Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Eerste hulp bij hoogtevrees in Ierland

Door Judith Kimenai

Het is oktober 2017 als ik deelneem aan een Mountain Skills training in Ierland. Ik zie het als een eerste stap naar het waarmaken van mijn droom: werken in de ruige bergen van dit prachtige, groene land. Jarenlang heb ik me al afgevraagd of ik dit wel durf. Kan ik dat wel? Zomaar mijn veilige baan in het onderwijs opgeven en die inruilen voor een onzeker bestaan in een ander land?

Van nature ben ik een voorzichtig persoon. Eerlijk gezegd is dat nogal zacht uitgedrukt; ik kan nogal angstig zijn en uitgaan van de beren op de weg. Precies dát is wat me tijdens de training weer treft, Trillend op m’n benen sta ik mezelf halverwege een steile grashelling af te vragen wat ik in hemelsnaam aan het doen ben. Paniekgedachten vliegen door mijn hoofd: “Wat als ik val? Ik kan wel doodgaan!”.

trillend op m’n benen sta ik mezelf halverwege een steile grashelling af te vragen wat ik in hemelsnaam aan het doen ben

Mijn lichaam reageert op deze gedachten door compleet te bevriezen. Ik durf geen stap meer voor- of achteruit te zetten en het enige wat nog wél lukt, is stevig vloeken en jammerend roepen om hulp. Het wordt tijd om aan mezelf toe te geven dat ik hoogtevrees heb. Handig, als je net denkt aan een carrièremove richting de bergen… 

Hoogtevrees
Typisch Iers uitzicht op de bogs. Credits: Judith Kimenai

Helpende gedachte

Terug in Nederland besluit ik dat ik mezelf maar eens uit m’n comfortzone moet slingeren en de angst aan moet gaan. Immers, als ik écht verder wil met het najagen mijn dromen, moet ik niet bij de eerste tegenslag de handdoek in de ring gooien. Een aantal weken peins ik over een benadering die bij me past. Ik heb namelijk niet iedere dag een steile berghelling tot mijn beschikking. En eerlijk gezegd ga ik dat oefenen liever nog even uit de weg; véél te eng. 

Gek genoeg krijg ik voor het eerst een ingeving over het aangaan van mijn probleem tijdens een training die ik volg over leerlingen met faalangst. Daar wordt me verteld dat aan een gevoel altijd een gedachte vooraf gaat. In mijn geval gieren op zo’n helling de paniekgedachten door mijn hoofd en bevries ik op basis van die gedachten. Het is ook niet echt een leuk idee om nog een stap te zetten als je jezelf net hebt wijsgemaakt dat je dan te pletter gaat vallen tegen die rots die twintig meter lager ligt. Gelukkig is zo’n innerlijk proces te keren. Op je gevoel heb je vaak weinig invloed. Je gedachten daarentegen zijn wél te sturen. De kunst is om na te denken over een helpende gedachte die je in een spannende situatie bij de les houdt, zodat het heftige angstgevoel niet gaat overheersen.

Op je gevoel heb je vaak weinig invloed. Je gedachten daarentegen zijn wél te sturen

Al tijdens die cursusdag denk ik na over mijn mogelijke helpende gedachte. De belangrijkste boodschap voor mezelf is dat ik me stap voor stap moet richten op mijn taak. 

Sensationele regenboog tijdens een spannende klim. Sligo. Credits: Deirdre Cunningham

Face your fears

Met iets meer zelfvertrouwen keer ik een paar maanden later terug naar Ierland. Stiekem besef ik echter heel goed dat het bijstellen van je gedachten in een klaslokaal nog niet echt van het kaliber ‘face your fears’ is. Het wordt tijd voor het echte werk. Daarvoor heb ik de hulp ingeroepen van Nathan, mijn Mountain Skills trainer en tevens eigenaar van buitensportbedrijf Outdoors Ireland.

Gehuld in een zorgvuldig geselecteerde bergsportuitrusting en met mijn helpende gedachte als mantra volg ik de kalme Nathan richting een steile helling in de Caha Mountains. Wat me enerzijds geruststelt en anderzijds frustreert is het feit dat Nathan op zijn groene regenlaarzen geen enkel probleem lijkt te hebben met de drassige grond van de Ierse bogs. Zelfs met mijn stevige gore-tex bergschoenen en opperste concentratie struikel ik meerdere malen over de ongelijke grond. Ik moet duidelijk nog veel leren. 

Iers publiek tijdens de trainingsdag. Credits: Judith Kimenai

Aan het begin van de middag bereiken we de trainingsgrond waar ik om gevraagd heb: we zien een steile, rotsachtige berg voor ons die her en der begroeid is met gras. Nathan leert me om altijd eerst vanaf een flinke afstand naar zo’n helling te kijken. Je hebt dan een beter zicht op mogelijke routes dan wanneer je aan de voet van de berg staat. Het is dus zaak om met een plan naar boven te gaan en op zijn minst één alternatief te bedenken.

We stippelen onze route uit en besluiten voor een koers te gaan die ons tussen de gladde, grote rotspartijen door recht naar boven leidt. Wij zullen voornamelijk gras en gruis gaan tegenkomen. Ondanks Nathans kalmte voel ik de spanning al bij aanvang door mijn lijf sidderen. Toch lukt het me om mijn gedachten de baas te blijven en semi-enthousiast de weg naar boven te vervolgen.

Ondanks Nathans kalmte voel ik de spanning al bij aanvang door mijn lijf sidderen

Totdat we op een punt uitkomen waar de rotsen zich anders manifesteren dan gedacht. Nathan geeft aan dat we ons oorspronkelijke plan los moeten laten en voor een alternatief moeten gaan. “Oké, allemaal leuk en aardig,” denk ik, “maar zó hadden we het niet bedacht!”. De stress baant zich in sneltreinvaart een weg door mijn gespannen lijf en even weet ik niet meer wat ik moet doen. Gelukkig blijft Nathan zijn kalme zelf en nadat ik weer wat bedaar, leert hij me een zeer waardevolle les.

Leve de risicoanalyse!

In de bergen heb je altijd te maken met een zekere mate van onvoorspelbaarheid. Een voorzichtige houding of zelfs een gematigde angst kunnen je behoeden voor het nemen van grote risico’s en zijn daarmee zeer waardevol. Tenzij de angst zich tegen je gaat keren natuurlijk, zoals bij mij het geval is. Om dat te voorkomen kun je een risico-inschatting maken. Steeds wanneer je niet zeker weet of het slim is om een bepaalde richting in te gaan, stel je jezelf twee vragen. Allereerst wil je weten wat de kans is dat je valt.

Ten tweede wil je weten wat de consequentie is van een eventuele val. Beide vragen beantwoord je met laag, gemiddeld of hoog. Zodra je de vraag twee keer met medium beantwoordt of zelfs met medium en hoog, weet je dat je een alternatief moet zoeken. Voor het idee: “laag” betekent dat je hooguit een blauwe plek oploopt, bij “medium” is de kans groot dat je iets breekt en “high” wil zeggen dat je een val met de dood moet bekopen. 

Zodra je de vraag twee keer met medium beantwoordt of zelfs met medium en hoog, weet je dat je een alternatief moet zoeken

Gek genoeg helpt deze analyse me direct bij het afwenden van totale paniek. Ik vind het prettig om een voor mij gegronde keuze te maken en daarmee een veilig gevoel te creëren. Nathan en ik bepalen op basis van onze bevindingen een alternatieve route en vrij gemakkelijk weet ik ook het laatste deel van de klim te voltooien.

Hoogtevrees
De beloning na de beklimming. Knockatee Mountain, Lauragh. Credits: Judith Kimenai

Uiteraard realiseer ik me dat bovenstaande gradaties zeer relatief zijn. Een angsthaas als ik zal een situatie sneller als levensgevaarlijk inschatten dan een waaghals die graag de risico’s opzoekt. Toch ga ik met een goedgevulde rugzak en een positief gevoel naar huis. Ik kijk al uit naar een volgend moment waarop ik mijn opgedane kennis kan gaan testen. En volgens mij hoef ik daarvoor helemaal niet zo lang te wachten. Op die plannen om mijn leven om te gooien valt vast ook een mooie risicoanalyse los te laten. 


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Beleef meer zomer voor je vakantie: dit zijn de mooiste plekken in Zuid-Finland!

Beleef meer zomer voor je vakantie: dit zijn de mooiste plekken in Zuid-Finland!

Eindeloze dagen vol zon, uitgestrekte landtongen met naaldbomen en uitgestrekte meren om op te kanoën. In het zuiden van Finland is het ’s zomers altijd raak. Outdoor belevenissen, summervibes en alle rust van de wereld gaan hier hand-in-hand. En extra leuk: je ervaart hier precies de zomer zoals de Finnen...
Lees verder
Verleng het winterseizoen, ga nog tot mei lenteskiën in Valle d'Aosta

Verleng het winterseizoen, ga nog tot mei lenteskiën in Valle d'Aosta

Ben je op zoek naar een geweldige bestemming voor een lenteskitrip? Zoek dan niet verder. Wij kunnen je het Italiaanse Valle d'Aosta van harte aanbevelen. Waarom? Nou, de mooie pistes, de goede sneeuw (ook in het voorjaar!), het lekkere eten, de mooie omgeving en niet te vergeten het heerlijke zonnetje...
Lees verder
Scooterrijden voor toeristen per direct verboden op Bali

Scooterrijden voor toeristen per direct verboden op Bali

Het is by far de beste manier om het eiland te verkennen: op een scooter! Toch is dat vanaf nu niet meer mogelijk op Bali. Toeristen maken namelijk teveel brokken en daarom mogen buitenlanders niet meer scooteren. Het Balinese binnenland Met de auto of de bus? Zelf was ik zo'n...
Lees verder
Ontdek Oberösterreich met deze 9 geweldige tips voor een actieve vakantie

Ontdek Oberösterreich met deze 9 geweldige tips voor een actieve vakantie

Deze zomer op actieve vakantie naar Oostenrijk? Goed idee! De grote vraag blijft elke keer weer: wat wordt je bestemming? Want Oostenrijk heeft zoveel moois te bieden. Neem bijvoorbeeld Oberösterreich, in het Nederlands ook wel Opperoostenrijk. Deze deelstaat die aan de Duitse en Tsjechië grens ligt, is heerlijk voor een outdoorvakantie...
Lees verder
Karakteristieke Matterhorn verdwijnt van Toblerone-reep

Karakteristieke Matterhorn verdwijnt van Toblerone-reep

Sinds jaar en dag zit de Toblerone-reep in een herkenbare verpakking. Naast de driehoekige vorm prijkt ook de top van de Matterhorn op de verpakking. Maar nu gaat een deel van de chocoladeproductie van Zwitserland naar Slowakije en gaat dat veranderen. Het Amerikaanse bedrijf Mondelez zei dat het beeld van...
Lees verder
Toerskiën kan in Valle d'Aosta van november tot juni

Toerskiën kan in Valle d'Aosta van november tot juni

Valle d'Aosta is een favoriete bestemming voor toerskiërs, aangezien dat hier zeven maanden per jaar mogelijk is. Van november tot juni kun je in de prachtige bergwereld terecht. Er zijn veel verschillende routes, waardoor er voor iedereen wel wat tussen zit. Tenminste, als je een ervaren toerskiër bent, of bereid...
Lees verder
Dit wil je! Op Expeditie Cruise naar West-Afrika: Kaapverdië en Bissagos-eilanden

Dit wil je! Op Expeditie Cruise naar West-Afrika: Kaapverdië en Bissagos-eilanden

Stel je eens voor. Een prachtige reis waarin je het kleurrijke Kaapverdië combineert met de paradijselijke Bissagos-eilanden, twee bijzondere archipels voor de kust van West-Afrika. Vanaf je expeditieschip kom je dicht bij ontoegankelijke kustlijnen en moeilijk bereikbare eilanden en beleef je een onvergetelijk avontuur. Het meereizende expeditieteam bestaat uit hoogopgeleide...
Lees verder
Vanaf 2024 vertrekt de Hurtigruten Noorderlicht Expeditie Cruise vanuit Nederland

Vanaf 2024 vertrekt de Hurtigruten Noorderlicht Expeditie Cruise vanuit Nederland

Hurtigruten is de 130 jaar oude Noorse Kustexpres, een veer- en transportdienst langs de kust van Noorwegen. Vroeger was het schip de enige mogelijkheid om afgelegen plaatsen en dorpen te bereiken en zorgde daarmee voor de bevoorrading, het bezorgen van de post, en het enige openbaar vervoer dat er was....
Lees verder
Dit National Park is echt spectaculair en ligt vlakbij Sydney

Dit National Park is echt spectaculair en ligt vlakbij Sydney

Australië is een bestemming die bij veel Nederlanders hoog op de wishlist staat. Daar hebben ze de toch wel flinke reistijd graag voor over. En terecht, want Australië is waanzinnig, zeker als je van natuur houdt. Als je naar Australië reist is de kans groot dat je naar Sydney vliegt....
Lees verder
Misschien wel de vijf mooiste onontdekte plekken in Australië

Misschien wel de vijf mooiste onontdekte plekken in Australië

Australië is een land met ongekende highlights. De kleuren van de Outback, de Aboriginalcultuur, de grote steden als Sydney en Melbourne, het Great Barrier Reef en de Gold Coast zijn er slechts een paar. Ga jij tijdens je vakantie liever wat meer van de gebaande paden? Dan hebben we goed...
Lees verder

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer


BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer
Lowe Alpine

Rugzakken van Lowe Alpine

De achterkant van de rugzakken is uit één stuk is vervaardigd. Hierbij is het stuk van je rug waar je het meest transpireert extra ventilerend gemaakt en zijn delen op andere plaatsen verstevigd. Door deze combinatie van ademend vermogen en meer steun heb je bij dezelfde belasting een hoger draagcomfort.

Lees meer
Innsbruck

Zomer in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends.
Geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven.

Lees meerNieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer