Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Op avontuur in het zuidoosten van België en een stukje Frankrijk

Een fietsavontuur van Bert Sitters

Trappisten zoeken bij voorkeur een afgelegen gebied waar zij in alle rust kunnen bidden en bier brouwen. Daarom kozen de monniken voor Orval in de Gaume in een uithoek van België. Geniet van deze ongerepte streek op de fietsroute Patrimoine & Payage de la Lorraine gaumaise. De Gaume is een strook tegen de Franse grens in het uiterste zuidoosten van België.

Niet ver van Luxemburg. De streek wordt ook wel Belgisch-Lotharingen genoemd, want eens maakte het gebied deel uit van Lotharingen, dat vermorzeld werd door Frankrijk en Duitsland.

De Belgische Provence

Een andere bijnaam voor deze streek is de Belgische Provence, vanwege het milde klimaat en de zuidelijke planten die hier voorkomen.

agrarische activiteiten en bossen wisselen elkaar af

De Gaume ligt aan de zuidzijde van de Ardennen met de beruchte regenwolken, die tegen de hellingen worden geblazen en hun ballast laten vallen.  Veel van deze buien bereiken de Belgische Provence niet. De zon laat zich hier wat vaker zien. Ideaal voor fietsers die van mooi weer houden.

De zon laat zich hier wat vaker zien. Ideaal voor fietsers die van mooi weer houden

Door de Gaume meandert zich Semois van oost naast west. Het dal van het dartelende riviertje is de enige strook waar het toerisme zich heeft ontwikkeld. Voor de rest geniet je van een ongekende rust. Ooit was de Gaume van strategisch belang en de vondst van ijzererts zorgde voor activiteit. Er zijn al vele jaren geen conflicten meer en ook het ijzer is verleden tijd.

Op weg naar Orval

De dorpen geven een beeld alsof ze tientallen jaren zo zijn achtergelaten. Het pleisterwerk is van de huizen afgebladderd, Café de la Place lijkt al jaren gesloten en Boulangerie Lebrun bakt geen brood meer. Voor de gevels liggen grote stapels brandhout om de winter door te komen, maar wordt het nog wel winter tegenwoordig?  Het komt desolaat over, maar dat voelen we juist als een charme: rust en eenvoud.

Voor  de deuren staan tractoren. Het land wordt nog altijd bewerkt. Bossen wisselen de velden af.  De stickertjes van de route voeren ons over weggetjes waar we zelf nooit aan hadden gedacht. We krijgen het gevoel van pionieren.  Regelmatig maken we een afdaling naar de Semois om vervolgens weer het dal uit te klimmen. In het unheimische decor komen we ook pareltjes aan monumenten en bezienswaardigheden tegen.

De ruïne van Montauban aan een plas zou het kasteel zijn geweest van de Vier Heemskinderen: een sage uit de tijd van Karel de Grote.  Rond de waterplas liggen ook de restanten van een Romeinse tempel. Veel hoger ligt het plaatsje Montquintin. Steunen houden diverse huizen overeind. Vanaf de restanten van het kasteel krijgen we een fabelachtig uitzicht.

Nog wel fier overeind staat de citadel van het Franse Montmédy. In de 17e eeuw versterkt door niemand minder dan Vauban. Het is echt een klim van categorie Luik-Bastenaken-Luik om boven te komen, maar dan zie we ook de strategische betekenis. Een oud douanekantoortje herinnert ons dat er nog altijd een grens is tussen Frankrijk. Villers d’Orval geeft de wegwijzer aan. We zijn vlak bij ons doel de Abdij van Orval.

Vooral doen

Het wijndorp Torgny

Net nog in België. Dit dorp ligt er wél prachtig verzorgd bij en hoort bij de kleine ereselectie van mooiste dorpen van Wallonië.

Proef een Crémant Rosé bij wijnhuis Poirier du Loup
www.domaineviticolepoirierduloup.be

Abdij van Orval

Deze abdij brouwt een opmerkelijk trappistenbier. Orval wijkt af van de andere abdijbieren en is ook minder zwaar. De smaak neigt naar een Engels ale. Van oude abdij, die verwoest is tijdens de Franse Revolutie, resten nog ruïnes.

Deze restanten kun je bezoeken. De nieuwe abdij, met de brouwerij, uit het begin van de vorige eeuw, is niet toegankelijk.
Voor de poort is het proeflokaal, waar ook kunt genieten van echte trappistenkaas.

Info over het fietsnetwerk

  • Het fietsnetwerk bestaat uit vijf fietslussen: ook een stukje door Frankrijk. De lussen zijn met elkaar verbonden. De totale afstand is 250 km.
  • Het is een route voor de uitdagende fietser. Er moet behoorlijk gekomen worden met in totaal 4210 meter hoogteverschil.
  • Het wegdek is niet altijd even best. Vooral bij regen moet je op een paar stukjes door de modder.
  • De bewegwijzering is door middel van kleine stickertjes. Deze hangen niet altijd even duidelijk. Op een paar plaatsen zijn de stickertjes inmiddels verdwenen. Je kunt tracks downloaden via de website: www.randos.lorraine-gaumaise.com 
  • In de toeristenbureaus van Florenville en Virton liggen kaartjes met informatie over bezienswaardigheden.

Florenville ligt op 340 km van Utrecht. Florenville en Virton hebben treinstations.

Overnachtingstips

Hotel Florentin
Aan het plein van Florenville met terrassen en restaurants
www.florentin.be

Hotel en restaurant La Grappe d’Or
In het wijndorp Torgny, met een uitstekend restaurant
www.lagrappedor.com

Camping Colline de Rabais
bij Virton
Viersterren camping met zwembad. Ook ingerichte tenten en bungalows te huur www.florealgroup.be/page/colline-de-rabais.html

Camping Chênefleur
in Tintigny
Viersterren camping met zwembad. Ook ingerichte tenten en bungalows te huur
www.chenefleur.be

Ruime keuze aan campings langs de Semois

Ook in Florenville, Ciny en Montmédy(F) zijn campings.

Informatie over de streek

zuidoosten van België
Voortdurend kruis je de Semois. Foto: Bert Sitters

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wallonië België Toerisme www.walloniebelgietoerisme.be


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer