Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Sky-high en Downhill in Innsbruck

Door: Rozemarijn Dam

Mijn hart is veroverd door deze gezellige stad omringd door hoge bergen, lonkende naar avontuur. Stad van de vliegende skihelden, die-harde downhills, Swarovski schatkamers, Tiroler strudel en eindeloze outdoor mogelijkheden. In vier dagen hebben André en ik Innsbruck van binnen en buiten verkent. Wij gingen downhillen, e-mountainbiken, paragliden, hiken en cultuur snuiven met Innsbruck als ideale ‘basecamp’. Lees verder voor een indruk van deze veelzijdige stad in de Alpen.

Innsbruck

Vliegensvlugge reis

Als we in de vroege morgen landen in Innsbruck is het nog bewolkt. Vier uur nadat ik mijn warme bed heb verlaten staan we voor ons hotel. De beperkte vliegtijd maakt deze reisoptie erg aantrekkelijk. Hoewel ik me schuldig voel vanwege mijn streven naar een kleinere CO2 voetafdruk, realiseer ik me dat de alternatieven voor een kort verblijf hier niet tegen opwegen. Per trein of auto ben je ongeveer drie keer zo lang onderweg. Er zit maar één ding op: volgende keer kan ik beter wat langer gaan.

Innsbruck
Gezellige pleintjes met gekleurde facades. Eigen foto: Rozemarijn Dam

Van het Gouden Dak tot de zwarte mannetjes kerk

De stad wordt langzaam wakker als we door Mary Leenders, onze Nederlandse gids, worden meegenomen door de historische binnenstad. Er heerst een gezellige sfeer in het centrum met smalle straatjes omringt door gekleurde façades, barokke versieringen en gotische galerijen. De stad is rijk aan verhalen en bijzonderheden uit de geschiedenis van Tirol en Oostenrijk. Eén van de hoogtepunten is het Gouden Dak, ooit het decor voor riddertoernooien, waarnaast je nu een lokaal biertje drinkt op één van de vele terrasjes.

Innsbruck
Zicht op Innsbruck. Eigen foto: Rozemarijn Dam

De talrijke sporen van de Habsburgers leiden ons naar het hoogtepunt van de 15e eeuw, de Hofkerk. Door onze gids de ‘zwarte mannetjes kerk’ genoemd vanwege de 28 levensgrote bronzen beelden die het grafmonument van keizer Maximilian omringen. De details zijn fantastisch en ik kom tijd te kort om het allemaal in me op te nemen. We sluiten de tour af zoals het hoort met een Oostenrijkse strudel, bij Kröll Strudel Cafe, met keuze uit achttien verschillende soorten!

Innsbruck
Krüll Strudel Cafe. Eigen foto: Rozemarijn Dam

Ik ga voor de ‘Frau Hitte strudel’ met abrikoos-amandel vulling. Heerlijk. André kiest heel gewoontjes voor de traditionele Apfelstudel. En eerlijk gezegd denk ik dat deze toch de beste is en blijft. Na deze lekkernijen zijn we klaar voor ons eerste avontuur: Downhill in Bikepark Innsbruck.

Downhill voor pro’s?

Bikepark Innsbruck, bereikbaar per tram in 30 minuten, heeft twee zijden: Mutters en Götzens, bereikbaar met gondels vanaf twee zijden van de berg naar dezelfde top. Het is een bekend gebied voor bikers doordat het grootste gravity mountainbike festival ter wereld, Cranxworx, hier in 2017 en 2018 werd gehouden. Hier laten echte pro’s hun talenten laten zien in de vorm van freeriding, stunt jumps, downhill mountainbiking en andere risicovolle kunsten. De trails zijn de rest van het seizoen geopend voor downhill rijders van verschillende niveaus.

Innsbruck
Die-hard downhill outfit. Foto: André De Jel

Ingepakt als een American football player krijg ik de ruige big bike met enorme wielen en vering in mijn handen gedrukt. Dit is mijn eerste keer en ik word behoorlijk zenuwachtig van het idee alleen al. Gelukkig leidt onze stoere gids, Christoph, ons af met grapjes en weetjes terwijl we stuntelend met onze fietsen de gondel in stappen. Hij vertelt dat de moeilijkste single trail ‘rough one’ dicht is door het slechte weer van de afgelopen dagen. En stiekem ben ik daar wel blij om.

Gelukkig leidt onze stoere gids, Christoph, ons af met grapjes en weetjes terwijl we stuntelend met onze fietsen de gondel in stappen

Wij nemen de ‘first one’, gevolgd door de ‘chainless one’, die volgens het boekje geschikt is voor families. Hier wordt met name de sportieve familie bedoelt met een grote portie lef.

Innsbruck
Downhill in bikepark Innsbruck. Eigen foto: Rozemarijn Dam

De zon breekt door de wolken als we genieten van het uitzicht op de bergtoppen die wel wat weg hebben van de Dolomieten. Trillend op mijn benen rijd ik de eerste hindernis over die het begin van de trail markeert. Zitten doe je op deze fiets bijna niet, dus de benen krijgen het zwaar te verduren. We doen het rustig aan zegt Christoph. Eerst maar even wennen aan de fiets. Na de eerste houten obstakels en bochten kom ik er achter dat deze fiets een heel ander gevoel geeft dan een reguliere mountainbike. De vering is extreem comfortabel en zorgt voor zachte landingen. Het doet me denken aan de zachte vering van een Amerikaanse oldtimer uit de jaren ’50.

Innsbruck
kronkelende boomwortels en spannende bochten. Foto: André de Jel

Al snel krijg ik de smaak te pakken en race ik achter onze gids aan over de smalle paadjes met kronkelende boomwortels en spannende bochten. Christoph stopt regelmatig om ons op adem te laten komen en hij is blij verrast als hij zich omdraait en ziet dat ik hem op de hielen zit. Hij voert het tempo op als we bij het tweede deel van de trail komen.

De adrenaline raast door mijn lijf. Hijgend en met een brede glimlach komen we aan in het dal

De obstakels gaan over in een vlak bochtig pad door het bos. Steile afdalingen afgewisseld met kleine heuvels. Wat is dit een tof stuk! Steeds meer durf ik te leunen in de bochten en kom ik helemaal in de flow. De adrenaline raast door mijn lijf. Hijgend en met een brede glimlach komen we aan in het dal. Het enige wat ik kan uitbrengen is: “Nog een keer, nog een keer!”.

Innsbruck
Kronkelende paden en boomwortels. Eigen foto: Rozemarijn Dam

Bijkomen in ons luxe ‘basecamp’

Na deze lange actieve dag is het heerlijk om ons te laten verwennen in de luxe van Hotel Nala, met een artistiek en zorgvuldig ontworpen interieur. De thematische kamers zijn bijzonder en vrolijk, met modern mozaic en meubilair. Net als het dakterras, de tuin en het restaurant. Klaar voor een volgende dag vol avontuur! We gaan de omgeving verkennen met een e-mountainbike.

Innsbruck
Zonnig terras van stijlvol Hotel Nala. Eigen foto: Rozemarijn Dam

E-mountainbiken voor watjes?

Ik had zo mijn vooroordelen over e-mountainbikes. En niet zozeer over de stoere fietsen zelf, want die zien er aardig ruig uit, maar over de buitensporter die kiest voor deze ‘luxe’. Echter, als we even later de steile wegen van de Nordkette beklimmen maak ik maar al te graag gebruik van het zetje in mijn rug. En als we na een lange dag met vele hoogtemeters in het dal terug komen val ik niet gelijk doodmoe van mijn fiets en kan ik er morgen weer tegenaan.

Innsbruck
e-mountainbike scenic route. Foto: André de Jel

Natuurlijk voelt het als valsspelen. Zeker als we eenmaal de echte die-hards inhalen die hijgend ploeteren om de gang er in te houden. Dan klik ik snel mijn cheat-stand terug om ze niet té snel voorbij te racen. Door de drie standen is er genoeg ruimte om die work-out toch te ervaren als je dat zou willen. In plaats van één berg per dag kun je er wel drie beklimmen!

Innsbruck
De iconische skischans. Eigen foto: Rozemarijn Dam

Vanuit de stad zijn we vertrokken richting de iconische skischans die in het stadsbeeld niet te missen valt. In de zomer oefenen teams uit verschillende landen dagelijks op de borstelbaan. Wij hadden het geluk een jong Amerikaans team te zien trainen. Als ik dit op televisie zie denk ik altijd ‘dat ziet er heftig uit!’, maar van zo dichtbij is het helemaal spannend. Vanaf verschillende uitzichtpunten zagen en hoorden we deze skihelden voorbij vliegen.

Innsbruck
Vliegende helden vanaf de skischans. Eigen foto: Rozemarijn Dam

Door het dal vervolgen we onze weg naar de Nordkette, één van de bergruggen die Innsbruck omringt, en beginnen we de steile 900 meter klim richting de Höttinger Alm.

de echte traditionele Höttinger Alm, compleet met loslopende kippen en varkens, en een prachtig uitzicht op Innsbruck en haar omringende bergen

Onderweg komen we mooie plekken tegen om pauze te houden, zowel moderne als traditionele hutten. Maar wij zijn onderweg naar de echte traditionele Höttinger Alm, compleet met loslopende kippen en varkens, en een prachtig uitzicht op Innsbruck en haar omringende bergen.

Innsbruck
Traditionele berghut Höttinger Alm. Eigen foto: Rozemarijn Dam

Na echte Tiroolse knödel vervolgen we de scenische route. Er zijn verschillende opties om de berg weer af te gaan. Voor de gevorderden is er de extreme Nordkette single trail, met jumps en kombochten een echte downhill trail. Voor de gemiddeld ervaren mountainbiker is er de Arzler Alm Trail, met spannende bochten en golvende passages. En voor de minder ervaren mountainbiker zijn er tal van grindwegen terug naar het dal. En ik kan je garanderen, dat is al spannend genoeg met de steile hellingen die de vaart er goed in houden!

Innsbruck
E-mountainbiken op de Nordkette. Eigen foto: Rozemarijn Dam

Videoverslag Innsbruck zomer 2018

We maakten ook een videoverslag van onze reis. Deze kun je hieronder bekijken.


Lees hier alle verhalen over reizen naar Oostenrijk


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer