Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

Houd je van een goede wijn in combinatie met culinaire verrassingen dan hebben wij een leuke reistip voor je, Slovenië.

Slovenië

Tussen de Adriatische kust en de Julische Alpen in het westen van dit land ligt een prettig stukje Slovenië wat nog wel eens vergeten wordt. In een prachtige omgeving kun je hier volop genieten van proeverijen bij lokale wijnmakers die je werkelijk waar van de ene culinaire verrassing in de andere laten vallen.

Wijnrank (foto: Pixabay)

Toer langs de wijnkelders

Het lokale bedrijf Ride Around organiseert een ontspannen fietstocht waarbij je tussen de grindpaden, smalle weggetjes en wijngaarden langs de lokale wijnmakers komt. Ze ontvangen je met open armen en laten je vol trots hun landgoed zien. Uiteraard hoort daar een lekker glas wijn proeven bij! Heerlijke nootachtige kazen en gezouten vlees zoals Prsut welke zijn smaak voornamelijk dankt aan de Borawind kun je hier proeven. Slovenië maakt veel gebruik van de regionale keuken waarin voornamelijk gebruik wordt gemaakt verse lokale producten.

Mooi beeld over de Vipava vallei (foto: Pixabay)

Wijnregio Primorska

In de regio Primorska vind je de meeste wijngaarden (omvat Vipava, Brda en Karst) voornamelijk kleine particuliere wijnmakers die maar weinig wijn exporteren. De Sloveense wijnmakers willen het liefst de wijn voor zichzelf houden (dat moet een grap zijn) want de wijnen uit deze streek raken steeds meer bekend en populairder.

Vanaf de kalksteen toppen maak je de sprong en paragliden maar!

Zoek de spanning in de Vipava vallei

De Vipava vallei staat bekend om de valwind Bora, deze laat de druiven goed rijpen. Je kunt deze Bora natuurlijk ook goed gebruiken om je hoog over de vallei te laten zweven met een fantastisch uitzicht over de wijngaarden. Vanaf de toppen van kalksteen maak je de sprong en paragliden maar!

Ben je een klimmer dan kun je hier ook uit de voeten. Rondom de vallei vind je steile wanden en kloven en boven op de top een miraculeus uitzicht over de Adriatische zee en in het noorden over de Alpen. Wist je dat de Vipava vallei op plek negen staat in de Best in Europe top-10?

De grotten van Postojna (foto: Pixabay)

Karstgebied en zijn grotten

Het Karstgebied ligt in het zuiden van Slovenië en is in het bezit van enorme ondergrondse grotten die op natuurlijke wijze zijn ontstaan. Onder begeleiding kun je de grootste twee bezoeken, de Postojna en de Skocjan grotten. Het bedrijf Underground Adventures organiseert twee tours voor diegene die meer uitdaging zoekt, voor meer informatie klik hier. Met hen kun je de twee kleinere grotten ontdekken van Postojna die niet open zijn voor reguliere rondleidingen.

Meer lezen over Slovenië, lees dan dit artikel van Ilse en Karin over lowbudget kamperen.

Hoofdfoto: Pixabay | Bron: Lonely Planet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.