Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het European Outdoor Film Festival

Door: Edwin Hagenouw

Mijn favoriete outdoor filmfestival komt weer naar Nederland. Elk jaar als ik dan de teaservideo ontvang van de organisatie heb ik dan weer zo’n mooi klein geluksmoment. En met het verstrijken van de jaren worden niet alleen de films, maar ook de teasers steeds sterker en krachtiger:

Zo, nu heb je in een vogelvlucht het programma gezien. Hieronder doen we in korte pitches een tekstuele teaser van de bijzondere films. De volgorde van de films is puur random gekozen.

A TO B ROLLERSKI

In 1988 is Raimonds Dombrovskis gestart met de langste trainingsronde van zijn biathlon-carrière. Samen met zijn hond Bucis en een VW Bulli vol met spullen, wil hij 6700 kilometer op rollerski’s afleggen en wel van het hoge noorden in Canada tot aan de Mexicaanse grens.

EOFT
A to B Rollerski. Martins Grants.

De onverharde wegen zijn hobbelig, de leggings strak en de afloop van het gehele project is zeer onzeker, want er heerst een sfeer van verandering. Niet alleen op de Noord-Amerikaanse wegen, maar ook in Raimonds eigen land: Letland.

De onverharde wegen zijn hobbelig, de leggings strak en de afloop van het gehele project is zeer onzeker, want er heerst een sfeer van verandering

Hij is ervan overtuigd dat de ineenstorting van de Sovjet-Unie nabij is. Het is zijn droom om op de komende Olympische Winterspelen voor Letland –en dus niet voor de Sovjet-Unie! – in het biathlonteam uit te komen. Maar eerst moet hij nog maar eens in Mexico zien aan te komen.

VIACRUXIS

Vaak verandert een bergtour in een ware catastrofe. Ook wanneer je de top bereikt, of eigenlijk juist doordat je de top bereikt hebt. Gelukkig weten onze twee ambitieuze alpinisten niet wat hun op deze trip te wachten staat. Zonder veel woorden worstelen zij zich door sneeuw en ijs en verliezen ondanks lawines en dikke mist hun doel nooit uit het oog. Maar precies op het moment dat de foto op de top voor het grijpen ligt, neemt hun expeditie een onverwachte wending.

NORTH OF NIGHTFALL

Het qua oppervlakte zevende eiland van Canada heet Axel-Heiberg-Island en ligt boven de poolcirkel. In de winter is het er helemaal donker en is het eiland met sneeuw en ijs bedekt. Maar als de zon weer terugkomt laat zij haar ware gezicht zien.

Film Festival
North of Nightfall. Blake Jorgenson.

Het ruige, door imposante gletsjers doorsneden gebied, is prima mountainbike-terrein. Geen wonder, dat Darren Berrecloth, Carson Storch, Cam Zink en Tom Van Steenbergen de schier eindeloze afdalingen niet kunnen weerstaan.

THE FRENCHY

„No problem!“ – Wie Jacques Houots levensverhaal hoort, zal zich verbazen over het feit dat de 82-jarige überhaupt zo oud geworden is. Bij minstens 23 gelegenheden in zijn leven had hij het tijdelijke voor het eeuwige kunnen verruilen. Maar elke keer lukte het hem zich weer te herpakken; hij weet bovendien van geen ophouden.

Frenchy
The Frenchy.

Tegenwoordig brengt de geboren Fransman de meeste tijd in de bergen door. In de buurt van Carbondale, Colorado is geen mountainbike-trail en geen skipiste voor hem veilig.

THE A.O.

Adam Ondra is een van de meest succesvolle en meest veelzijdige sportklimmers van onze tijd. Met „Silence“ bedwingt hij de moeilijkste sportklimroutes ter wereld en zet met 9c een nieuwe moeilijkheidsgraad neer. Ook bij het Big-Wallklimmen heeft deze Tsjech laten zien wat hij kan: hij deed de „Dawn Wall“ in slechts acht dagen tijdens zijn allereerste trip naar Yosemite Valley.

is het zijn mentale kracht die hem in staat stelt zelfs een 8a geblinddoekt te klimmen?

Met zijn atletische lichaam schijnt hij de zwaartekracht moeiteloos te overwinnen, maar zijn het werkelijk alleen maar spierkracht en uithoudingsvermogen waarmee hij de moeilijkste routes bedwingt? Of is het zijn mentale kracht, die hem in staat stelt zelfs een 8a geblinddoekt te klimmen…? Wij willen erachter zien te komen en nemen dit klimtalent in „The A.O.“ beter onder de loep.

8000+

In juli 2016 gaat paraglider Antoine Girard op pad, om de Karakoram gedurende een drieweekse hike-and-fly-tour te verkennen. Helemaal alleen. Vanuit Skardu, Pakistan, zet hij koers naar de hoogste toppen van het Karakoramgebergte. Al twee keer is de beklimming van de 8051m hoge Broad Peak mislukt en daarmee de poging vanaf de top met een paraglider weer het dal in te vliegen.

8000+
8000+

Nu hoopt hij dat de thermiek hem op de top zal zetten en misschien wel erbovenuit zal tillen. Als hem dat zou lukken, zou hij een nieuw hoogterecord op het gebied van glijschermvliegen kunnen opstellen. Maar de lucht is ijl boven de 8000 meter en zowel starten als landen blijven een heikele onderneming. Temeer daar hij maar op één persoon vertrouwen kan, namelijk zichzelf.

MBUZI DUME – STRONG GOAT

‘Mbuzi Dume’: dit is Swahili en betekent zoveel als ‘snelle geit’. Dat is de bijnaam die de Afrikaanse berggidsen aan Tom Belz gaven tijdens de beklimming van de Kilimanjaro. Maar met dit verschil dat deze ‘snelle geit’ de berg niet op vier maar op drie benen beklommen heeft. Of beter gezegd: op één been en twee krukken. Want Tom heeft zijn linkerbeen verloren toen hij acht jaar oud was. Sindsdien heeft hij het lopen op krukken geperfectioneerd en staat ook op één been stevig in het leven.

EOFT 2018
Mbuzi Dume – Strong Goat. EOFT 2018

Toch had hij tot voor kort niet durven dromen naar de Kilimanjaro af te reizen en een zonsopgang op 5.895 meter hoogte mee te maken. En al helemaal niet dat hij dit avontuur beleven zou met de persoon die 23 jaar geleden zijn been moest amputeren en daarmee ook zijn leven redde: Dr. Klaus Siegler. In overdrachtelijke zin staat voor beiden het project ‘Kilimanjaro’ voor het overwinnen van de pieken en dalen in het leven. Juist dat zijn de uitdagingen die veel verder reiken dan het aantal overwonnen hoogtemeters gedurende deze tocht…

FROZEN MIND

Chamonix, Frankrijk. Hier wachten steile en uitdagende afdalingen op Victor de Le Rue en Pierre Hourticq. Op snowboard dan wel op ski’s: met de vele smalle geulen en spiegelgladde ijsvlaktes met windsnelheden tot 60 km per uur, begint de pret eigenlijk pas goed!

Frozen Mind
Frozen Mind.

En omdat er altijd nog tijd is een kleine schans op te werpen, hoort bij deze jongens de sneeuwschop tot de freeride-standaarduitrusting.

klik hier voor meer informatie

WIN TICKETS VOOR DE EOFT 2018

Al twee jaar mogen we twee toegangskaarten verloten onder onze lezers en volgers. Maar zoals dat gaat in deze wereld zijn we als Mountainreporters fors gegroeid en daar profiteren jullie als lezers van mee. Deze keer mogen we namelijk maar liefst twaalf gratis tickets weggeven! Vier tickets voor Amsterdam (25.10.2018 20:00), vier voor Den Haag (28.10.2018 20:00) en vier voor Utrecht (15.10.2018 19:00).

We verdelen de toegangskaarten eerlijk over de deelnemers via Snowrepublic.nl en deelnemers via Mountainreporters.com

Hoe doe je mee met deze winactie?

Doorloop de onderstaande drie eenvoudige stappen en maak kans op 2x gratis toegang tot de EOFT voorstellingen in de genoemde steden.

 1. Like onze Facebookpagina
 2. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: aanmelden
 3. Vertel hieronder wie jij wil meenemen en naar welke voorstellen je wil gaan (Utrecht, Den Haag of Amsterdam)

Deze winactie heeft een looptijd tot 1 oktober 2018


Bekijk hier welke winacties op dit moment nog meer actief zijn


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

28 Reactie op “Win tickets voor het European Outdoor Film Festival”

 • Miranda
  30 september 2018 at 14:17

  Ik zou graag samen met een goeie vriendin, Judith, naar het filmfestival gaan in Den Haag. Zij gaat al jaren met haar vriend mee als hij gaat paragliden. En ik doe dat zelf al jaren. En ik zag dat er een mooie film in het programma zit van degene die het gelukt is om op 8000 meter te vliegen.

 • Judith
  26 september 2018 at 16:24

  Samen met mijn vriend Bram, naar Amsterdam! We hebben allebei een outdoor opleiding afgerond en pakken alle kansen om ons in het outdoor wereldje te mengen. Hoe mooi zou het zijn als we samen naar Amsterdam kunnen gaan?

 • Sietske Mensing
  Sietske
  19 september 2018 at 07:53

  Ik zou heel graag met mijn vriend naar dit outdoor film festival willen in den Haag!

 • Pim Hesse
  18 september 2018 at 17:48

  Ik zou graag naar Den Haag gaan met mijn vriendin, Patty.
  Dit jaar lekker aan de wandel geweest in Zwitserland en hebben de smaak te pakken! Vooral A to B Rollerski lijkt ons geweldig, aangezien we ook helemaal gek zijn op luchtgekoelde Volkswagens (hebben zelf een kever).
  Een bulli staat nog op ons verlanglijstje, maar voorlopig blijft het bij dromen 😉

 • Rowina
  14 september 2018 at 16:46

  Zou graag naar Utrecht gaan met Eline, mijn zusje! Leuk uitje als ze in Leuven studeert en leuke ideeën opdoen!

 • Jolanda
  14 september 2018 at 16:30

  Ik ga graag met Markku

 • Rino
  14 september 2018 at 15:19

  Ik ga graag met Inge. We zijn elkaar via het boulderen beter leren kennen. Zou mooi zijn om dit samen met haar te doen!

 • Mischa
  12 september 2018 at 22:42

  Graag met mijn broer naar Den Haag.

 • Adriana
  12 september 2018 at 07:17

  Ik zou hier super graag met mijn vader naartoe willen in Amsterdam .

 • Markku Kostense
  11 september 2018 at 12:16

  Ik zou graag met mijn vrouw Jolanda naar de voorstelling in Den Haag willen. . Misschien dat ik haar naar aanleiding hiervan over de schreef kan krijgen om ons wat meer in het outdoor avontuur te storten ..

 • Carola
  11 september 2018 at 11:46

  Naar Amsterdam – en dan natuurlijk met mijn wandelmaatjes en mede-bedwingers van de Pyreneeën en Kilimanjaro: Monique, José en Tom.

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   11 september 2018 at 11:55

   Als je wint moet je echt kiezen. Want we verloten twee kaarten per persoon 🙂

 • Anneliese de Waal
  10 september 2018 at 20:02

  Ik zou graag naar Den Haag gaan, samen met mijn moeder.

  Lijk me erg gezellig 🙂

  Groetjes Anneliese

 • Niek
  10 september 2018 at 15:45

  Met mijn zoon in Den Haag.

 • Marina
  10 september 2018 at 15:41

  Heel graag in Den Haag samen met mijn sportieve man Niek!

 • anne van den uithoorn
  10 september 2018 at 07:22

  Heel graag samen met mijn man Lijkt me echt geweldig

 • Neeltje Drijfhout
  9 september 2018 at 23:37

  Ik wil heeeel graag naar Utrecht! Ik kijk erg uit naar films en zou het tof vinden om verslag uit te brengen voor mountainreporters op het festival! Fotograferend of schrijven geen probleem!

 • Jan
  9 september 2018 at 23:31

  Samen met mijn partner zou ik graag kans maken voor de voorstellingen in Den Haag

 • Yvette
  9 september 2018 at 10:24

  ik zou graag naar Utrecht gaan en mijn snowboard maatje Maarten meenemen. We kijken samen graag films, maar nog leuker is dat ik door hem in de gelegenheid kwam om snowboarden te leren. We zijn samen drie keer op wintersport geweest en hij wacht elke keer geduldig op me onderaan de piste, omdat hij na 20 jaar boarden vele malen sneller is dan ik na drie jaar boarden. Vind ik hartstikke lief en daarom lijkt t me leuk om Maarten te verrassen met iets leuks.

 • Ivo creemers
  9 september 2018 at 07:16

  Samen met mijn zoontje van 8.
  Hij is fanatiek mountainbiker.
  Rijd met mij al toertochten in ardennen van 35 km en gaat mee naar bikeparks.
  En dit hadden wij niet van hem verwacht omdat hij 16 weken te vroeg is geboren.
  Graag zouden wij naar utrecht gaan.

 • Mischa
  8 september 2018 at 20:54

  Ik zou graag met mijn Broer naar Den Haag gaan.

 • Marco
  8 september 2018 at 18:52

  Het lijkt me super gaaf om hier naar toe te mogen gaan! Mijn vriendenkring heeft een hoop mensen die met veel plezier met mij mee zouden willen gaan, dus dat is geen probleem 😉 Ik ben nu al stoked om te gaan! Zo veel toffe films! Ik zou al dat moois graag in Den Haag bekijken.

 • Rolf Stikvoort
  Rolf
  8 september 2018 at 15:33

  Eric, die ook van avontuurlijke reizen houdt. Wellicht spoort dit aan om een reis samen te gaan maken.

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   8 september 2018 at 15:39

   Ik weet uit eigen ervaring dat veel van de films van EOFT geweldig inspireren om zelf te gaan reizen.

 • Sandra Karadag van Sprang
  8 september 2018 at 09:33

  Voor mijn vader van 80 samen met mijn zoon van 19. De liefde voor de bergen heeft mijn zoon van opa meegekregen. Vanaf zijn 6e loopt hij samen met opa huttentochten.

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   8 september 2018 at 15:38

   Geweldig zeg, mooi dat die liefde voor bergen van alle generaties is!

 • Annette
  7 september 2018 at 18:10

  Met mezelf naar Utrecht graag ?

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   7 september 2018 at 18:43

   Kijk, dat kan natuurlijk ook! Je bent ook als je alleen wil gaan van harte uitgenodigd om mee te doen met deze verloting! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer