Reisverslag Portugal | Een actieve short-trip naar de Algarve

Door Tobias Hagenouw

Bij de Algarve denken veel mensen aan strand, zee en zon. Toch is er op gebied van sportieve activiteiten en natuur ook bijzonder veel te beleven. Samen met mijn vader Edwin reisden we 13 tot en met 17 juni rond in deze prachtige omgeving om het andere Algarve te ontdekken. In het pittoreske centrum van Faro, nabij het vliegveld van Faro, begon de reis. Hier zijn tal van goede  restaurants te vinden waar voornamelijk traditionele Portugese gerechten worden bereid die tal van visproducten bevatten.

Midden in het centrum staat ook het restaurantje Tertulia Algarvia. Hier hebben wij ons met heerlijke visgerechten voorbereid op de eerste hike in de Algarve.

Restaurants in het historische deel van de stad.

Op een half uurtje rijden van het centrum van Faro ligt het natuurgebied Fonte Benémola. Dit gebied is gelegen op een grens tussen twee van de vele, in de Algarve liggende, biosferen. Hierdoor is er voor de natuurliefhebber veel te genieten op het gebied van flora en fauna. Aan de ene kant van het gebied bevind zich een prachtige droge natuur waar de Quercus suber bomen de dienst uitmaken. Deze bomen leveren nog steeds een groot deel van de inkomsten van de Portugezen. Ze snijden elke acht tot tien jaar het kurk van de bomen. Hiermee maken ze vervolgens wijnkurken. Een miljoenen business, vertelde onze gids João.

Onderweg met gids João van Proactivetur. Foto: Edwin Hagenouw

Aan de andere kant van het gebied is een prachtige groene natuur te vinden. Hier passeer je verschillende fruit bomen en riviertjes. Door deze omgeving gaat ook het grootste gedeelte van de hike die wij hebben afgelegd.

Bijzondere natuur langs een eeuwenoud irrigatiekanaal. Foto: Edwin Hagenouw

Tijdens de hike liepen we samen met João Ministro van Proactivetur langs een eeuwen oud irrigatiesysteem dat ooit door de mormoonse overheersers is aangelegd. Hier omheen groeien ontiegelijk veel verschillende bomen, struiken en planten. De insecten, vogels en kikkers springen je om de oren.

Miniwaterval onderweg. Foto: Edwin Hagenouw

Als je in de zomer loopt dan kan het zijn dat je omgeven wordt door geluiden van een speciale soort krekel. Deze maken alleen geluid als het warmer dan dertig graden is. Een geweldige natuurlijke graadmeter dus. Die gaan we onthouden! Doordat het pad nog vrij onbekend is liepen wij dan ook helemaal alleen door de ongerepte natuur. Een mooie korte eerste wandeling en een leuke kennismaking met de Algarve.

Na de hike reden wij verder naar het bergplaatsje Alte. Dit is een van de meest traditionele bergdorpjes in de Algarve. Hier zijn weer tal van restaurantjes waar de specialiteiten in plaats van vis, vaker vlees bevatten. Dat zal de komende dagen, als we aan de kust bij Sagres verblijven, wel anders zijn.

Ook hebben we in dit dorpje de eerste nacht doorgebracht. Dit deden wij in Alte tradition guest house. Een splinternieuwe en bijzonder fijne accommodatie om onze reis door de Algarve te starten.

Dag 2 | Mountainbiken op de Via Algarviana

De 2e dag begonnen we vroeg in de morgen met een (mountain)bike tocht naar het stadje Silves. Dit deden wij onder de professionele begeleiding van Marco Fernandes van Bikesul. Marco is een top-sportman, dus de touwtjes worden strak aangetrokken vandaag. Aangezien het vroeg in de morgen was vielen de temperaturen in het begin erg mee. Later op de dag wordt het hier in de zomer vaak warmer dan 35 graden. Ik schat in dat het tijdens onze fietstocht tussen de 28 en 32 graden was. Prima temperaturen om te fietsen, vanwege de altijd aanwezige rijwind.

De route die we reden was deel van de Via Algarviana. Dit is een route die van oost Portugal (Alcoutim) naar west Portugal (Cabo de São Vicente) gaat en zowel lopend als fietsend begaanbaar is. Bij dit pad heb je de keuze tussen een vrij eenvoudig pad (dubbel track) of een pad dat meer voor de gevorderde mountainbiker (singel track) bedoeld is.

Mountainbiken in de Algarve. Foto: Edwin Hagenouw

De route die wij hebben afgelegd was zo’n 59 kilometer lang en bracht ons in erg afwisselde landschappen. Zo passeer je grote meren, dorre natuur, groene bossen en vrij hoge bergen. Bereid je er dus voor op een paar vrij pittige beklimmingen. Als je geen getrainde fietser bent adviseren we je dan ook om de tocht te doen met een elektrische mountainbike.

In het stadje Silves, het eindpunt, heb je veel leuke plekken waar je kan uitrusten van de tocht. Hier zijn veel restaurants waar je erg goede traditionele Portugezen recepten kan proberen. Wij hebben gegeten bij Recanto Dos Mouros. Ook kan je in Silves een bezoek brengen aan het kasteel.

Na de mountainbike trip hebben we ons snel verfrist en de reis voortgezet richting het westen van de Algarve; Sagres. Met de auto duurt het ongeveer één uur om van Alte naar Sagres te reizen. Sagres is het meest zuidwesterlijke punt van Europa en voelt als een echt surfersdorp en dat blijkt het ook te zijn.

In Sagres kwamen we aan bij het Memmo Baleeira hotel. Hier werden we gelijk verrast met een uitzicht op de prachtige kustlijn van Sagres. Het hotel ligt iets hoger en heeft daardoor een uitzicht over een groot deel van de baai. Activiteiten zoals zeekajakken, windsurfen en zee-safari’s kun je doen op loopafstand.

Zeekajakken, zee-safari en hiken in Sagres

De derde dag begonnen we met CapeCruiser. Dit is een bedrijf dat boottochten aanbiedt waar dolfijnen, walvissen of andere zee dieren gespot kunnen worden. Samen met een marine-bioloog vertrokken we uit het haventje van Sagres. We maakten een mooie tocht langs een groot deel van de kustlijn.

Hier zie je goed hoe gevarieerd en ruig dit gebied is. Als je goed kijkt zie je ver boven je de silhouetten van kleine mannetjes op de rand van de kliffen. Het zijn vissers die met lijnen van tientallen meters lang hun dagelijkse portie zeevis proberen te vangen. Ook zie je regelmatig vrolijk gekleurde vissersbootjes voorbij varen. Je waant je even terug in de tijd.

Tijdens ons vertrek uit de haven hadden rustig water, maar binnen korte tijd veranderde de zee en stuiterden we over golven van soms enkele meters hoog. Heel bijzonder om binnen een paar minuten vanuit de zon een mysterieuze mist in te varen. Dit maakte het bereiken van het uiterste zuidwestelijke puntje van Europa nog meer bijzonder.

Een bijzondere plek, gehuld in een mysterieuze mist. Foto: Edwin Hagenouw

Onze gids en marine-bioloog vertelde over de dieren die in dit gebied leven en liet ons mooie plekken zien. Zo zijn er in de rotswanden meerdere grotten en gleuven waar tal van vogels hun nest bouwen. Het doel van zo’n vaartocht is om uiteindelijk dolfijnen of walvissen te bekijken. De kans hierop in erg groot. In negen van tien keer dat er wordt uitgevaren zie je dolfijnen of walvissen.

In negen van tien keer dat er wordt uitgevaren worden dolfijnen of walvissen gespot

Meestal worden common dolphins (de gewone dolfijn) gezien. Maar de kans dat je walvissen, orca’s of andere dolfijnen ziet is ook groot. Dat we hier te maken met de wilde natuur en niet met een dierentuin werd ons duidelijk. De in zee levende zoogdieren en vissen lieten zich niet zien. Maar dat maakte deze geweldige ochtend niet minder bijzonder.

Hierna gingen we gelijk verder met een andere wateractiviteit: zeekajakken. Dit deden wij met Armando en Anke van Seakayaking Sagres. Traag peddelend in een kajak is de perfecte manier om veel van het gebied en de kustlijn te zien. Verspeel niet teveel energie in het begin van de trip, want voor de meesten van ons zijn de armen niet getraind op deze inspanning. De toch is namelijk zo’n acht kilometer lang en duurt ongeveer vier uur. Hierbij heb je ook nog de kans op stevige wint en hoge golven.

Een mooie uitdaging die je ook een goed gevoel geeft als je het eindpunt hebt bereikt. Vier uurtjes ongetraind peddelen op zee, dat staat toch leuk op je activiteitenoverzicht. De tocht begint op het strand in Sagres en gaat de gehele kustlijn af. Omdat je met een kajak flexibel bent en geen diepgang hebt, kan je erg dicht in de buurt van de grotten en de stranden komen. Dit zijn bijzondere plekjes waar je anders niet snel zou kunnen komen.

Als laatste activiteit hebben we een hike gedaan met mannen van Bike tours Portugal. Naast het organiseren en gidsen van de mooiste fietstochten zijn ze ook experts in het begeleiden van wandeltochten. De hike die we deden begon bij het Martinhal hotel in Sagres en eindigde bij het afgelegen surfstrand Praia. Deze wandeling is onderdeel van de Rota Vicentina en de de Fisherman’s trail. Wij liepen de prachtige route langs de kust van Sagres. Dit is een eenvoudig pad en voor iedereen met een redelijke conditie en wandelschoenen goed te doen.


De Rota Vicentina | Deze 400 km lange wandelroute loopt door een van de mooiste en best bewaarde kuststreken van Europa. Ze bestaat uit twee takken en acht rondtochten en verrast door de diversiteit van de landschappen. De ‘Historische weg’ is met 230 km het langste pad en loopt van Santiago do Cacém tot aan de kaap Cabo de São Vicente.

De route is opgeknipt in twaalf etappes die loopt over bospaden, door eeuwenoude kleine stadjes en dorpen. Vele van deze paden werden gebruikt door pelgrims die vertrokken vanuit de kaap Cabo de São Vicente met bestemming Santiago de Compostela.


Rota Vicentina. Foto: Edwin Hagenouw
Rota Vicentina. Foto: Edwin Hagenouw

We liepen vlak een groot deel van de tocht langs de spectaculaire kliffen, tientallen meter boven de zee. Hierdoor hadden we tijdens de gehele trail een prachtig uitzicht. Onze gids tijdens de trail was een archeoloog en kon ons alles vertellen of de geschiedenis van de omgeving waar we doorheen liepen. Bijvoorbeeld over de menhirs (rechtopstaande stenen) van duizenden jaren oud die op veel plekken in de Algarve gevonden zijn.

Deze verhalen en achtergronden over de omgeving gaven voor ons een extra dimensie aan deze wandeling. Dit zorgde er voor dat je op een andere manier gaat kijken naar het gebied en haar vroegere bewoners.

Na de hike keerde we terug naar het hotel. Hier hebben we ons opgefrist en heerlijk gegeten op het terras. Met het prachtige uitzicht over de baai van Sagres. De perfecte manier om na te genieten van deze heerlijke dag vol verschillende activiteiten.

Fietsen van Costa Vicentina naar Prainha

De 4e en laatste dag begon vroeg en met een lekkere sportieve activiteit. We gingen mountainbiken met Ricardo Gonzales van Bike tours Portugal. De tocht begon in de Costa Vicentina en eindigde in Prainha. In totaal is de trail ongeveer 26 kilometer lang en voor iemand met een gemiddelde conditie prima te fietsen. In het begin moet je enkele keren een beetje klimmen, maar zonder e-bike lukte het ons prima om boven te komen.

Tijdens het fietsen kom je prachtige landschappen tegen. Op het begin in Sagres heb je een echt zee klimaat; weinig bomen en veel zand. Na een uurtje fietsen kom je terecht in een erg bosrijk gebied met een prachtig glooiend landschap. Hier passeer je ook enkele traditioneel Portugese dorpjes waar je even kan pauzeren en iets kan drinken.

Onderweg. Foto: Edwin Hagenouw

Na dit gebied kom je weer terecht in een strandlandschap en heb je prachtige uitzichten over de kustlijn. Bij het eindpunt kan je erg goede traditionele visgerechten eten het restaurant Sítio de Forno. Vooral de schelpgerechten zijn hier erg goed. Hier in de buurt heb je ook uitkijkpunten waar je veel van de prachtige kustlijn kan zien.

Onwerkelijke uitzichten over de kust. Foto: Edwin Hagenouw

Na het mountainbiken vertrokken we weer naar het punt waar onze reis door de Algarve begonnen was: Faro. Hier hebben wij nog even het pittoreske centrum bezocht en zijn vervolgens gaan overnachten in de mooie appartementen van Cardeal.

De laatste avond hebben we ook nog kunnen genieten van de heerlijke Portugese visgerechten. Deze waren speciaal voor ons gemaakt door onze gastvrouw. De volgend ochtend vlogen we weer terug, met een koffer vol mooie nieuwe verhalen en herinneringen.


Meer informatie en inspiratie voor een actieve reis naar Algarve lees je op: www.cyclingwalkingalgarve.pt/en/ en www.visitalgarve.pt/en/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.