Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het is de bedoeling dat het netwerk over twintig jaar klaar is 

Door: Ilse Nijhof

Vrijdag 19 oktober is in São Paulo (Brazilië) de verordening ‘Rede Nacional de Trilhas de Longo Curso e Conectividade’ ondertekend. Oftewel, een nationaal netwerk van lange afstands- en verbindingsroutes. Het evenement markeerde de opening van het 19e Adventure Sports Fair, beschouwd als het belangrijkste Latijns-Amerikaanse evenement gewijd aan het avontuurtoerisme en de buitensportmarkt.

Verschillende circuits

Binnenkort hebben bezoekers toegang tot vier grote natuurlijke gangen. Deze gangen worden gemarkeerd met een gele voetafdruk op een zwarte ondergrond, die de richting aangeeft. Minstens 1.900 km is klaar. Het doel is om in twintig jaar 18.000 kilometer te vormen, met naar schatting twee miljoen bezoekers per jaar. De routes zullen langs beschermde gebieden en ecosystemen gaan. De circuits zijn: Coastal, van Oiapoque (AP) tot Chuí (RS); Koloniale wegen, van Rio de Janeiro tot Goiás Velho (GO); de Caminhos dos Goyases, tussen Goiás Velho en Chapada dos Veadeiros (GO); en de Peabiru-paden, die het Iguaçu National Park (PR) met de kust van Paraná verbinden.

Brazilië
Chapada dos Veadeiros, bekend om zijn indrukwekkende canyons en rotsformaties in kwartskristallen, maakt deel uit van het nieuwe netwerk. Foto wikimedia

Internationale inspiratie

Het Braziliaanse systeem van lange-afstandspaden werd geïnspireerd door internationale ervaringen, vooral in Europa. Het wordt gevormd door grote nationale paden die zijn samengesteld uit kleinere regionale paden, waarbij er één eindigt waar de andere begint. Op deze manier is het mogelijk de routes in verschillende tijdperiodes te lopen. Zoals een week, twee weken of zelfs een maand. Hoe lang of hoe kort je ook gaat, je kunt dus altijd een route afmaken, een doel bereiken, en een andere keer weer terugkomen voor een nieuwe route.

Economie bevorderen

Het wandelnetwerk is onder andere bedoeld als alternatieve sportactiviteit in de natuur die inspanningen voor het behoud van bossen en planten bevordert. Ook wordt gehoopt dat het netwerk de lokale economieën in steden langs de routes ten goede komt. Wandelaars hebben natuurlijk verscheidene behoeften zoals een accommodatie, eten, een gids of wandeluitrusting. Lokale bewoners zouden dit kunnen aanbieden en op deze manier inkomsten kunnen genereren.

Brazilië
Foto Pixabay

Veiligheid verbeteren

Zweeds expat, woonachtig in Rio en exploitant van het bestemmingsbeheer Rio Love Story, Tavi Norén, verwacht dat de staat Rio de Janeiro een wandelparadijs kan worden. Alle ingrediënten zijn er al, zo zorgen bijvoorbeeld omliggende bergen voor spectaculaire uitzichten. Wat een probleem kan vormen is de veiligheid van wandelaars. Trailroof is in Brazilië helaas geen onbekend begrip. Dit zorgt ervoor dat mensen hier preventief niet heengaan om te wandelen. Ook dit zal moeten worden aangepakt. Tavi Norén vertelt: “De politie kan zorgen voor veiligere wandelpaden. Zo kunnen zij met een systeem, bijvoorbeeld camera’s, de paden en omliggende gebieden bewaken en verdachte activiteiten aangeven en hierop actie ondernemen.”

Gelukkig vermijdt niet iedereen de wandelpaden in Brazilië en zijn er miljoenen die met enige voorzorg en berekend risico wandelen zonder incidenten, waarbij ze genieten van de meest spectaculaire landschappen ter wereld.

Heb jij Brazilië als wandelbestemming al op je lijstje?

Bron: The Rio Timesbrazil.gov.br
Hoofdfoto: Pixabay
Foto in artikel: Wikimedia & Pixabay

Lees hier meer artikelen van onze reporters

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer