountainbiken in Zell am See en Kaprun.

Tip 1: Fietsen over de Tauernradweg

De beroemde Tauernradweg is in totaal 325 kilometer lang. Deze fietsroute loopt van Krimml naar Passau. Deze fietsroute loopt door Zell am see en nodigt alle gezinnen en recreatieve fietsers uit om op de fiets te stappen en de omgeving te verkennen.

Fietsen in SalzburgerLand. Copyrights: Edwin Hagenouw

Een mooie fietstocht over de Tauernradweg vanaf Piesendorf naar de Krimmler Wasserfälle is een echte aanrader. Een tocht van circa vijftig kilometer over een redelijk vlakke weg. Ik adviseer om de route van west naar oost te fietsen. Dus start in Krimml en vervolgens richting Zell am See terug. Dan verloopt de route grotendeels (licht) bergafwaarts en is het aantal stijgingen beperkt. Dus eerst met de trein richting Krimml.

Met je fiets in de trein. Copyrights: Edwin Hagenouw

De Pinzgauer Lokalbahn heeft een speciale fietswagon waar de fietsen in kunnen. Dit dient wel vooraf gereserveerd te worden. Je betaalt drie Euro per fiets extra op je normale treinticket (enkele reis elf euro per volwassene).

De waterval van Krimml. Copyrights: Edwin Hagenouw

Aangekomen in Krimml, kun je leuke plaatjes schieten van de hoogste waterval van Europa, genieten van het opspattende water: een fantastisch stukje Oostenrijkse natuur.

Dan terug naar Piesendorf op de fiets, de route staat goed aangegeven. Vergeet overigens niet om af en toe even van je fiets af te stappen en te genieten van de fantastische omgeving. Maak zelf de keuze of je met over zonder accu deze uitdaging aangaat. Het is allebei goed te doen.

Tip 2: Een rondje om de Zellersee

Wil je de beroemde Zellersee, het grote meer bij Zell am See, op een bijzondere manier ervaren? Dan is een fietsrondje om het meer echt aan te bevelen. Het meer licht prachtig verscholen tussen de bergen, dus waar je ook kijkt: je hebt altijd een geweldig uitzicht. Door om het meer te fietsen kun je de Zellersee van alle kanten bekijken, wat steeds weer een nieuwe ontdekking oplevert.

Uitzicht over de Zellersee. Copyrights: Edwin Hagenouw

Het rondje is goed te doen op de gewone mountainbike of tourfiets voor de sportievelingen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een e-bike, dan zul je de ronde op je gemak fietsen zonder te zweten. Vanuit Piesendorf is deze fietstocht ongeveer 35 kilometer. Bovendien kun je onderweg een terrasje pakken aan het water of bij warm weer een lekkere duik nemen in het meer. Een bezoek brengen aan het gezellige toeristische stadje Zell am See. Weer een heerlijke sportieve top vakantiedag.

Tip 3: Met de e-mountainbike naar de 2000 meter

Heb je wel eens een berg opgefietst? Ook dat kan en hoeft helemaal niet zo zwaar te zijn. Het kan zelfs met een e-mountainbike. In de regio zijn diverse routes voor verschillende niveaus. Net als bij de skipistes zijn ook de fietsroutes in de bergen gemarkeerd in een bepaalde kleur.

Blauwe route – licht
Familievriendelijke fietspaden, goed te doen met normale fiets, goed begaanbare wegen.
Geschikt voor mountainbike beginners en licht gevorderden. Het zijn korte tochten met lichte stijging van 5 tot maximaal 10%.

Rode route – middelzwaar
Alleen voor mountainbikes geschikt, voor de sportieve fietsers met ervaring. Tot een hoogte van 1500 meter met een stijging tot maximaal 17%. Soms onoverzichtelijke scherpe bochten en schotterwegen en afwateringsgoten kunnen voorkomen. Een schotterweg is een rotsachtig pad met los grind.

Zwarte route – moeilijk
Moeilijke en geavanceerde mountainbike-route met stijgingen van over de 17%. Er moet met gevaarlijke stukken rekening gehouden worden. De snelheid met name bij het afdalen moet aangepast worden aan de situatie. 100% concentratie is noodzakelijk. Geleidelijk remmen bij het afdalen en altijd twee remmen gebruiken.

Met de e-mountainbike de berg op en af vraagt wel enige vaardigheid en concentratie. Draag hierbij altijd een helm en ga niet met een fiets met smalle banden op pad. Zorg dat je accu geheel volgeladen is. Bij veel hutten in de bergen is er de mogelijkheid om je accu op te laden, neem wel je oplader mee dan kom je niet voor verrassingen te staan. Het is zo ontzettend gaaf om even van je fiets af te stappen en te genieten van het waanzinnige uitzicht.

Als je je nog niet zo zeker voelt om met de mountainbike de bergen in te gaan, kun je altijd overwegen om met een bike-guide te gaan fietsen!

Tip 4: Vanuit Piesendorf naar de Hochsonnbergalm

Een leuke tocht met voldoende uitdaging voor de geoefende mountainbiker zonder accu. Wil je genieten en niet bezweet aankomen boven, dan is de E-mountainbike aan te bevelen. Elf kilometer omhoog met een hoogtestijging van ruim duizend meter. Zonder accu doe je er ongeveer 1 uur en 45 minuten over. Met accu de helft van de tijd.

Wat een uitzicht daarboven en wat een bijzondere ervaring om over de bergtoppen te fietsen

Even pauzeren bij de Hochsonnbergalm. Genieten van een verkoelend drankje en een Oostenrijkse Jausenplatte. Dan via de bergkam richting de Schmitten in Zell am See, langs de Pinzgauerhütte en dan weer naar beneden. Wat een uitzicht daarboven en wat een bijzondere ervaring om over de bergtoppen te fietsen. Dat is wel even andere koek dan het vlakke Nederland. Pas op met afdalen, dat vraagt wel enige behendigheid. Controleer vooral steeds je snelheid en draag een helm. Rustig aan, het is immers vakantie.

En zo zijn er in de regio tal van leuke fietsroutes. Het zijn er echt teveel om in dit artikel te beschrijven. Gelukkig bestaat er een digitale fiets-routekaart met diverse tochten in de regio.

Tip 5: Speciaal voor de geoefende wielrenners

Op de racefiets mag natuurlijk de ultimie uitdaging om de hoogste berg van Oostenrijk te beklimmen niet ontbreken. De Großglockner Hochalpenstraße. Een tocht van 72,4 km met  1.658 hoogtemeters.

Maar er is meer in de regio:

  • Kitzbüheler Runde: 124,9 km, 1.140 hoogtemeters
  • Pillerseerunde: 104,3 km, 830 hoogtemeters
  • Dientner Runde + Rauriserhöhe: 72,7 km, 900 hoogtemeters

Jaarlijks worden in Zell am See de Glocknerkönig en de Ironman georganiseerd.

Tip 6: Adrenaline-Kick puur, downhillen in Kaprun

Op de Kitzsteinhorn in Kaprun zijn maar liefst drie nieuwe freeride-trials van totaal zestien kilometer. Met de lift omhoog en dan naar beneden downhillen:

  • De Hochalpine Geißstein-trail, 3144 meter lang en 500 hoogtemeters
  • De Wüstlau-trail, 7700 m lang en 1040 hoogtemeters
  • De Bachler-trail, ook goed voor de beginners, 5200 m lang en 600 hoogtemeters

SalzburgerLand heeft veel te bieden als het gaat om fietsen en mountainbiken in de bergen. Fietsen in Zell am See is razend populair. Je komt op bijzondere plekken en mooie uitzichtpunten. Je kunt ervoor kiezen om je eigen fiets mee te nemen naar Oostenrijk.
Fietsen huren in de regio kan ook, in het hoogseizoen is het wel aan te raden dan van te voren te reserveren.

Nazomeren in Haus Piesendorf

Wil je in de nazomer/herfst nog heerlijk met de fiets de bergen van Oostenrijk verkennen? Wij hebben een leuk overnachtingsadres. Samen met mijn man Marco zijn wij eigenaar van Haus Piesendorf, wat zeer centraal is gelegen en veel mogelijkheden biedt voor activiteiten en uitstapjes.

Wij vertellen je graag meer over de fietsmogelijkheden rondom Zell am See. In onze accommodatie vind je gezellige moderne appartementjes voor twee personen, maar ook fietsgroepen kunnen bij ons terecht.

Wil je meer weten? Stuur ons een Email: info@hauspiesendorf.com of neem een kijkje op onze website www.hauspiesendorf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.