Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Ken je het Noord-Italiaanse Livigno nog niet, of heb je er alleen van gehoord als wintersportbestemming? Ik, Mountainreporter Pauline, bezocht de op 1816 meter hoogte gelegen plaats in de zomervakantie om te gaan e-mountainbiken!
Wil je eerst meer weten over Livigno? Lees dan het hele avontuur in deze blog.

E-mountainbiken: fietsen with a little help from your friend

Ik had zelf nog nooit op een e-bike gezeten en wist dus eigenlijk niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Ik dacht dat het een soort snorfiets was, met een motortje dat de fiets voortbeweegt. Ehm… nee, zo werkt het dus niet!

Daar gaan we jongens, nu nog op de ECO-stand
Daar gaan we jongens, nu nog op de ECO-stand

De mountainbike die me voor wordt gezet bij de fietsenverhuur ziet er op het eerste gezicht uit als een doodgewone mountainbike, met versnellingen, voor- en achterrem en een hendel om de demping van je stuur in te stellen. Totdat je iets beter kijkt.

Op het stuur zit een computertje en op de stang zit een klein kastje, dat the magic moet doen. In het kastje zit de trapondersteuning en dat woord dekt de lading best goed!

Zodra je steiler de berg op gaat, merk je dat je wordt geholpen door de fiets en dat je heerlijk de berg op peddelt. Dat peddelen is hier trouwens wel tamelijk essentieel: ga je namelijk als een gek fietsen om de berg op te komen, denkt de fiets ‘oh, die kan het wel zelf!’ en stopt de ondersteuning.

en er ook nog eens voor zorgen dat je met beide handen remt zodat je niet over de kop slaat

Om dit onder de knie te krijgen oefenen we eerst op een redelijk vlak stuk. Het hoger en lager zetten van de computer met standen als ‘sport’ en ’turbo’, tegelijkertijd naar hogere of lagere versnellingen schakelen, en er ook nog eens voor zorgen dat je met beide handen remt zodat je niet over de kop slaat vergt wat oefening.
Na een paar proefrondjes zijn we volgens onze gids klaar om de bergen in te gaan!

Nou jongens, daar gaan we!
Hey ho, let’s go. En nu voor het echt!

Cruisen in Carosello

Vanuit Livigno kun je aan twee kanten de berg op en onze gids wil ons beide laten zien. Ik vind het wat ambitieus, mijn eerste keer biken door de bergen en meteen meer dan 30 kilometer willen fietsen, maar vooruit met de geit! Wij starten aan de Carosello-kant, waar meer dan 50 kilometer aan tracks voor mountainbikes is uitgezet. Deze kant is het meest geschikt als je gewoon lekker wilt fietsen, niet al te ingewikkelde routes wilt doen, maar wel waanzinnige uitzichtpunten wilt hebben.

Kom maar door, ik word al een echte kilometervreter!

Al snel merk ik dat ik dikke vrienden word met mijn fiets. Wat super relaxt dat je kunt kiezen of je zelf een heuvel op trapt, of gewoon even lekker kiest voor de turbo-stand en met een paar keer peddelen boven staat. Kom maar door, ik word al een echte kilometervreter! De route gaat over smalle paadjes, langs weides met koeien en door het bos.

Fietsen onder de gondel van Livigno
Fietsen onder de gondel van Livigno
Even een fotomomentje met zicht op Livigno
Even een fotomomentje met zicht op Livigno

Meer actie in Mottolino

Ben je meer een die-hard? Dan wordt de andere kant van de berg, Mottolino, aangeraden. Hier opende in 2005 het bike park, en is bijzonder geschikt voor iedereen die gek is van downhillen en freeriden.

Niet te snel, niet te langzaam, en vooral niet slippen

Wij crossen dus snel terug naar het dorp om aan de andere kant omhoog te gaan. Na al dat klimmen valt het dalen me in het begin even tegen: dit is weer een andere tak van sport! Niet te snel, niet te langzaam, en vooral niet slippen! Als we eenmaal beneden zijn rijden we eerst nog een heerlijk vlak stuk door het dal, maar dan is het weer tijd om flink wat hoogtemeters te maken.

De inspanning wordt beloond: we stoppen bij een berghut voor de lunch. En wat is er heerlijker dan na een intensieve ochtend verwend te worden met brood, kaas en worst uit de streek? En dat is alleen nog maar het voorgerecht!

Biketrails van elk niveau
Ziet dit er toch even waanzinnig professioneel uit, niet dan?
Soms is een stukje vlak ook wel lekker om te fietsen...
Soms is een stukje vlak ook wel lekker om te fietsen…

En, is het wat, dat e-mountainbiken?

Nou, ik denk dat het al blijkt uit mijn enthousiasme hierboven. Ik vond het in één woord fantastisch! Ik ben namelijk helemaal niet zo’n fietser, dus getraind ben ik al helemaal niet. Maar met de e-bike verandert het mountainbiken van een ware beproeving in gewoon een lekkere fietstocht. Bovendien kun je door de verschillende standen op je fiets gaandeweg bepalen hoe zwaar of juist hoe licht je de tocht wilt maken. Ik ga in ieder geval zeker nog een keer!

Having a break with a view
Having a break with a view

Meer weten?

Er is super veel informatie te vinden over mountainbiken en e-biken op de website van Livigno. Bovendien hebben zowel Carosello en Mottolino hun eigen websites.
Wanneer je een fiets gaat huren, zijn daar ook diverse folders en kaarten verkrijgbaar.
Laat je even weten of je het net zo vet vond als ik?

En dit is het videoverslag van mijn tocht

Oh ja. Ben je benieuwd naar meer mooie beelden van deze mountainbiketocht? Bekijk dan het filmpje dat ik maakte over Livigno.


Lees hier alle artikelen over Italië


Bewaren

Bewaren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer