Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Reisverslag Megavalanche 2018

Door: Henri de Lange

Het is zaterdag ochtend 30 juni als we met zes man vertrekken vanuit Groningen. We verlaten onze thuisbasis, met het kleinste bikepark ter wereld (30 meter hoog), en rijden richting de grootste downhill mountainbike race ter wereld. De Megavalanche 2018 in Alpe d’Huez, Frankrijk, met als startpunt de Pic Blanc (3330m hoog) en de finish 21km verder in Alemond (700m hoog).

Megavelanche 2018
Megavalanche 2018

Veel meer sneeuw

Zaterdag avond zijn we compleet (één man kwam vanuit München) en installeren we ons met acht fietsen en de wereld aan gereedschap en reserve onderdelen in het appartement. Zondag begint de training voor ons met het ophalen van de liftpas en de eerste verkenning van de kwalificatieroute. De route is bijna hetzelfde als de twee voorgaande jaren, alleen ligt er veel meer sneeuw dit jaar. Dat maakt de route een stukje zwaarder en technischer. Na de eerste trainingsdag komen we allemaal enthousiast en veilig beneden, al was het wel met een aantal valpartijen.

Megavelanche
Een ijzersterk team.

Maandag trainen we ook weer op de kwalificatieroute. In tegenstelling tot de raceroute is deze route slechts negen kilometer lang, al kan er veel tijd worden gewonnen door een flink aantal “shortcuts” te nemen. Deze shortcuts zijn lijntjes die van de hoofdroute afwijken en zijn vaak flink technischer en gevaarlijker. Het is dus aan te bevelen deze goed te oefenen, om voordeel te behalen in de echte race.

Zwarte piste

Dinsdag gaat voor het eerst de race route op de zwarte piste van de Pic Blanc open voor de mountainbikers. We pakken vroeg de eerst mogelijke lift omhoog. Rond elf uur staan we op de top. We houden even pauze om de adembenemende uitzichten te bekijken. Na twee dagen oefenen op de kwalificatieroute begint nu het echte werk. We gaan drie kilometer afdalen over de skipiste voordat de route over rotsen verder gaat. Fietsen op sneeuw gaat gewoon bijna niet. Vrijwel iedereen valt één of meerdere keren.

We gaan drie kilometer afdalen over de skipiste voordat de route over rotsen verder gaat

Eén valpartij (al na 500 meter) gooit flink roet in het eten. Het teamlid is over de kop gegaan in de sneeuw. Hij heeft het stuur zijn zo hard in zijn lies gekregen, dat zijn achterremhendel was afgebroken. Dit was helaas nog niet het grootste probleem. Zijn lies was in een halve minuut opgezwollen tot een bult ter grootte van twee vuisten. Alle alarmbellen gingen af en we hebben hem (terwijl hij zijn onderbroek vol met sneeuw propte) en zijn fiets met drie man weer de berg omhoog gesleept. Na 25 minuten stonden we weer bij de lift en vonden we medische hulp. Het werd duidelijk dat zijn fietsavontuur nu al over was. Ontzettend balen!

Megavelanche
Megavalanche 2018

Onder begeleiding van een voor ons tot dan toe onbekende heldhaftige Nederlandse dame (thanks Rianne!!) is hij terug naar het dorp Alpe d’Huez gegaan om daar de dokter te bezoeken. We fietsen met zes man verder de berg af, om zo het eerste deel van de raceroute te verkennen. Onderweg nog een paar valpartijen, een kapotte achter demper en een paar lekke banden. We redden we het bijna tot het dorp. Helaas op twee kilometer voor het dorp is er weer een harde valpartij. Eén van de teamleden is op zijn hand op de rotsen gevallen en kan zijn stuur niet meer vast houden. Het avontuur houdt ook voor hem hier op.

Onder begeleiding van de voor ons tot dan toe onbekende heldhaftige Rianne is hij terug naar het dorp Alpe d’Huez gegaan om daar de dokter te bezoeken

Ondanks een derde trainingsdag met onverwachte wending voor twee teamleden, zitten we ’s avonds wederom na te genieten van de beelden en belevenissen van de dag. Woensdag en donderdag trainen de overgebleven vijf gekken nog hard door op de kwalificatie- en raceroute. Op een vrachtlading lekke banden en wat kapotte fietsonderdelen na gaat er gelukkig niks ernstigs mis.

Kwalificatie van de mountainbikerace

Na vijf trainingsdagen begint vrijdag ochtend de kwalificatie. We zitten in startgroep 7 en starten in groepen van 150 man tegelijk. We staan mooi vooraan bij de eerste 30 fietsers (direct achter de profs en licentie rijders), en hebben dus een goede kans om goed te kwalificeren voor de hoofdrace op zondag. De start verloopt voor twee man erg goed. Ze zitten meteen rond positie 10 achter elkaar in het veld. Op een derde van de route rijdt de koploper van ons team voor en achter tegelijkertijd lek. Balen! Niet veel later rijden twee andere jongens ook lek en crasht één teamlid zijn derailleurkabel er af. De gewonde man, die niet meer mocht fietsen met zijn lies, is tocht van start gegaan, crasht nogmaals hard midden op de route (met goede afloop deze keer).

alpe d'huez
Megavalanche 2018

Het eindresultaat van de kwalificatie van de zes rijders: 1 rijder had geen mechanische pech en hij is positie 11 geëindigd; 1 rijder had 1 lekke band en is positie 49 geëindigd; 1 rijder had 1 lekke band die 3x opgepompt moest worden met positie 76 als gevolg; de man die tegen doktersadvies toch ging rijden deed rustig aan, en is nog heel netjes 89e geworden; de man die niet meer kon schakelen is 100e geworden; de rijder die op kop lag en 2 lekke banden kreeg is 109e geworden. Van de 150 man hebben 38 de finish niet gehaald. Ondanks al het materiaal pech heeft iedereen van ons team (deels tevreden) de finish gehaald.

De eerste races op zaterdag

Zaterdag worden de eerste races gehouden. In volgorde: de E-bikes, de dames, de Challenger race (2e startvlak) en als laatste de Affinity race (4e startvlak, maar zonder massastart). Door zijn eindpositie in de kwalificatie zit één teamlid in de Challenger race. Hij rijdt zo ongelofelijk hard over de piste, dat hij 180 mannen inhaalt en na 3 km op positie 5 ligt. Conditioneel bleek het starttempo lastig vast te houden, en eindigde hij 65 van de 319 rijders. Twee andere teamgenoten rijden, door hun lagere klassering in de kwalificatie, op zaterdag de Affinity race. Ze komen op positie 4 en positie 40 van de 225 binnen.

Hoofdrace

Op zondag 8:45 start de hoofdrace, de Megavalanche. Dit is waar we naar hebben toegeleefd, en waar we het hele jaar voor hebben getraind. In de kwalificatie heeft één teamgenoot zich hiervoor gekwalificeerd. Hij start in startrij 4. Na een geweldige start, met op het 2e stuk piste snelheden van boven de 100km/u, crasht hij hard in een sneeuwwal. Zijn huurfiets raakt behoorlijk beschadigd. De laatste 1,5 kilometer piste kan hij nog uitrollen zonder ketting, maar dan moet hij de ketting er eerst weer op zetten. Hij valt terug van positie 40 naar ongeveer positie 100.

Megavalanche 2018

Op 1/3 van de race rijdt hij helaas zijn achterband lek (eerste lekke band voor hem die week) en valt verder terug naar positie 200. Op de helft van de route moet hij weer stoppen om de achterband nogmaals te repareren. Het overige stuk van de race rijdt hij met een achterrem die bijna niks meer doet. Hij eindigt 286e van de 320 rijders. Helaas dus een erg tegenvallende afsluiter van de week door materiaalpech in de laatste 13 kilometer fietsen.

Alleen op kop

Na de hoofdrace start het 3e startvlak (de Mega Amateurs) met ook hier in één van onze teamleden. Bij de sneeuwstart gaat hij zo hard, dat hij na de drie kilometer skipiste helemaal alleen op kop rijdt. Fantastisch! Op 1/3 van de route stonden vijf teamleden de longen uit hun lijf te schreeuwen, toen hij helemaal alleen de berg af kwam rijden. Nummer 2 lag op meer als twee minuten achterstand! Helaas is er deze keer ook pech; hij rijdt een stukje verderop lek. Alsof dat nog niet vervelend genoeg was, reed hij later zijn derailleur kapot en stopte zijn achterrem er mee. Uiteindelijk haalt hij nog een knappe 14e plek van de 197 rijders.

vijf teamleden stonden de longen uit hun lijf te schreeuwen toen hij helemaal alleen de berg af kwam rijden

Na de race op zondag zijn we direct naar huis gereden. Om drie uur ‘s nachts was iedereen weer thuis. De volgende dag kregen we het bericht, dat de man met de liesblessure alsnog was opgenomen in het ziekenhuis in Groningen. Gelukkig mocht hij na één nachtje weer naar huis, en bleef de rest van de week onder controle bij het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek dat er een directe aftakking van de slagader in zijn lies was gescheurd. Waarschijnlijk is de directie koeling met sneeuw zijn redding geweest.

Het resultaat

Eindresultaat van de Megavalanche week: zeven mountainbikers hebben een week lang zowel hemel als hel ervaren op mountainbike gebied!

  • Eén huurfiets is compleet afgeschreven
  • twee seatdroppers hebben het niet overleefd
  • drie achterremmen hebben het niet gehaald
  • twee achterdempers zijn overleden
  • één voorvork is beschadigd
  • meer dan 25 lekke banden
  • twee wielen zijn afgeschreven
  • drie derailleurs hebben het niet overleefd

Videoverslag van de Megavelanche 2018

Conclusie: iedereen vond het geweldig en wil volgend jaar weer!


Lees hier alle reisverhalen op Mountainreporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer