Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Mountainbiken en kanoën in Noordoost-Denemarken

Een reisverhaal van Edwin Hagenouw

Scandinavië heeft al sinds mijn jongste jeugd een plek in mijn hart veroverd. Als kind en puber zeilde ik met mijn ouders over de Noordzee en Oostzee naar Noorwegen, Zweden en Denemarken. Plaatsen als Larvik, Oslo, Gotenburg, Bornholm, Aabenraa, Kolding en Svendborg staan in mijn geheugen gegrift. Mooie herinneringen aan zeilen en windsurfen van ’s ochtends vroeg tot avondschemering.

Uitbundige natuur in het noordoosten van Denemarken.

In augustus 2020 ging ik opnieuw op verkenning in Denemarken. Deze keer niet via het water, maar gewoon in de auto. En deze keer met mijn oudste zoon Marnix. We maakten een korte rondreis van zes dagen door het noordoosten, in de omgeving van Aarhus.

Perfecte omstandigheden dus voor een actieve vakantie

Als liefhebbers van de natuur hebben we deze tweede stad van het land links laten liggen en hebben we ons enorm vermaakt in de bossen, op de heidevelden en in de ‘bergen’ van Denemarken. En het weer zat mee. Elke dag scheen de zon volop en schommelden de temperaturen tussen de 26 en 30 graden. Perfecte omstandigheden dus voor een actieve vakantie.

Mountainbiken, sportfietsen en relaxed rondtoeren

Een belangrijk deel van deze geweldig reis zaten we op tweewielers. We verkenden de regio op mountainbikes, sportiefsten en een witte toeristenfiets, met mandje voorop. Op de tweede dag van onze reis stond een lekkere mountainbiketocht op het programma. In de stad Silkeborg huurden we onze splinternieuwe fietsen en maakten we kennis met onze gids Michael.

Mountainbike bij een waterplaats in het bos

Hij vertelde over de omgeving en de tocht die we gingen maken. Een redelijk eenvoudige mountainbikeroute (moeilijkheid: blauw) van 27 kilometer door een mooie natuurlijke en historisch belangrijke omgeving. Er wordt ook gewerkt aan zwaardere routes (rood en zwart). Deze staan voor de komende jaren op het programma. Het kan nog even duren, aangezien het werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers.

Vesterkoven.

In de Tweede Wereldoorlog wemelde het hier van de Duitsers. In deze omgeving was namelijk het nazi-hoofdkwartier gevestigd aan het eind van de oorlog. Dit is goed te zien aan het grote aantal bunkers dat je tegenkomt tijdens het fietsen. Deze gaan ondertussen mooi op in de natuur en in de grote bunkers worden zelfs evenementen georganiseerd.

Een nazibunker, overwoekerd door de natuur.

Natuurlijk kom je behalve uitbundige natuur in de bossen, langs meertjes en rivieren ook leuke en authentieke dorpjes en houten huizen tegen onderweg op de fiets.

Authentieke Deense huizen tijdens een fietstocht door Denemarken.

Terwijl we vierhonderd hoogtemeters overbrugden genoten we van klimmetjes op smalle bospaden en snelle afdalingen met links en rechts weelderige natuur. In de weken voorafgaand aan onze reis was er regelmatig wat regen gevallen waardoor struiken, bloemen en bomen in volle kracht stonden te stralen in de zon. Net als wij, toen we aankwamen bij een prachtig meer. Ook hier weer de alom aanwezige rust. Wat is dit deel van Denemarken ongelooflijk goed geschikt om te fietsen!

Rustiek meertje in de omgeving van Silkeborg

Kanoën en kajakken

Na de lekker inspannende mountainbiketocht hadden we tijd voor een relaxte lunch. We kozen voor een restaurantje aan het water, gelegen aan de haven, in het centrum van Silkeborg. Hier lag onze kano al te wachten. Voldaan en vol energie van de lunch stappen we in voor een tocht over de meren van Silkeborg en Søhøjlandet. Vanaf het startpunt moet je zeker varen naar Avnsø, een echt hidden gem.

Dit is een verborgen paradijsje dat alleen bereikbaar is met een kleine boot zonder motor. Vraag bij de kanoverhuur naar de route. Let goed op, want het is wel even zoeken. Meer info vind je hier

Himmelbjerget ‘The Sky Mountain’

Op een van de hoogste ‘bergen’ van Denemarken is een bijzonder bouwwerk neergezet. Himmelbjerget ‘The Sky Mountain’ zie je al van vele kilometers liggen en is 147 meter hoog. Vanaf Silkeborg is het circa 18 autokilometers rijden. Je parkeert je auto op een grote parkeerplaats en betaalt een kaartje voor één of twee uur.

De wandeling naar de toren, door een luisterrijk en super schoon park, kost je slechts een tiental minuten. Eenmaal boven heb je een wijds uitzicht, onder andere op het meer Julsø. Vanaf de toren kun je via een redelijk steil pad naar beneden lopen. Een leuke wandeling voor het hele gezin. Meer info: www.visitskanderborg.com

Himmelbjerget ‘The Sky Mountain’

Lees binnenkort meer over onze fietstochten in de omgeving van Brædstrup en op het eiland Endelave.

Nuttige informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer