Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Het is de bedoeling dat het netwerk over twintig jaar klaar is 

Door: Ilse Nijhof

Vrijdag 19 oktober is in São Paulo (Brazilië) de verordening ‘Rede Nacional de Trilhas de Longo Curso e Conectividade’ ondertekend. Oftewel, een nationaal netwerk van lange afstands- en verbindingsroutes. Het evenement markeerde de opening van het 19e Adventure Sports Fair, beschouwd als het belangrijkste Latijns-Amerikaanse evenement gewijd aan het avontuurtoerisme en de buitensportmarkt.

Verschillende circuits

Binnenkort hebben bezoekers toegang tot vier grote natuurlijke gangen. Deze gangen worden gemarkeerd met een gele voetafdruk op een zwarte ondergrond, die de richting aangeeft. Minstens 1.900 km is klaar. Het doel is om in twintig jaar 18.000 kilometer te vormen, met naar schatting twee miljoen bezoekers per jaar. De routes zullen langs beschermde gebieden en ecosystemen gaan. De circuits zijn: Coastal, van Oiapoque (AP) tot Chuí (RS); Koloniale wegen, van Rio de Janeiro tot Goiás Velho (GO); de Caminhos dos Goyases, tussen Goiás Velho en Chapada dos Veadeiros (GO); en de Peabiru-paden, die het Iguaçu National Park (PR) met de kust van Paraná verbinden.

Brazilië
Chapada dos Veadeiros, bekend om zijn indrukwekkende canyons en rotsformaties in kwartskristallen, maakt deel uit van het nieuwe netwerk. Foto wikimedia

Internationale inspiratie

Het Braziliaanse systeem van lange-afstandspaden werd geïnspireerd door internationale ervaringen, vooral in Europa. Het wordt gevormd door grote nationale paden die zijn samengesteld uit kleinere regionale paden, waarbij er één eindigt waar de andere begint. Op deze manier is het mogelijk de routes in verschillende tijdperiodes te lopen. Zoals een week, twee weken of zelfs een maand. Hoe lang of hoe kort je ook gaat, je kunt dus altijd een route afmaken, een doel bereiken, en een andere keer weer terugkomen voor een nieuwe route.

Economie bevorderen

Het wandelnetwerk is onder andere bedoeld als alternatieve sportactiviteit in de natuur die inspanningen voor het behoud van bossen en planten bevordert. Ook wordt gehoopt dat het netwerk de lokale economieën in steden langs de routes ten goede komt. Wandelaars hebben natuurlijk verscheidene behoeften zoals een accommodatie, eten, een gids of wandeluitrusting. Lokale bewoners zouden dit kunnen aanbieden en op deze manier inkomsten kunnen genereren.

Brazilië
Foto Pixabay

Veiligheid verbeteren

Zweeds expat, woonachtig in Rio en exploitant van het bestemmingsbeheer Rio Love Story, Tavi Norén, verwacht dat de staat Rio de Janeiro een wandelparadijs kan worden. Alle ingrediënten zijn er al, zo zorgen bijvoorbeeld omliggende bergen voor spectaculaire uitzichten. Wat een probleem kan vormen is de veiligheid van wandelaars. Trailroof is in Brazilië helaas geen onbekend begrip. Dit zorgt ervoor dat mensen hier preventief niet heengaan om te wandelen. Ook dit zal moeten worden aangepakt. Tavi Norén vertelt: “De politie kan zorgen voor veiligere wandelpaden. Zo kunnen zij met een systeem, bijvoorbeeld camera’s, de paden en omliggende gebieden bewaken en verdachte activiteiten aangeven en hierop actie ondernemen.”

Gelukkig vermijdt niet iedereen de wandelpaden in Brazilië en zijn er miljoenen die met enige voorzorg en berekend risico wandelen zonder incidenten, waarbij ze genieten van de meest spectaculaire landschappen ter wereld.

Heb jij Brazilië als wandelbestemming al op je lijstje?

Bron: The Rio Timesbrazil.gov.br
Hoofdfoto: Pixabay
Foto in artikel: Wikimedia & Pixabay

Lees hier meer artikelen van onze reporters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer