
Mijn mooiste reiservaring? In het kort: álle uitjes die ik in 2021 kon maken. Reizen viel dit jaar immers in de categorie ‘schaarse genoegens’.
Mijn eerste avontuur was wildkamperen op de Veluwe. Nou heb ik weinig met kamperen, maar het was februari, er lag sneeuw en het was tijdens de avondklok. Tjonge wat was dat fris. Maar bovenal stil. Het snelweggezoem ging serieus op ‘uit’ na 21:00 uur. De eerste buitenlandse reis zou mij in Litouwen brengen. Maar die moest ik laten vliegen omdat ik dan eerst veertien dagen in quarantaine zou moeten, terwijl ik maar tien dagen zou blijven.
Frankrijk
In juni lukte het me om naar Val d’Arly te ontsnappen. Met alle benodigde documenten, waar vervolgens niemand naar vroeg. Aldaar eindeloos gemountainbiked en er een verhaal over geschreven voor Mountainreporters. Aansluitend met de TGV door naar Parijs, waar nauwelijks toeristen waren en de Parijzenaars zich van hun meeste opgewekte en vriendelijke kant lieten zien. Daar eindeloos gefietst op mijn Brompton over Paris Plage.
Vervolgens doorgereisd naar Bretagne. Per trein en met een gehuurde Renault Captur. (Wat een belevenis als je dertig jaar geen auto hebt gereden.) Ik was vergeten hoe ruig en lieflijk tegelijk de Bretonse kust was. En hoe vis smaakt als hij de kortste weg tussen oceaan en bord aflegt. Mijn verslag lees je hier.
Oekraïne
In juli naar code geel afgereisd. Exacter: Odessa, Oekraïne. Voor een concert van Max Korzh. Ik zat – oordoppen in – met zo’n 20.000 uitzinnige Oekraïners in het Tsjornomorets Stadion. Het was dat het dak er reeds af was, anders was het er alsnog afgeknald. Zelden zoveel dolblije jongens en meisjes gezien. Waarvan een deel de beveiliging vrolijk negeerde en in het VIP-gedeelte sprong. Dat kan daar gewoon nog. Net als af en toe een rookbommetje ontsteken.
Colombia
In december reisde ik af naar Colombia, en dat vond ik nogal tegenvallen. (Sorry Colombia-adepten.) De bussen hadden bijna twee keer zoveel tijd nodig om van A naar B te komen dan dat mij was ingefluisterd. Hierdoor zat ik meermaals hele dagen in de bus, wat slopend was. Zeker gelet de Caraïbische pleurisherrie die daar standaard door de bussen schalt. Goed eten vinden was een queeste: vet en fast food is daar de norm.
Te paard door het archeologische park van San Agustín hobbelen, was een regelrechte belevenis
Zelfs een goede koffie scoren – terwijl de koffiestruiken daar zo ongeveer tussen de stoeptegels oppoppen – lukte vaak niet. Maar de fietstochten door Bogotá en Medellín waren onderhoudend en met een paar leuke medefietsers. Te paard door het archeologische park van San Agustín hobbelen, was een regelrechte belevenis. De beste herinnering: de warme, metershoge golven van Cartagena. En de vismaaltijd bij Kiosco El Bony. Die strandtent is in zijn eentje de jet lag waard. (Ook fijn: op de KLM-vlucht kun je je helemaal lek internetten.)
Toch geen retourtje Iran
Tot slot, om ‘over’ de eindejaars-lock down in Nederland te reizen had ik een retourtje Shiraz, Iran geboekt. Maar toen ging plots mijn netvlies een beetje loshangen. En om deze medische malheur te fiksen, pompte de arts van dienst gas in mijn oogbol, waarna ik niet meer mocht vliegen. Want dan zou mijn oog kunnen exploderen op 30.000 voet en dat zou dan tot in businessclass rommel geven.
Het allergrootste reisfeest
Gelukkig heb ik daardoor alle gelegenheid om terug te denken aan mijn allerallergrootste reisfeest. De ‘open jaw’-tocht tussen Lviv en Kiev afgelopen de herfst. Begonnen in het door het toerisme gehavende, voorheen Lemberg. Waar ook nog eens het kinderkopje het wegdek domineert – niet fijn als je je voornamelijk per fiets verplaatst. Maar wel uitermate vriendelijke en behulpzame mensen, mooie straatjes en de imposante Lychakiv begraafplaats. De Lonsky gevangenis, een gevangenis waar de Poolse-, Sovjet en Naziregimes duizenden mensen martelden en vermoorden, bezorgde mij een ochtend lang een knoop in mijn maag.
Via Ivano Frankivsk, Ternopil, Vinnitsja en Zjytomir naar Kiev
Daarna reisde ik op de bonnefooi door naar Ivano Frankivsk, Ternopil, Vinnitsja en Zjytomir om in Kiev te eindigen. Per bus en trein. Tickets kocht ik via de app Infobus en mijn slaapplek regelde ik via Booking.com. Het gemak waarmee dat ging en gaat blijft me verwonderen. Wát een vrijheid.
Ik vind het een sensatie om mij in een voor mij compleet vreemde stad te kunnen bewegen alsof ik er al jaren woon
In Vinnitsja sprong ik – toen ik even uitgefietst was – op een stadsbus terwijl ik het cyrillisch schrift niet beheers. Google Maps souffleerde me welk busnummer de mijne was en escorteerde me tot aan de drempel van het restaurant van mijn keuze. Ik vind het een sensatie om mij in een voor mij compleet vreemde stad te kunnen bewegen alsof ik er al jaren woon. In Zjytomir bracht de streekbus mij (en mijn vouwfiets) naar de opgeblazen nazi-bunkers. Zo weinig als ervan over is – een paar brokken beton – zo indrukwekkend het verhaal hierachter.
Overal was iedereen even stuurs als vriendelijk en behulpzaam. Als ik best wel ongerust werd door het feit dat mijn bus er na driekwartier nog niet was, was er altijd wel een Elena of Natalka die mij op het hart drukte dat het goed zou komen. De Schlagermuziek in de bus legde ik het zwijgen op door de chauffeur een fooi vooraf te geven.
Kiev, tot slot, daar kan ik niet genoeg van krijgen. De hoofdstraat Kreshatek werd die keer afgesloten voor een fiets- en hardloop evenement. Het museum van Russische kunst lag er net zo stoffig bij als alle vorige keren. De vrouwen die de Opera bezochten hadden zich wederom fantastisch gekleed en de koffietjes van de keten Aroma Kava waren nog altijd even lekker. Tot slot waren de Oekraïense gerechten van PetruS-ь wederom net zo eerlijk als verrukkelijk.
Robert heeft een passie voor fietsen en is een van de meest ervaren en gelauwerde reisjournalisten van Nederland. Zijn verhalen verschenen onder andere in De Telegraaf, De Wereldfietser en de ANWB bladen. In 2018 maakt hij zijn debuut bij Mountainreporters.com
11 stops die je niet wilt missen op de Icefields Parkway in Canada
Mijn eerste huttentocht, samen met mijn zoon in Oostenrijk
Dit zijn de mooiste jassen van Fjällräven deze winter
Vind de juiste winter-wandelbroek met Fjällräven
De zeven leukste winterse activiteiten in Zweden
De meest bijzondere dieren van Nieuw-Zeeland én waar je ze kunt zien
De top 3 skigebieden voor gezinnen in Salzburger Sportwelt
Vier prachtige meerdaagse wandelingen in Nieuw-Zeeland
De vier mooiste Levada-hikes op Madeira
Hanwag Blueridge wandelschoenen
Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.
RECENTE ARTIKELEN
- Must do in Ski amadé: genieten van de ‘Genuss-Ski-Routen’
- Caroline in Indonesië | Mijn laatste dagen op Java
- Hier wil je naartoe. In deze hut zweef je boven een Noorse fjord.
- Poolreiziger Caroline Côté bereikt de Zuidpool in een recordtijd van 34 dagen
- Caroline in Indonesië | Nog steeds aan de zuidkust van centraal Java
Voordelige reizen door Noorwegen
Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer
Rugzakken van Lowe Alpine
De achterkant van de rugzakken is uit één stuk is vervaardigd. Hierbij is het stuk van je rug waar je het meest transpireert extra ventilerend gemaakt en zijn delen op andere plaatsen verstevigd. Door deze combinatie van ademend vermogen en meer steun heb je bij dezelfde belasting een hoger draagcomfort.
Zomer in Innsbruck
Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends.
Geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven.
Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer
Uitgelichte artikelen
Must do in Ski amadé: genieten van de 'Genuss-Ski-Routen'
11 stops die je niet wilt missen op de Icefields Parkway in Canada
Grossarltal heeft razend interessante aanbiedingen voor gezinnen met kinderen
Dit zijn de mooiste jassen van Fjällräven deze winter
De 5 avontuurlijkste activiteiten op IJsland
Wintersport in Valle d’Aosta
Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer
Voordelige reizen door Noorwegen
Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer
Van de gebaande paden in IJsland
Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!