Prachtige routes door het heuvelachtige landschap

Een fietsinspiratie door Pauline van der Waal | Wallonië

Ben je een fietsliefhebber? Dan kun je je hart ophalen bij onze zuiderburen! In Wallonië zijn er namelijk genoeg mogelijkheden om te mountainbiken of juist via geasfalteerde wegen te rijden. En of je je nu meer thuis voelt in een bikepark of op een e-bike, het kan er allemaal. Wallonië zou je het walhalla voor de mountainbiker kunnen noemen, met de vele uitgezette routes die je met je fiets kunt afleggen. Er zijn paden met diverse hoogteverschillen dus er is voor elk wat wils. Zowel sportieve gezinnen als vriendengroepen vinden hier wat ze zoeken.

241671_Bouillon-PointDeVueSurLeChateau_(c)WBT-SPRLCernix-PierrePauquay

Welke route het meest voor je geschikt is ligt vooral aan je mountainbike-ervaring en hoe zwaar je de tocht wilt maken. We zetten hier drie leuke routes voor je op een rij.

Route 1: de vallei van de Ninglinspo

We beginnen met een pittige. De route door de vallei van de Ninglinspo is een veeleisend parcours dat is voorbehouden aan getrainde mountainbikers, door de moeilijke wegen vol stenen. Maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug. Je rijdt de route langs één van de mooiste bergbeken van België, met recht geklasseerd als ‘Uitzonderlijk Natuurerfgoed van Wallonië’.


Nadat je de bergbeek via een doorwaadbare plaats bent overgestoken begint de klim naar de top van de heuvelrug. We komen dicht bij Vert-Buisson en doen het gehucht Ville-au-Bois aan. Vanaf daar volgen we een andere beek naar beneden. Tijdens deze tocht kom je de beroemde heuvel Côte de La Redoute tegen, bekend van de oudste wielerwedstrijd van België: Luik-Bastenaken-Luik.

Om alle informatie over deze route te lezen kijk je op de website.

Route 2: het MTB- circuit van Houffalize

Ook deze mountainbiketocht is alleen geschikt voor goedgetrainde sportievelingen. Het is een zeer inspannende tocht met 560 meter hoogteverschil over 22 kilometer. De route loopt langs de Ourthe in de Ardennen en is een combinatie van technisch uitdagende stukken en snelle afdalingen. Bij het einde van de tocht kun je je als je durft wagen aan de Black Track van de Wereldbeker MTB. In Houffalize wordt overigens ook jaarlijks het Roc d’Ardenne gehouden, één van de grootste MTB-festivals van België.

Meer informatie over route vind je hier.

Route 3: fietstocht in de vallei van de Ourthe

Ook genieten van de prachtige omgeving in de vallei van de Ourthe, maar geen doorgewinterde mountainbiker? Kies dan voor deze makkelijkere route van 26 kilometer (heen en terug), die je ook niet per se op een mountainbike hoeft af te leggen. Het grootste gedeelte van de tocht is namelijk over asfaltwegen, al zitten er ook stukken via kleinere wegen en stenige paden tussen. Je vertrekt vanuit La Roche-en-Ardenne via redelijk vlakke wegen. Verkijk je echter niet op de helling naar Cielle. Je zal een stukje naast je fiets moeten lopen, of je neemt de variant via een kleine detour.

Kijk hier voor de volledige beschrijving van de tocht.

Nog veel meer opties in Wallonië

Zijn deze routes toch nog niet helemaal naar je zin? Via de website van Wallonië kun je maar liefst 58 fiets- en mountainbikeroutes gratis downloaden. Wil je meer weten over vakantie vieren in Wallonië, dan kun je meer info vinden op de website van Wallonië België Toerisme, want naast fietsen is er nog veel meer te beleven. Bekijk ook even onderstaand filmpje voor wat positive vibes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.