Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Vlieg in tien minuten door de straten van Monte naar Funchal

Door: Ilse Nijhof

Stel het je eens voor, je bevindt je in een slede gemaakt van hout en riet en vliegt met minstens 30 km per uur over de weg van een heuvel af. Je kunt niet sturen of remmen. Dit wordt voor jou gedaan door twee ‘carreiros’. Gekleed in het wit en gewapend met laarzen met rubberen zolen die functioneren als remmen. Zou jij dit durven?

Carreiros
Toeristen in één van de sledes.

In no time van Monte naar Funchal

In Madeira bestaat dit vervoermiddel al sinds 1850. Inmiddels is het een bijzondere, voornamelijk toeristische, attractie geworden, Carreiros do Monte. De slede is in het begin van de 19e eeuw in gebruik genomen als eerste middel voor ‘downhill’ openbaar vervoer door de lokale bewoners. De ritjes brachten de bewoners van het dorp Monte naar de stad Funchal. Het startpunt bevindt zich in de schoonheidsplaats Monte onder de trappen van de Monte kerk. Monte was vroeger een kuuroord en werd dan ook goed gevonden door de Europese High Society. Tegenwoordig staat het hooggelegen dorpje bekend om het prachtige uitzicht over de baai van Funchal en de prachtige tuinen. Dit dorpje moet dan ook, zelfs als je de Carrieros do Monte overlaat, op je lijstje staan mocht je dit prachtige eiland gaan bezoeken.

Carreiros
De prachtige baai van Funchal

Tip: Neem de cabine lift vanuit het oude gedeelte van funchal naar Monte en ga met de CARReiRoS weer naar beneden!

De Monte sledes bestaan uit riet en zijn gemonteerd op twee houten rails. Ze worden nog steeds, net zoals vroeger, door bekwame vakmensen gemaakt en gevlochten volgens de klassieke ambachtelijke methode. Doordat de sledes 38 kilometer per uur gaan (max) is het over een afstand van twee kilometer een redelijk snelle rit (ongeveer tien minuten). De bochtige en steile wegen garanderen echter een spannende rit die perfect is voor adrenaline junkies. Het eindpunt bevindt zich in een buitenwijk van Funchal, Livramento. Hier vind je verschillende souvenirwinkels, een toilet en een bar. Ook voor taxi’s of bussen kun je hier terecht.

Carreiros

De sledes worden bestuurd door twee slee stuurmensen “carreiros”. Zij dragen typische “straw botters”, oftewel typische hoeden van stro. Ze zijn in het wit gekleed en dragen laarzen met rubberen zolen waarmee ze de slee kunnen stoppen of afremmen. 

Carreiros
De carreiros met de stro hoeden en witte pakken

Prijzen

Voor een ritje met de slede leg je 25 euro neer als volwassene. Een kind onder vijf jaar heeft gratis toegang mits deze wordt bijgestaan door een volwassene! Meer informatie vind je hier

Reporter Ilse is vanaf 20 november in Madeira en zal deze slede rit persoonlijk gaan uittesten! Houd onze site in de gaten!

Check voor een nog beter beeld dit filmpje van Travel Insider:

Bron artikel: Carreiros do monte & Visit Madeira 
Video: Travel Insider
Hoofdfoto: Pixabay
Foto in artikel: Pixabay en Wikimedia 


Lees hier alle verhalen en artikelen over Portugal


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer