Eind Juni 2021, het is zover. Na een vacuüm van ruim een jaar, gaan we op reis. En wat voor een reis maken we? We gaan met de Thalys, vanuit Rotterdam via Parijs met de TGV naar Valence, Frankrijk. Vanuit Valence worden we opgehaald om naar de mooie Ardèche te gaan. Niet voor niks kent de Ardèche het motto; ‘Ardèche Be Amazed’. We komen aan in Tournon-sur-Rhône, de plaatsnaam zegt het al met de mooie Rhône aan de voet van deze plaats. De Rhône zorgt voor een natuurlijke grens van Ardèche met andere departementen zoals Drôme en Isère.

De Ardèche is een heel groen departement, er stromen verschillende rivieren door dit gebied dat gekenmerkt wordt door het middel hoog gebergte. La Dolce Via volgt vooral het water van de Eyrieux naar het dal van de Doux.

Tournon sur Rhone

Voordat wij daadwerkelijk op de Dolce Via aankomen, maken we eerst gebruik van een prachtige oude stoomtrein, Le Train d’Ardeche (link). De sfeer in de klassieke wagons voortgetrokken door dit zwarte beest is heel bijzonder. Je waant je echt terug rond het jaartal 1900. Het is zeer indrukwekkend.

Train d’Ardeche. Foto: Peter de Vries

De spoorlijn kan op verschillende manieren gebruikt worden, wij gebruiken deze stoomtrein met een enkele reis, onze fietsen zijn ingeladen aan boord en we worden afgezet in de plaats Lamastre, vanwaar de Dolce Via voor ons gaat beginnen.

Een zeer toegankelijke fietsroute dwars door de Ardèche

La Dolce Via is een zeer toegankelijke fietsroute dwars door de Ardèche, en de Ardèche is zeker ‘to be Amazed’. Een prachtige omgeving, geweldige uitzichten en bijna volledig auto vrij. De Dolce Via is van oorsprong een spoorroute, deze is in 1891 in gebruik genomen en heeft bestaan tot 1968.

Toen de spoorlijn verdween is er op vele manieren gebruik gemaakt van de eigenlijk vrij gevaarlijke onbeschermde route. Motoren, auto’s, wandelaars, voetgangers, van alles maakte gebruik van de oude spoorlijn. Tot er in 2006 werd begonnen met de aanleg van een route voor niet gemotoriseerd gebruik. In 2018 is het eerste deel van de Dolce Via in gebruik genomen.

Onderweg komen we vele vergezichten tegen. We fietsen langs de Eyrieux en passeren bruggen en tunnels. Dit is een route waar ik me goed kan voorstellen dat hier treinen hebben gereden. Vooral ook omdat we zelf met de Train L’Ardèche zijn meegereden.

Tijdens de Fiets en Wandelbeurs van 2020 is de Dolce Via uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar

De Dolce Via had meteen succes, vooral bij de Nederlanders. Wij staan natuurlijk bekend als fietsers en zodoende is op de Fiets en Wandelbeurs van 2020 de Dolce Via uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar. En ongelijk kunnen wij deze beslissing niet geven. Als we hier zo rond fietsen genieten we van de rust, het stromende water en de mooie omgeving.

Plein in Le Cheylard

We gaan opzoek naar de eerste plek waar we overnachten op de route. We overnachten in Le Cheylard, een prachtig dorp in het hart van de Ardèche en op het kruispunt van de Dolce Via.

Vrijwel geen gemotoriseerde voertuigen

De Dolce Via kunnen we niet anders omschrijven dan een prachtige route, keurig aangelegd, mooie verbindingen en een zeer goed begaanbaar pad. Zowel voor gezinnen, families, senioren als de actievere fietser. Iedereen kan gebruik maken van deze mooie en afwisselende fietsroute. Het is zeer prettig dat je bijna geen gemotoriseerde voertuigen tegen komt. Alleen in de steden en dorpen waar we doorheen fietsen.

Routebord La Dolce Via

Over een afstand van negentig kilometer, verdeeld in zeven etappes met een stijgingspercentage van 0.7 tot 3.1% is de route voor iedereen prima te fietsen. Onderweg is er van alles te zien en te doen, zo zijn er onder andere veertig geochaches langs de route verstopt en komen we door allerlei prachtige authentieke Franse dorpjes.

Genieten van het uitzicht

Wij werden voorzien van e-bikes door een van de vele fietsverhuurbedrijven langs de route. Voor de wat actievere fietser is dit zeker niet nodig. Met een goede mountainbike is de route, die veelal onverhard is, prima te fietsen. Vooral niet te zwaar.

De moeite waard

Wat ons betreft zeker de moeite waard om deze route te fietsen, het is werkelijk prachtig en groen in de Ardèche. Je rijdt tijdens het grootste deel van de route door de uitgestrekte Franse natuur. En krijg je het te warm? Dan kun je snel even afkoelen in de Eyrieux.

Na een geanimeerd diner, bereid door een zeer karakteristieke chef, en de overnachting in Le Cheylard zetten wij onze fietstocht voort richting Saint Martin de Valmas.

Hier maken we een tussenstop voor een workshop sierraden maken in Attelier du Bijou. We dromen ondertussen weg bij de prachtige verhalen en anekdotes en in gedachten terug naar vervlogen jaren waarin sierraden met de hand werden gemaakt. Tijdens de workshop van ongeveer een uur ervaren we hoe het is geweest om in de fabriek sierraden te maken. Het lijkt makkelijker dan het is en in die tijd was het zo, hoe meer je produceerde hoe meer je verdiende.

We dromen ondertussen weg bij de prachtige verhalen en anekdotes en gaan in gedachten terug naar vervlogen jaren

Op dit moment zijn er nog steeds handwerkers, kunstenaars die sierraden vanuit deze fabriek maken en een plekje krijgen om ze ten toon te stellen in het aangrenzende museum. Erg interessant om een keer mee te maken, deze leuke en interactieve sessie.

We vervolgen la Dolce Via

Na de workshop vervolgen we de Dolce Via, via Quai des Haltes waar we genieten van een lekkere lunch en waar je allerlei spellen kunt spelen in en om dit oude stationsgebouw. Er is zelfs een heuse escaperoom aangelegd in het oude ticket-verkooppunt.

Het oude stationsgebouw

Na deze korte tussenstop fietsen we door naar onze eindbestemming van vandaag, welke is gelegen in Les Ollières sur Eyrieux. Op deze luxe camping aan de Eyrieux worden wij ontvangen door de eigenaar, die zich voorstelt als ‘The Boss’. Wij vermaken wij ons hier goed op deze laatste avond van de reis. Met een originele jeux des boules baan is het helemaal af.

Jeux des boules

De volgende ochtend zijn wij en de batterijen van de fietsen weer helemaal opgeladen. We kunnen beginnen aan ons laatste deel van de route naar Beauchatel. We bezoeken nog een prachtig dorp hoog in de heuvels met een mooi uitzicht over de vallei en in de verte de Rhône die weer opduikt.

Openluchttheater

Een aanrader

Na een fietstocht van drie dagen en van ongeveer zestig kilometer hebben we een goed beeld gekregen van de schoonheid van de Ardèche en dat de Dolce Via een aanrader is om de Ardèche mee te verkennen. Het fietsen is prettig en vooral niet te moeilijk. De route is vooral auto vrij, dat is echt ideaal.

Fietsen door historische dorpjes en typisch Franse natuur

Door een goede voorbereiding en uitzoeken wat de zeven etappes inhouden wordt de Dolce Via nog leuker. De diverse toeristenbureaus langs de route helpen ook zeker met het voorzien van lokale informatie en tips om activiteiten te doen of bezienswaardigheden te bezoeken.

Wij waren ‘slechts’ een paar dagen in deze omgeving. Maar wat is het heerlijk om helemaal tot rust te komen. Om actief buiten te zijn en te genieten van de omgeving en alle heerlijkheden die Frankrijk te bieden heeft. Om hier te geraken is de trein ook zeker een aanbeveling. Je komt na een treinreis van ongeveer acht uur uitgerust aan en zo kan ook een short-trip met volle teugen worden genoten. Na deze reis kunnen we met recht zeggen L’Ardeche you amazed us!


Lees hier meer over la Dolce Via in Frankrijk 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.