Word La Vallée du Loir à Vélo fietsroute van het jaar 2020?
Word La Vallée du Loir à Vélo fietsroute van het jaar 2020?
Een artikel van Bert Sitters | Jury-voorzitter Fietsroute van het jaar
Er zijn vier fietsroutes genomineerd voor de prestigieuze trofee Fietsroute van het jaar 2020. De winnaar van deze trofee zal bekend worden gemaakt op de Fiets en Wandelbeurs 2020. Deze vindt plaats van 28 februari t/m 1 maart 2020.
Deze keer geef ik een beschrijving van de nominatie voor een bijzondere route tussen Chartres en Angers: La Vallée du Loir à Vélo
Deze kandidaat nummer twee met een nominatie voor de fietsroute van het jaar 2020 verbindt twee historische Franse steden met elkaar: Chartres en Angers. De route gaat door vergeten gebieden afgewisseld met pareltjes.
Chartres is een heerlijk beginpunt met een middeleeuwse benedenstad en het totaal opgeknapte centrum op een heuvel. De kathedraal op de top met de twee verschillende torens laat zich al van verre van alle kanten bewonderen, maar het mooist is het godshuis van binnen door enorme oppervlakten van de gebrandschilderde ramen.
De taferelen zijn pakkend: een religieus stripverhaal. Bij zonsondergang geven de ramen een mystieke blauwe gloed. Nog meer gloed geeft de lichtshow die na het invallen van de duisternis de belangrijkste gebouwen van stad op een speelse en kleurrijke wijze onder de aandacht brengt.
Op zoek naar verloren tijden
Bij het oude plaatsje Illiers-Combray pakken we de Loir op. Bonkend op de oude keitjes van het stadje proeven nog altijd de sfeer uit het boek Op zoek naar verloren tijden van Marcel Proust, die hier zijn jeugd door bracht.
De Loir is intiemer en ongerepter dan grote zus Loire. Het dal is soms smal. Te smal voor een weg. Dat betekent klimmen, maar dat geeft ook weer fraaie uitzichten. Een van de pareltjes is het chique Vendôme met een lange geschiedenis als pelgrimsstadje op de lange voetweg naar Santiago de Compostella.
Een glaasje Xavier
Terwijl we de ratelende watermolen van La-Charte-sur-le-Loir bewonderen spreek Madame Millet ons aan. Zij is eigenaar van het voormalige molenaarshuis en verhuurt nu kamers. We hadden de camping gepland, maar Madame Millet weet ons te overtuigen. Even later praat zij ons bij in haar prachtige tuin aan het stromende water met een glaasje Xavier uit de streek.
Onze gastvrouw geeft ons tal van tips, want zij heeft jaren bij de toeristische dienst gewerkt. Het voordeel van zo’n klein Frans stadje is dat je zo naar de Place de la Republique loopt, met de boulangerie, de boucherie en een diner op het terras van Hotel de France. Dit is fietsen als een prins in Frankrijk.
Ook de Loir heeft wijnen van klasse
Madame Millet raadt ons aan om het wijnhuis Domaine de Cézin te bezoeken. Vol trots toont wijnboer Francois Fresneau zijn edele producten. Uit de proeverij pikken we de Coteaux du Loir Blance Délicatesse. Deze onthouden we voor het diner van vanavond. De wijn ligt te rijpen in de grotten. Als we langs de gapende gaten van de ingangen fietsen, krijgen onze benen een koude luchtstroom.
Bij Vaas steken we even de rivier voor een lunch. De simpele Bar-restauration le Select met gammele tafeltjes op het plein is precies wat we zoeken.
Het voordeel van deze streek is dat je hier nog een lunch met drie gangen treft voor net nog geen tien Euro, mét wijn en koffie
Dit is nog een stukje ongerept Frankrijk tussen de Fransen. Het voordeel van deze streek is dat je hier nog een lunch met drie gangen treft voor net nog geen tien Euro, mét wijn en koffie.
In het kasteel woont nog altijd een graaf
Absolute blikvanger van het stadje Lude is het elegante renaissancekasteel. Er woont nog altijd een echte graaf met zijn gezin. Tussen het imposante bouwwerk en de Loir liggen terrassen met uitgestrekte tuinen.
Kruipdoor, sluipdoor gaat het nu over kronkelpaadjes: soms vlak langs de Loir. Als een gesloten bolwerk verheft zich de gesloten façade met de monumentale toegangspoort van de militaire academie van La Flèche zich aan de oever van onze nieuwe rivier. Het stadje straalt duidelijk uit dat deze voorziening status geeft.
Terwijl we de uitgestrekte tuinen van de academie bezoeken, kleurt de hemel kleurt zwart van de naderende regenwolken. Vanavond deert ons dat niet, want Camping de La Route d’ Or biedt fietsers een dagverblijf in een grote tent met gasstellen, kookgerei, tafels en riante stoelen, zodat we droog kunnen koken en eten met het genot van Coteaux du Loir Blance Délicatesse. In deze sfeer is het heerlijk na kletsen en ervaringen uitwisselen met andere fietsers. Een voorziening die navolging verdient.
Langzaam doemen de contouren op van Angers. We knijpen voor de laatste keer in onze remmen voor de slotgracht om het stoere kasteel. Ooit resideerden hier de Hertogen van Anjou. Bij de ingang staat men in de rij de voor het grootse wandtapijt ter wereld: Tapisserie de l’Apocalypse
La Vallée du Loir à Vélo
- De route van Chartres naar Angers is 360 km
- La Vallée du Loir à Vélo is bewegwijzerd. Je volgt vanaf Chartres eerst 37 km over de Véloscénie richting Mont-Saint-Michel. In Illiers-Combray stap je over op de Vallée du Loir à Vélo
- Er is een handig gidsje met de route met uitstekende kaartjes: klik hier
- Onderweg zijn leuke campings, hotels en B&B’s op fietsafstand van elkaar.
- Ondanks het vergeten gebied zijn er voldoende dorpen en stadjes met winkels, terrassen en andere voorzieningen.
- Diverse plaatsen hebben een spoorwegstation. De fiets mag gratis mee in de regionale TER-treinen.
- Chartres ligt op 575 autokilometers van Utrecht. Van Angers is het 780 autokilometers naar Utrecht.
- Je kunt ook de trein nemen. In diverse TGV’s kan de fiets mee na reservering à 10 Euro.
Meer verhalen en artikelen lees je op onze FIETSPAGINA
De Vader van Bert Sitters bouwde zelf bakfietsen, maar van techniek heeft Bert niet meegekregen. Wel is fietsen een belangrijk deel van zijn leven. Bert fietste in bijna 100 verschillende landen op onze aardbol. Fietsen is de beste wijze om een land te leren kennen. Je ziet en ruikt alles en kunt stoppen waar je wilt. Dit geeft een grenzeloos gevoel van vrijheid.
Bert schreef 10 fietsgidsen, heeft talrijke lezingen verzorgd over zijn fietsreizen en is voorzitter van de jury Fietsroute van het Jaar. .