De Dolomieten, een van de mooiste berggebieden van Europa en waar nog zoveel te ontdekken valt. Ik ben uitgenodigd om samen met Cyclingdestination.cc op pad te gaan naar Bolzano (in het Duits Bozen), om te gaan hiken en gravelbiken. Voor beide avonturen kan je mij altijd wakker maken en dus was het antwoord niet moeilijk: ik ga mee naar de regio Renon/Ritten in Zuid-Tirol!

De herfst heeft zijn intrede in Nederland gedaan. Het regent en er staat veel wind. Ik ben blij dat ik een mooie reis mag maken naar een bestemming waar in mijn herinneringen altijd de zon schijnt. Helaas geven de weersverwachtingen voor Bolzano een ander beeld. Ook hier schijnt de herfst in volle hevigheid losgebarsten te zijn. Zoals wel vaker in berggebied is het weer vooraf, maar ook op de bestemming zelf, niet te voorspellen en dus laat ik mij graag verrassen de komende dagen.

Ik maak op het vliegveld van Düsseldorf kennis met twee mede reizigers en onze gids voor de komende dagen van Cyclingdestination.cc. Hij heeft een mooie hike en een route voor het gravelbiken uitgezet in de regio waar hij al jaren komt en zeer bekend is. Aan zijn enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen, vanaf minuut een vertelt hij ons enthousiast over onze bestemming. Ik krijg nog meer zin om de omgeving te verkennen.

Bolzano

Bij aankomst in Bolzano checken we in bij ons hotel en maken we gelijk kennis met de stad. Bolzano is een niet grote, maar knusse stad met een gezellig en overzichtelijke kern. De zon schijnt vandaag nog volop en de mensen vermaken zich dan ook prima op de terrassen aan Piazza Walther, het hart van de stad.

Waar ik mij in grote steden soms nogal ongemakkelijk kan voelen, heb ik dat hier helemaal niet. De sfeer in de stad is erg gemoedelijk en de mensen zijn erg vriendelijk. Mijn Italiaans is niet best, maar in het Duits kan ik mij hier ook prima verstaanbaar maken, we zijn in Zuid-Tirol. Ook dat maakt het bezoek aan deze stad vooralsnog erg prettig. Ik bespeur een fijne mix van Duitse en Italiaanse invloeden.

Piazza Walther
Piazza Walther

Via kleine straatjes en na een bezoek aan de kathedraal lopen we langs de marktkramen. In deze tijd van het jaar worden er volop kastanjes gepoft en de mensen staan in de rij voor deze lokale lekkernij. Het ruikt er heerlijk en het is leuk om te zien wat een levendigheid en gezellige drukte deze traditie met zich meebrengt.

Kastanjes poffen, een lokale lekkernij in deze regio.
Kastanjes poffen, een lokale lekkernij in deze regio.

Wij eindigen onze eerste bezoek aan het centrum met een drankje in een van de vele restaurants die Bolzano rijk is. Aansluitend maken we ons op voor een heerlijke maaltijd bij een restaurant iets verderop. De gastronomie blijkt in deze streek en zeker in deze stad van erg hoog niveau en zal ons deze reis menig keer verrassen. Het is absoluut een extra reden om naar deze bestemming terug te keren. 

Erdpyramiden

De volgende dag staan we op tijd op en vertrekken we na het ontbijt naar de kabelbaan in de stad. Vandaag brengen we een bezoek aan de Erdpyramiden, een van de bekendste natuurfenomenen in deze regio. We hebben een Bolzano Card ontvangen bij het hotel en met deze kaart kunnen we gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en diverse kabelbanen in de regio.

Vanuit Bolzano nemen we de kabelbaan naar Oberbozen, iets hoger gelegen dan de stap, op 1.221 meter. Vanaf het bergstation hebben we een prachtig uitzicht op de bergtoppen waar de Dolomieten om bekend staan. Bolzano zelf ligt in een dal waardoor ik mijzelf veel in het groen waan. Maar hoe hoger we komen, hoe ruiger de toppen om ons heen worden. Adembenemend mooi!

Toppen van de Dolomieten
Bekende toppen van de Dolomieten.

Vanaf het bergstation lopen we naar de eerste site met Erdpyramiden. Via een bospad waar het blad oranje en geel kleurt, dalen we langzaam af. Eenmaal bij de Erdpyramiden moet ik toegeven dat ik onder de indruk ben. Deze Erdpyramiden zijn ontstaan door gletsjers en evolueren en eroderen nog steeds. De Erdpyramiden zijn smalle kegels, waarbij een enkele kegel een hoedje op lijkt te hebben. Een grappig gezicht! Ze kunnen instorten, maar kunnen daarmee ook weer plaats maken voor nieuwe formaties, wordt mij verteld.

Bospad naar Erdpyramiden
Via het bospad wandelen we eenvoudig naar de Erdpyramiden.
Erdpyramiden Oberbozen
De Erdpyramiden bij Oberbozen.

Vanaf het wandelpad en het uitzichtpunt zijn ze haast aan te raken, zo dichtbij! Na een stop van een klein half uurtje lopen we weer terug naar boven. De route die we gewandeld hebben is een circulaire tocht van een klein uurtje en voor iedereen met een basisconditie prima te lopen. 

Erdpyramiden Oberbozen.
De Erdpyramiden een natuurfenomeen ontstaan door erosie.

Onze eerste kennismaking met de Erdpyramiden smaakt naar meer en daar weet onze gids wel raad mee. Vanaf het bergstation lopen we over de ‘Pyramidenweg’ en via Collalbo, bekend van de vele schaatswedstrijden van weleer, naar Klobenstein. Een paar kilometer ten noordoosten van Klobenstein liggen de grootste sites met Erdpyramiden bij elkaar. Deze wandelroute is prima te doen voor een ieder met een goede basisconditie. De route is zelfs grotendeels verhard.

Bergtoppen Dolomieten
Onderweg prachtige vergezichten

Eenmaal aangekomen bij de Erdpyramiden ben ik blij verrast, niet alleen de Erdpyramiden zijn indrukwekkend, maar ook het decor waarin ze zich begeven. Tussen de groene heuvels waarop kleine kerkjes gevestigd zijn en onderaan de grote blauw grijze bergtoppen van de Dolomieten voelt het als een cadeautje om hier te mogen zijn!

Mittelberg
Erdpyramiden bij Klobenstein met op de achtergrond het dorpje Mittelberg.
Erdpyramiden Mittelberg
Erdpyramiden bij Klobenstein.

Gravelbiken

Na de prachtige wandeltocht staat twee dagen later gravelbiken op het programma. Ik ben een echte fietsliefhebber, maar fiets rondom mijn woonplaats toch vooral tegen de wind in, in plaats van berg op. Maar goed, inmiddels heb ik ook al heel wat bikepacking tochten gemaakt in Europa, zoals afgelopen zomer nog door Denemarken, Noorwegen en Zweden, zo zwaar zal het vast niet worden toch?

Het regent deze ochtend volop en we stellen de start nog even een uurtje uit. Op het moment dat we weg willen fietsen regent het nog steeds, maar blijkt ook een van de gravelbikes een klein mankement te hebben. De vertraging levert uiteindelijk iets goeds op, na het opnieuw afstellen van de gravelbike is het namelijk gestopt met regenen! 

Wijnvelden regio bolzano
Wijnvelden met op de achtergrond Lago di Caldaro

Vanuit het centrum van Bolzano vertrekken we in zuid-/zuid-westelijke richting langs de vele wijnvelden die deze regio rijk is. We fietsen langzaam omhoog via nog redelijke gemakkelijke klimmetjes. Ik merk wel dat mijn benen vandaag niet top zijn, tenminste dat gebruik ik nu voor mijzelf als goed excuus natuurlijk, en dat de eerste klimmetjes steeds uitdagender lijken te worden. Gelukkig trekt de lucht steeds meer open en de fietsjas verdwijnt al snel in mijn rugzak.

Wijnvelden regio bolzano
De wijnvelden vlakbij Lago di Caldaro

Cyclingdestination.cc heeft de route zelf uiteengezet in de app Komoot en stelt hem speciaal voor de lezers van Mountainreporters beschikbaar. De route is 67,3 kilometer lang en bevat 1.210meter stijgen en dalen. Wil je ook een keer gravelbiken in Bolzano? Via deze link is dit artikel is de route eenvoudig te downloaden.De route is absoluut een aanrader!

Uitzicht over regio bolzano
De kleuren rijgen zich aan een tijdens deze tocht.

Na een paar kilometers door wijnvelden gefietst te hebben, rijden we niet veel later door het bos. We fietsen door een prachtig decor, waar de kleuren oranje en geel zich aaneenrijgen, wauw! Uiteindelijk arriveren we op het hoogste punt van de route en hebben we een geweldig uitzicht over de vallei waar Bolzano ligt en op de bergtoppen waar we eergisteren nog hebben gewandeld. 

Na een korte stop beginnen we aan de afdaling en dat gaat mij gelukkig veel gemakkelijker af! Nadat we het bos weer hebben verlaten rijden we bergafwaarts richting Lago di Caldaro.  De zon die inmiddels goed is doorgekomen, maakt het uitzicht over het meer fantastisch! We hebben geluk dat we onze lunch in het aan het meer gelegen ‘Seehotel Ambach’ mogen nuttigen.

Lago di Caldaro
Lago di Caldaro
Lago di Caldaro
Lago di Caldaro

Na de geweldige lunch met een evenzo geweldig uitzicht, stappen we weer op de gravelbike. Ik begin nog vol goede moed aan de terugweg, maar na vijf minuten lopen de benen al vol. Pfff, het is afzien hoor, de lunch zakt letterlijk even in mijn benen. Gelukkig komt ook nu na de beklimming weer de beloning van een afdaling! We maken een laatste pitstop bij een klein meertje, Lago di Monticolo Piccolo en via een bio-reservaat rijden we weer terug naar het centrum van Bolzano.

Lago di Monticolo Piccolo
Lago di Monticolo Piccolo

Uiteindelijk zijn we op tijd terug bij het hotel. We besluiten nog snel, voordat het donker wordt, met dezelfde kabelbaan als gisteren naar Oberbozen te gaan. Wanneer de schemering zijn intrede doet, hebben we een prachtig uitzicht over de stad. De kers op de taart van deze prachtige trip in de regio Bolzano! 


Castel Roncolo

Castel Roncolo

Zoek je naast een paar actieve dagen ook wat rust? Maak dan een uitstapje naar Castel Roncolo iets ten noorden van de stad. De tweede dag van onze reis regent het volop en plannen wij een dagje rust in door het kasteel te bezoeken,

Ik ben normaal gesproken niet echt een cultuurfan, maar ik moet eerlijk toegeven het kasteel ziet er prachtig uit. Het ligt op een bergtop en bij mooi weer schijn je een schitterend uitzicht te hebben.

De gids van het museum vertelt ons uitgebreid over de geschiedenis van het kasteel en de vele eigenaren die het inmiddels heeft gehad. in de dertiende eeuw werd het kasteel gebouwd in opdracht van Friederich en Beral Vanga. In de veertiende eeuw werd het kasteel verkocht aan de gebroeders Vintler.

Deze broers hebben het kasteel laten versieren door lokale kunstenaars met fresco’s (muurschilderingen) die indrukwekkend op de muren prijken. De fresco’s vertellen middeleeuwse verhalen over de liefde, ridderlijke gevechten en bourgondische avonden.

Gastronomie

De gastronomie in Bolzano is uitstekend en absoluut iets waar ze trots op zijn! Enkele restaurant tips:

Hoe kom ik er?

Vanuit Nederland zijn er helaas geen rechtstreekse vluchten naar Bolzano te boeken. Via Skyalps vlieg je vanaf Dusseldorf eenvoudig naar Bolzano. Vanaf Dusseldorf is het ruim een uurtje vliegen. De vliegtuigen van Skyalps zijn klein en compact. Hiermee geven zijn aan dat ze lager kunnen vliegen en stoten ze minder CO2 uit. Skyalps kiest dan ook bewust voor kleine vliegtuigen en om laag te vliegen, om zo de de mensen op een iets duurzamere manier naar hun bestemming te kunnen brengen.

Wil je duurzamer reizen? Pak dan de trein! Rijdt vanaf elke willekeurig station de trein naar Bolzano. Vanaf Utrecht centraal ben je met drie keer overstappen in 11,5 uur in het centrum van Bolzano. Misschien, iets langer onderweg, maar ook ontspannen en relaxed aankomen! Kijk voor meer informatie op de website van NS international.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.