Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Mountainbiken in het Bregenzerwald

Door Tjeerd Langstraat

De regendruppels tikken op mijn helm. Met samengeknepen ogen hang ik aan mijn stuur en ploeg ik de berg op. De verzuring in mijn benen is moordend. Ik werk van bocht naar bocht en elke bocht die ik indraai, hoop ik weer dat voorbij die hoek een mooi vlak stuk ligt. IJdele hoop.

We klimmen een dikke vijfhonderd meter op weg naar onze tussenstop, de Bergkristall Hütte. Voor mij rijdt de berggids Johannes, achter mij hoor ik het gehijg van zijn vriend, die speciaal uit Zürich is komen rijden om vandaag met de mountainbike het Bregenzerwald in te trekken.

De weercondities zijn ronduit slecht. De Bregenzerache, de belangrijkste rivier van het Bregenzerwald, mondt bij Bregenz uit in de Bodensee. Dit normaliter vrij rustieke watertje is verworden tot een woest kolkende massa die een deel van de route heeft weggespoeld. Zelfs de meest extreme kajakkers wagen zich vandaag niet op het water. Wij moeten omrijden om aan de overkant te komen.

Moordend

Na de moordende klim volgt een moment van ontspanning in de berghut. Het uitzicht is fenomenaal: de wit besneeuwde top van de Zitterklapfens, op 2.404 meter boven zeeniveau, torent hoog uit boven de verder groene vallei. Na een groot glas cola om de maag tot rust te brengen, stappen we weer op de pedalen om aan de singletrack afdaling te beginnen.

“Zorg dat je alleen je achterrem gebruikt. De tracks zijn smal en de afgrond is heel diep.” Johannes grijnst en springt op zijn fiets. Hij draait een vrijwel onzichtbaar pad in en kijkt me aan. “Klaar?” Ik knik ter bevestiging en volg hem een woud van rotsen en bosschages in. Hoewel ik redelijk uit de voeten kan op de mtb, zie ik Johannes al direct niet meer. Ik troost mij met de gedachte dat hij het gebied kent en ik vooral mijn eigen tempo moet aanhouden om met beleid deze route te verkennen.

Indrukwekkende afgrond

Een kleine vijftig hoogtemeters lager staat Johannes voor een diepe geul die het pad doorklieft. Rechts is een indrukwekkende afgrond, aan de linkerkant spoelt een waterval stukken steen, takken en modder de berg af.

“Het heeft zo hard geregend dat een deel van de track is weggespoeld. We moeten een stuk klimmen.” Ik stap af en zet mijn helm recht. Achter mij hoor ik de vriend diep zuchten. Een welgemeende ‘scheisse’ ontglipt hem. Johannes gaat voor. Hij neemt zijn fiets op de schouders en klautert zo goed en kwaad als het kan van rots tot rots, soms met een kleine uitstap naar een groot stuk boom. Ik volg op een meter of vijf. Mijn schoenen zakken weg in de modder en ik glibber vervaarlijk over de rotsen.

Spekglad

Wanneer we alle drie weer op de track zijn worden we door Johannes nog even fijntjes gewezen op het feit dat dankzij de regen de rotsen spekglad zijn. Geen sinecure om hier te fietsen: de rotsen zijn werkelijk zo glad als ijs. Dat blijkt wel uit de volgende afdaling en scherpe bocht die ik indraai. Mijn achterband slipt weg en met een diep ravijn aan mijn rechterhand corrigeer ik mijn slippartij door pontificaal met fiets en al te gaan liggen.

Gelukkig niet de diepte in, wel de ervaring rijker dat rotsen niets meegeven. Mijn beurse heup laat verder onverlet dat de mountainbiketracks in het Bregenzerwald van een ongekende schoonheid zijn! En, te berijden voor zowel de amateur als de meer geoefende mountainbiker.

Tip 1
Voor www.recyclingwear.nl mocht ik tijdens het mountainbiken in het Bregenzerwald een kledingset testen. En niet zomaar een set: Recyclingwear, de naam zegt het al, is gemaakt van gerecyclede materialen. Grondstoffen worden eerlijk en duurzaam ingekocht en gebruikt. Naast de gerecyclede materialen worden er verfstoffen op waterbasis gebruikt, waardoor minder schade wordt toegebracht aan het milieu.

In mijn short sleeve shirt zijn zes pet-flesjes verwerkt! Recyclingwear geeft een 10% lezerskorting op het gehele assortiment. Gebruik bij bestellen de volgende code: rcw10.

Tip 2
Op www.bregenzerwald.at kun je een bulk aan informatie over het Bregenzerwald en omgeving scoren. Er is werkelijk voor ieder wat wils in dit gebied te vinden. Het is ideaal voor een familievakantie, om te fietsen, te wandelen of om een wellnessvakantie te vieren. Het gebied is een waar kaasgebied! Het staat bekend om zijn Bergkäse.


Meer informatie over het Brenzerwald en omgeving is hier te vinden > www.bregenzerwald.at/s/en/


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer