Er schuilt meer in de bergen van de Savoie Mont Blanc

Door Edwin Hagenouw

Elke sportieve liefhebber van bergen kent ze wel: de beroemde hike de ‘Tour du Mont Blanc’, de uitgestrekte mountainbikeroutes van Portes du Soleil en de beroemde Col du Galibier, onderdeel van de Tour de France. Maar er schuilt meer in de bergen van de regio Savoie Mont Blanc. Sla linksaf waar iedereen rechts gaat en ontdek de minder bekende, maar oh zo mooie plekken voor een sportieve uitdaging in de Franse bergen.

Mont Blanc, icoon van de regio

De Mont Blanc, je kunt er niet omheen tijdens een bezoek aan de regio. Velen bewandelen de paden van de bekende Tour du Mont Blanc, maar wist je dat er nog een magnifieke wandelroute is mét uitzicht op de hoogste berg van de Alpen?

Tour des Fiz ©SavoieMontBlanc, Bijasson

De Tour des Fiz leidt je langs een oceaan van mineralen, het prachtige Desert de Platé en de grootste karstplateau van Europa. Het is een sportieve wandeling met technische passages zoals de rotswand van Brèche du Dérochoir. Deze laatste is een must voor de ervaren bergbeklimmer.

Meer info: Tour des Fiz


Van de gebaande paden

Mountainbike liefhebbers opgelet! Iets anders ontdekken dan het bekende mountainbike-gebied van Portes du Soleil? Begeef je op de hellingen van de omgeving van La Plagne. Van de toppen tot het hart van de vallei; er zijn meer dan tien enduro routes door bossen en Alpenweiden voor uitdagende mountainbiketochten.

mountainbiken Van de hoge toppen tot aan het hart van de vallei

Met de stoeltjeslift word je afgezet bij het Colorado Bike Park, vanwaar je de beste route kiest voor jouw niveau. Voor de fietsers met een e-mountainbike zijn er zelfs speciale routes ontworpen.


Meer op: Mountainbiken in La Plagne


De onbekende klim van de Tour de France

Le Col de L’Iseran, le Col du Galibier.. het zijn de klassiekers van de Tour de France. De spectaculaire Lacets (vertaald ‘veters’) van Montvernier werden slechts twee keer op het programma van de wielerklassieker gezet (in 2015 en 2018).

Heb jij zin in een sportieve uitdaging, dan is deze klim met 400 hoogtemeters het omrijden waard.

Meer info: Lacets van Montvernier


Trailrunning door ‘onbekend’ gebied

De Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB), waarin de route je binnen twee dagen rond de Mont Blanc leidt, kent wereldfaam. Minder bekend zijn de trails van Manigod Village Trail®. Het dorpje heeft door zijn faciliteiten – er is aan alles gedacht voor de trainrunner – dit label gekregen.

Rondom het dorp zijn twee permanente routes van tien en twintig kilometer en een KV-parcours (vertical k of verticale kilometers), die tot de top 3 KV-parcoursen van Frankrijk behoort. De twee evenementen in zomer zijn de Aravis Sky Pursuit en de Trail of the Eagle.

Kilomètre Vertical ©Manigod, David Nicod

De Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB), waarin de route je binnen twee dagen rond de Mont Blanc leidt, kent wereldfaam


Meer informatie over de regio vind je op de website van Savoie Mont Blanc Tourisme.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.