Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Word La Vallée du Loir à Vélo fietsroute van het jaar 2020?

Een artikel van Bert Sitters | Jury-voorzitter Fietsroute van het jaar

Er zijn vier fietsroutes genomineerd voor de prestigieuze trofee Fietsroute van het jaar 2020. De winnaar van deze trofee zal bekend worden gemaakt op de Fiets en Wandelbeurs 2020. Deze vindt plaats van 28 februari t/m 1 maart 2020.

Deze keer geef ik een beschrijving van de nominatie voor een bijzondere route tussen Chartres en Angers: La Vallée du Loir à Vélo

Deze kandidaat nummer twee met een nominatie voor de fietsroute van het jaar 2020 verbindt twee historische Franse steden met elkaar: Chartres en Angers. De route gaat door vergeten gebieden afgewisseld met pareltjes.

Volg de route. Foto Bert Sitters

Chartres is een heerlijk beginpunt met een middeleeuwse benedenstad en het totaal opgeknapte centrum op een heuvel. De kathedraal op de top met de twee verschillende torens laat zich al van verre van alle kanten bewonderen, maar het mooist is het godshuis van binnen door enorme oppervlakten van de gebrandschilderde ramen.

De Kathedraal van Chartres toornt overal bovenuit. Foto, Bert Sitters

De taferelen zijn pakkend: een religieus stripverhaal. Bij zonsondergang geven de ramen een mystieke blauwe gloed. Nog meer gloed geeft de lichtshow die na het invallen van de duisternis de belangrijkste gebouwen van stad op een speelse en kleurrijke wijze onder de aandacht brengt.

Op zoek naar verloren tijden

Bij het oude plaatsje Illiers-Combray pakken we de Loir op. Bonkend op de oude keitjes van het stadje proeven nog altijd de sfeer uit het boek Op zoek naar verloren tijden van Marcel Proust, die hier zijn jeugd door bracht.

Le Loir. Foto: Bert Sitters
Het spel van het water. Foto: Bert Sitters

De Loir is intiemer en ongerepter dan grote zus Loire. Het dal is soms smal. Te smal voor een weg. Dat betekent klimmen, maar dat geeft ook weer fraaie uitzichten. Een van de pareltjes is het chique Vendôme met een lange geschiedenis als pelgrimsstadje op de lange voetweg naar Santiago de Compostella.

Het chique Vendôme. Foto: Bert Sitters
We fietsen vlak langs Le Loir. Foto: Luc Oteman

Een glaasje Xavier

Terwijl we de ratelende watermolen van La-Charte-sur-le-Loir bewonderen spreek Madame Millet ons aan. Zij is eigenaar van het voormalige molenaarshuis en verhuurt nu kamers. We hadden de camping gepland, maar Madame Millet weet ons te overtuigen. Even later praat zij ons bij in haar prachtige tuin aan het stromende water met een glaasje Xavier uit de streek.

Een ratelende watermolen. Foto: Bert Sitters

Onze gastvrouw geeft ons tal van tips, want zij heeft jaren bij de toeristische dienst gewerkt. Het voordeel van zo’n klein Frans stadje is dat je zo naar de Place de la Republique loopt, met de boulangerie, de boucherie en een diner op het terras van Hotel de France. Dit is fietsen als een prins in Frankrijk.

Ook de Loir heeft wijnen van klasse

Madame Millet raadt ons aan om het wijnhuis Domaine de Cézin te bezoeken. Vol trots toont wijnboer Francois Fresneau zijn edele producten. Uit de proeverij pikken we de Coteaux du Loir Blance Délicatesse. Deze onthouden we voor het diner van vanavond. De wijn ligt te rijpen in de grotten. Als we langs de gapende gaten van de ingangen fietsen, krijgen onze benen een koude luchtstroom.

Ook kleiner broertje Le Loir heeft wijn. Foto: Bert Sitters

Bij Vaas steken we even de rivier voor een lunch. De simpele Bar-restauration le Select met gammele tafeltjes op het plein is precies wat we zoeken.

Het voordeel van deze streek is dat je hier nog een lunch met drie gangen treft voor net nog geen tien Euro, mét wijn en koffie

Dit is nog een stukje ongerept Frankrijk tussen de Fransen. Het voordeel van deze streek is dat je hier nog een lunch met drie gangen treft voor net nog geen tien Euro, mét wijn en koffie.

In het kasteel woont nog altijd een graaf

Absolute blikvanger van het stadje Lude is het elegante renaissancekasteel. Er woont nog altijd een echte graaf met zijn gezin. Tussen het imposante bouwwerk en de Loir liggen terrassen met uitgestrekte tuinen.

In het kasteel van Lude woont nog een échte graaf. Foto: Bert Sitters
De uitgestrekte tuinen van het kasteel Lude.

Kruipdoor, sluipdoor gaat het nu over kronkelpaadjes: soms vlak langs de Loir. Als een gesloten bolwerk verheft zich de gesloten façade met de monumentale toegangspoort van de militaire academie van La Flèche zich aan de oever van onze nieuwe rivier. Het stadje straalt duidelijk uit dat deze voorziening status geeft.

Uitzicht vanaf de camping van La Flèche. Foto: Luc Oteman

Terwijl we de uitgestrekte tuinen van de academie bezoeken, kleurt de hemel kleurt zwart van de naderende regenwolken. Vanavond deert ons dat niet, want Camping de La Route d’ Or biedt fietsers een dagverblijf in een grote tent met gasstellen, kookgerei, tafels en riante stoelen, zodat we droog kunnen koken en eten met het genot van Coteaux du Loir Blance Délicatesse. In deze sfeer is het heerlijk na kletsen en ervaringen uitwisselen met andere fietsers. Een voorziening die navolging verdient.

Kasteel Angers kijkt ons dreigend aan. Foto: Marc Ryckaert

Langzaam doemen de contouren op van Angers. We knijpen voor de laatste keer in onze remmen voor de slotgracht om het stoere kasteel. Ooit resideerden hier de Hertogen van Anjou. Bij de ingang staat men in de rij de voor het grootse wandtapijt ter wereld: Tapisserie de l’Apocalypse

La Vallée du Loir à Vélo

  • De route van Chartres naar Angers is 360 km
  • La Vallée du Loir à Vélo is bewegwijzerd. Je volgt vanaf Chartres eerst 37 km over de Véloscénie richting Mont-Saint-Michel. In Illiers-Combray stap je over op de Vallée du Loir à Vélo
  • Er is een handig gidsje met de route met uitstekende kaartjes: klik hier
  • Onderweg zijn leuke campings, hotels en B&B’s op fietsafstand van elkaar.
  • Ondanks het vergeten gebied zijn er voldoende dorpen en stadjes met winkels, terrassen en andere voorzieningen.
  • Diverse plaatsen hebben een spoorwegstation. De fiets mag gratis mee in de regionale TER-treinen.
  • Chartres ligt op 575 autokilometers van Utrecht. Van Angers is het 780 autokilometers naar Utrecht.
  • Je kunt ook de trein nemen. In diverse TGV’s kan de fiets mee na reservering à 10 Euro.

Meer verhalen en artikelen lees je op onze FIETSPAGINA


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer