Boek een vlucht naar Nieuw-Zeeland icm een bezoek aan de Chinese muur!
Een layover in Peking is zo slecht nog niet!
Door: Ilse Nijhof
“Shit, we hebben 22 uur in Peking dus we moeten ons vermaken op een Chinees vliegveld.” Dat was het eerste wat in ons (ondergetekende en reporter Karin) op kwam toen wij onze vluchten naar Auckland hadden geboekt. Doordat onze vlucht door Air China werd uitgevoerd was het immens grote Beijing Capital International Airport onze tussenstop. Later kwamen we erachter dat dit helemaal niet zo nadelig hoefde uit te pakken en dat we zelfs in die 22 uur één van de zeven wereldwonderen van onze bucketlist konden afstrepen.. Hoe? Lees snel verder.
Chinese muur
Na een poosje te googlen kwamen wij erachter dat we in aanmerking kwamen voor een gratis transit in China. Dit betekende dat we het vliegveld 72 uur mochten verlaten (meer informatie volgt). Dit wetende gingen we meteen op zoek naar mogelijkheden buiten het vliegveld van Peking. We zouden namelijk al vroeg in de ochtend aankomen en pas in de daaropvolgende nacht vertrekken. We hadden dus een hele dag in China. Natuurlijk wilden we deze dag vol benutten. We kwamen al snel uit op een layover tour naar de Chinese muur! Wacht eens even, we waren maar 22 uur in China en we zouden meteen de Chinese muur bezoeken? Is dat mogelijk? Ja dus! En niet alleen de Chinese Muur stond op de planning, ook de verboden stad én de beroemde Tiananmen Square zouden we bekijken. Vol enthousiasme boekten we deze tour maanden van tevoren bij een Chinees bedrijf voor onze heenvlucht. Na de boeking kregen we ons schema, we zouden om 8 uur ’s ochtends opgewacht worden op het vliegveld door de chauffeur en om 18.00 ’s avonds weer worden afgezet. Het blijft natuurlijk altijd spannend om dat soort tours te boeken, helemaal als het in China en grotendeels in het Chinees is. Wat als die meneer er nou niet staat, of als we hem niet kunnen vinden? Als dat maar goed gaat..
Een dichte stad
Helemaal ready to go en verheugend op de tour (en natuurlijk op Nieuw-Zeeland) kregen we ineens een paar dagen van tevoren opnieuw een mail. Het bleek dat wij op maandag in Peking zouden zijn, en laat dat nou net de enige dag zijn dat de Verboden Stad dicht is.. Ja echt. We konden de tour nog wel doen, echter zou een bezoek aan de Verboden Stad niet mogelijk zijn. En ja, hier waren we natuurlijk niet zo blij mee. We wilden natuurlijk wel de ‘whole package’, inclusief de Verboden Stad. Plus, we hadden al betaald en de tour zou net zo duur blijven. Ook een beetje vreemd toch? Gelukkig hadden we op de terugweg net zoveel uur te besteden in Peking, en zouden we ook dan overdag de tijd hebben én viel dit niet op maandag! Enigszins teleurgesteld besloten we dan ook de tour om te boeken van de heenweg naar de terugweg. Save the last for best ofzoiets?
Staat ie er of staat ie er niet?
Zo gezegd zo gedaan, we besloten op de heenweg een hotel te pakken in Peking zelf en de stad te bekijken. Wat ook niet zonder horten en stoten ging, we bleken namelijk een hotel geboekt te hebben wat alleen toegankelijk was voor Chinese mensen. Let hier dan ook op bij het boeken. Op de terugweg stond dan eindelijk de tour inclusief Verboden Stad op de planning. Enigszins zenuwachtig (want zou die meneer er nou echt staan? Zou alles goed gaan?) gingen we het avontuur tegemoet. We waren erg blij onze namen op het bordje te zien die de chauffeur met zich mee droeg. We werden, zoals afgesproken, netjes opgewacht met winterjassen en met een luxe auto mét verwarming (we kwamen van hartje zomer naar hartje winter) vervoerd naar de eerste bestemming. Communiceren met de chauffeur was door zijn gebrekkige Engels en het ontbreken van kennis van de Chinese taal bij ons erg lastig. We waren dan ook blij dat we geen gids hadden geboekt tijdens de bezienswaardigheden. Dit had namelijk ook gekund. We werden netjes afgezet bij de Tiananmen Square en konden daarna zelf doorlopen naar de Verboden Stad. Met google maps, google translate, én handen en voeten werk werd ons de locatie verteld waar hij ons zou opwachten. Gewapend met een telefoon van hem (mochten we hem willen bellen) stapten we uit en ademden we de koude lucht in. Het plein is natuurlijk een bezienswaardigheid an sich, echter waren we aan een tijd gebonden. We liepen dan ook snel door naar de Verboden Stad.
UNESCO World Heritage
De Verboden Stad is gebouwd tussen 1406 en 1420. Het is de plek van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing- dynastie hun rijk bestuurden. Het is een enorm paleiscomplex. We keken onze ogen uit. Wat een pracht en praal. Paviljoen na paviljoen, paleis na paleis. Er leek geen einde aan te komen. Het is dan ook niet voor niets dat deze plek sinds 1987 bij UNESCO op de lijst staat als ‘World Heritage’. Met veel bewondering maar toch ook een klein beetje haast liepen we over het terrein. Na twee uur vonden we zonder problemen onze taxi weer terug. Op naar de volgende en laatste highlight; de Chinese Muur!
Opwarmen in de auto
Het gedeelte waar wij heen gingen, Mu Tian Yu, lag op een uurtje rijden van de Verboden Stad. Deze tijd hebben wij gebruikt om warm te worden en om de omgeving in ons op te nemen. Wat een indrukken! Bij aankomst bij de Muur vroeg onze chauffeur of we een ritje naar boven wilden met een cabinelift. Normaal gesproken zijn wij niet vies van hiken maar door de tijdsdruk en de vele vlieguren besloten we dit maar te doen. We hebben hier geen spijt van gehad. We hadden weliswaar drie uur om de Muur te bezoeken maar eigenlijk was dit zelfs te kort. Moet je nagaan als je ook nog heen en terug moest hiken. Op het moment van ons bezoek was het super rustig en was het weer ook nog eens helder! Betere omstandigheden kun je niet hebben toch? Het was erg indrukwekkend, op foto’s besef je niet dat de muur gewoon zeven tot acht meter hoog is. Dit zag je nu pas echt goed. De combinatie van de hoogte, het mooie weer en de prachtige bergen en bossen zorgden voor geweldige uitzichten. We hebben ons hier dan ook goed vermaakt en de tijd vloog voorbij.
Naar huis
Na het halen van een mega goedkope Subway lunch bij de Muur was het tijd om weer naar het vliegveld te gaan. We pinden het bedrag dat we hadden afgesproken en namen afscheid van de chauffeur. Gesloopt maar een ervaring rijker kwamen we aan bij de douane en vervolgden we onze route richting het eindpunt: Düsseldorf. Ik kan iedereen aanraden een vlucht te boeken met een layover. Waarom? Je bent even uit het vliegtuig, kunt zo andere plekken bezoeken en kunt je weer opladen voor de volgende vlucht. Wij zijn dan ook aan het kijken hoe we onze vlucht naar Chili en Patagonië kunnen combineren met een layover in een leuke stad.
Visa vrij verblijf
Zomaar, zonder visum, 72 uur verblijven buiten het vliegveld in China. Het is tegenwoordig mogelijk op verschillende vliegvelden. Het enige wat je hoeft te doen is het naleven van de voorwaarden en een aanvraag doen op het vliegveld in Peking voor een gratis transit zonder visum. Dat betekent, een formulier invullen en deze meenemen naar de speciale Visa Free balie. Let wel, ‘even’ een aanvraag doen is er hier meestal niet bij. Bij de balie hebben ze vaak niet zoveel haast en wordt er meestal gewerkt met één medewerker die al die ongeduldige toeristen moet checken en een stempel moet zetten. Het kan dus voorkomen dat je dankzij de enorme wachtrij alsnog drie uur van deze 72 uur op het vliegveld inlevert. Ook wij hadden de eer om dit mee te maken op de heenweg. Op de terugweg ging het echter een stuk sneller en waren we zo aan de beurt.
Voorwaarden
Zoals ik al eerder vermeldde moet je wel aan de voorwaarden voldoen om toegang te krijgen. Dit zijn de volgende:
- Je moet uit één van de 51 landen komen die hiervoor in aanmerking komen. (Veel Europese landen horen hierbij, de exacte lijst vind je hier)
- Je moet op doorreis zijn naar een bestemming buiten het vasteland van China en binnen die 72 uur doorvliegen. Je mag dus niet naar China vliegen, 72 uur hier vertoeven en weer naar huis gaan
- Je moet wel via één van de Chinese vliegvelden vliegen die hieraan meedoen. Die lijst vind je hier
- Je mag de stad niet verlaten tijdens deze 72 uur.
Als je aan al die voorwaarden voldoet ben je dus free to go, het enige wat je dan nog moet doen is de tijd in de gaten houden! Want hoe leuk een andere stad is, je wilt je vlucht natuurlijk niet missen!
Vlieg jij liever in één keer door of heb je ook liever een tussenstop?
Instapweigering / overboeking
Als de luchtvaartmaatschappij weigert om je aan boord van jouw vlucht te laten gaan, zelfs als je niets verkeerd hebt gedaan, is het belangrijk om je rechten als vliegtuigpassagier te kennen en te weten welke stappen je kunt ondernemen.
Als reizigers op internationale vluchten en op vluchten binnen Europa het instappen wordt geweigerd door een overboekte vlucht, is er een goede kans dat ze recht hebben op een compensatie. Hier lees je wat je kunt doen als je te maken krijgt met een instapweigering of overboeking.
Lees ook:
De mooiste gedeeltes van de grote muur in China
Vliegen met een stopover heeft grote voordelen, lees ze hier
Bronnen: www.nederlandwereldwijd.nl en airhelp.com
Foto’s: Karin en Ilse Nijhof
Ilse is zowel in de zomer als winter zoveel mogelijk in de bergen. In Nederland is zij werkzaam bij een outdoor winkel in het Noorden van het land en heeft dus veel kennis van materialen.