Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Eerste hulp bij hoogtevrees in Ierland

Door Judith Kimenai

Het is oktober 2017 als ik deelneem aan een Mountain Skills training in Ierland. Ik zie het als een eerste stap naar het waarmaken van mijn droom: werken in de ruige bergen van dit prachtige, groene land. Jarenlang heb ik me al afgevraagd of ik dit wel durf. Kan ik dat wel? Zomaar mijn veilige baan in het onderwijs opgeven en die inruilen voor een onzeker bestaan in een ander land?

Van nature ben ik een voorzichtig persoon. Eerlijk gezegd is dat nogal zacht uitgedrukt; ik kan nogal angstig zijn en uitgaan van de beren op de weg. Precies dát is wat me tijdens de training weer treft, Trillend op m’n benen sta ik mezelf halverwege een steile grashelling af te vragen wat ik in hemelsnaam aan het doen ben. Paniekgedachten vliegen door mijn hoofd: “Wat als ik val? Ik kan wel doodgaan!”.

trillend op m’n benen sta ik mezelf halverwege een steile grashelling af te vragen wat ik in hemelsnaam aan het doen ben

Mijn lichaam reageert op deze gedachten door compleet te bevriezen. Ik durf geen stap meer voor- of achteruit te zetten en het enige wat nog wél lukt, is stevig vloeken en jammerend roepen om hulp. Het wordt tijd om aan mezelf toe te geven dat ik hoogtevrees heb. Handig, als je net denkt aan een carrièremove richting de bergen… 

Hoogtevrees
Typisch Iers uitzicht op de bogs. Credits: Judith Kimenai

Helpende gedachte

Terug in Nederland besluit ik dat ik mezelf maar eens uit m’n comfortzone moet slingeren en de angst aan moet gaan. Immers, als ik écht verder wil met het najagen mijn dromen, moet ik niet bij de eerste tegenslag de handdoek in de ring gooien. Een aantal weken peins ik over een benadering die bij me past. Ik heb namelijk niet iedere dag een steile berghelling tot mijn beschikking. En eerlijk gezegd ga ik dat oefenen liever nog even uit de weg; véél te eng. 

Gek genoeg krijg ik voor het eerst een ingeving over het aangaan van mijn probleem tijdens een training die ik volg over leerlingen met faalangst. Daar wordt me verteld dat aan een gevoel altijd een gedachte vooraf gaat. In mijn geval gieren op zo’n helling de paniekgedachten door mijn hoofd en bevries ik op basis van die gedachten. Het is ook niet echt een leuk idee om nog een stap te zetten als je jezelf net hebt wijsgemaakt dat je dan te pletter gaat vallen tegen die rots die twintig meter lager ligt. Gelukkig is zo’n innerlijk proces te keren. Op je gevoel heb je vaak weinig invloed. Je gedachten daarentegen zijn wél te sturen. De kunst is om na te denken over een helpende gedachte die je in een spannende situatie bij de les houdt, zodat het heftige angstgevoel niet gaat overheersen.

Op je gevoel heb je vaak weinig invloed. Je gedachten daarentegen zijn wél te sturen

Al tijdens die cursusdag denk ik na over mijn mogelijke helpende gedachte. De belangrijkste boodschap voor mezelf is dat ik me stap voor stap moet richten op mijn taak. 

Sensationele regenboog tijdens een spannende klim. Sligo. Credits: Deirdre Cunningham

Face your fears

Met iets meer zelfvertrouwen keer ik een paar maanden later terug naar Ierland. Stiekem besef ik echter heel goed dat het bijstellen van je gedachten in een klaslokaal nog niet echt van het kaliber ‘face your fears’ is. Het wordt tijd voor het echte werk. Daarvoor heb ik de hulp ingeroepen van Nathan, mijn Mountain Skills trainer en tevens eigenaar van buitensportbedrijf Outdoors Ireland.

Gehuld in een zorgvuldig geselecteerde bergsportuitrusting en met mijn helpende gedachte als mantra volg ik de kalme Nathan richting een steile helling in de Caha Mountains. Wat me enerzijds geruststelt en anderzijds frustreert is het feit dat Nathan op zijn groene regenlaarzen geen enkel probleem lijkt te hebben met de drassige grond van de Ierse bogs. Zelfs met mijn stevige gore-tex bergschoenen en opperste concentratie struikel ik meerdere malen over de ongelijke grond. Ik moet duidelijk nog veel leren. 

Iers publiek tijdens de trainingsdag. Credits: Judith Kimenai

Aan het begin van de middag bereiken we de trainingsgrond waar ik om gevraagd heb: we zien een steile, rotsachtige berg voor ons die her en der begroeid is met gras. Nathan leert me om altijd eerst vanaf een flinke afstand naar zo’n helling te kijken. Je hebt dan een beter zicht op mogelijke routes dan wanneer je aan de voet van de berg staat. Het is dus zaak om met een plan naar boven te gaan en op zijn minst één alternatief te bedenken.

We stippelen onze route uit en besluiten voor een koers te gaan die ons tussen de gladde, grote rotspartijen door recht naar boven leidt. Wij zullen voornamelijk gras en gruis gaan tegenkomen. Ondanks Nathans kalmte voel ik de spanning al bij aanvang door mijn lijf sidderen. Toch lukt het me om mijn gedachten de baas te blijven en semi-enthousiast de weg naar boven te vervolgen.

Ondanks Nathans kalmte voel ik de spanning al bij aanvang door mijn lijf sidderen

Totdat we op een punt uitkomen waar de rotsen zich anders manifesteren dan gedacht. Nathan geeft aan dat we ons oorspronkelijke plan los moeten laten en voor een alternatief moeten gaan. “Oké, allemaal leuk en aardig,” denk ik, “maar zó hadden we het niet bedacht!”. De stress baant zich in sneltreinvaart een weg door mijn gespannen lijf en even weet ik niet meer wat ik moet doen. Gelukkig blijft Nathan zijn kalme zelf en nadat ik weer wat bedaar, leert hij me een zeer waardevolle les.

Leve de risicoanalyse!

In de bergen heb je altijd te maken met een zekere mate van onvoorspelbaarheid. Een voorzichtige houding of zelfs een gematigde angst kunnen je behoeden voor het nemen van grote risico’s en zijn daarmee zeer waardevol. Tenzij de angst zich tegen je gaat keren natuurlijk, zoals bij mij het geval is. Om dat te voorkomen kun je een risico-inschatting maken. Steeds wanneer je niet zeker weet of het slim is om een bepaalde richting in te gaan, stel je jezelf twee vragen. Allereerst wil je weten wat de kans is dat je valt.

Ten tweede wil je weten wat de consequentie is van een eventuele val. Beide vragen beantwoord je met laag, gemiddeld of hoog. Zodra je de vraag twee keer met medium beantwoordt of zelfs met medium en hoog, weet je dat je een alternatief moet zoeken. Voor het idee: “laag” betekent dat je hooguit een blauwe plek oploopt, bij “medium” is de kans groot dat je iets breekt en “high” wil zeggen dat je een val met de dood moet bekopen. 

Zodra je de vraag twee keer met medium beantwoordt of zelfs met medium en hoog, weet je dat je een alternatief moet zoeken

Gek genoeg helpt deze analyse me direct bij het afwenden van totale paniek. Ik vind het prettig om een voor mij gegronde keuze te maken en daarmee een veilig gevoel te creëren. Nathan en ik bepalen op basis van onze bevindingen een alternatieve route en vrij gemakkelijk weet ik ook het laatste deel van de klim te voltooien.

Hoogtevrees
De beloning na de beklimming. Knockatee Mountain, Lauragh. Credits: Judith Kimenai

Uiteraard realiseer ik me dat bovenstaande gradaties zeer relatief zijn. Een angsthaas als ik zal een situatie sneller als levensgevaarlijk inschatten dan een waaghals die graag de risico’s opzoekt. Toch ga ik met een goedgevulde rugzak en een positief gevoel naar huis. Ik kijk al uit naar een volgend moment waarop ik mijn opgedane kennis kan gaan testen. En volgens mij hoef ik daarvoor helemaal niet zo lang te wachten. Op die plannen om mijn leven om te gooien valt vast ook een mooie risicoanalyse los te laten. 


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


De efficiëntie en duurzaamheid van houtpellets

De efficiëntie en duurzaamheid van houtpellets

Lang geleden, in een schilderachtig dorp omringd door dichte bossen, ontstond een opmerkelijke transformatie die het leven van de inwoners voorgoed zou veranderen. Het dorp, genaamd Houtenburg, stond bekend om zijn overvloed aan hout, een kostbaar goed dat de mensen warm hield tijdens de lange winters. Op een dag ontdekte...
Lees verder
Ga deze winter naar Oregon en Portland voor wintersport én stedentrip!

Ga deze winter naar Oregon en Portland voor wintersport én stedentrip!

Oregon - ook wel 'Beaver State' genoemd - ligt in het noordwesten van de Verenigde Staten. Hier vormen ruige kustlijnen, dichte bossen en besneeuwde bergtoppen de horizon en ligt avontuur altijd net om de hoek. En in het hart van dit prachtige landschap? Daar ligt Portland, een bruisende stad vol...
Lees verder
Fietsen, wandelen en verwonderen: Beleef Portland als een local

Fietsen, wandelen en verwonderen: Beleef Portland als een local

Ontdek Portland, de parel van de Pacific Northwest, een stad waar hip en groen elkaar ontmoeten. Hier gaat het stadsleven namelijk hand in hand met ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid. Kunstzinnige wijken, bruisende restaurants, brouwerijen en boekwinkels kleuren de straten, terwijl bossen en rivieren een avontuurlijk decor vormen net buiten de stadsgrenzen....
Lees verder
Ontdek de magie van winterwandelen in Schladming-Dachstein

Ontdek de magie van winterwandelen in Schladming-Dachstein

Welkom in de adembenemende wereld van Schladming-Dachstein, een plek waar de majestueuze natuur en authentieke Oostenrijkse charme elkaar ontmoeten. Dit unieke gebied strekt zich uit van de indrukwekkende zuidwanden van de Dachstein tot aan de Schladminger Tauern en de Grimming. De winterse magie van Schladming-Dachstein komt natuurlijk tot leven op...
Lees verder
Waarom skiën in Andorra jouw volgende winteravontuur moet zijn

Waarom skiën in Andorra jouw volgende winteravontuur moet zijn

Welkom in Andorra, waar skiën en après-ski heel anders is en minstens net zo leuk als op andere bestemmingen. Wat zeg ik, misschien vind je het nog wel leuker! In deze blog duiken we in de wereld van wintersport in Andorra en de après-ski in dit kleine landje in de...
Lees verder
Een sneeuwavontuur in Andorra: Meer dan alleen skiën

Een sneeuwavontuur in Andorra: Meer dan alleen skiën

Op zoek naar een onbekende wintersportparel? Denk dan eens aan Andorra! Je kunt er geweldig skiën, maar er is zoveel meer te beleven! Met meer dan 300 kilometer aan uitgestrekte pistes voor zowel beginners als doorgewinterde skiërs ontpopt dit kleine land zich als een ware speeltuin voor jong en oud....
Lees verder
Skiën en lekker eten: 13 onweerstaanbare 'Genuss-Ski-Routen' in Ski amadé

Skiën en lekker eten: 13 onweerstaanbare 'Genuss-Ski-Routen' in Ski amadé

De mogelijkheden van Ski amadé zijn zo goed als eindeloos. Met 760 kilometer, 270 liften en 260 gezellige berghutten komt er geen einde aan mooie en lange skidagen. Maar hoe vind je dan je favoriete plekken in Ski amadé? Daarvoor zijn de 'Genuss-Ski-Routen' bedacht, oftewel skitochten voor levensgenieters. In de...
Lees verder
Ski amadé SNOW EVENTS | De leukste evenementen tijdens je skivakantie

Ski amadé SNOW EVENTS | De leukste evenementen tijdens je skivakantie

Echte wintersportfanaten komen naar Ski amadé! Dit grootste wintersportparadijs van Oostenrijk ligt in het hart van het land en is een adembenemende bestemming voor wintersportliefhebbers. Het uitgestrekte gebied bevat vijf regio's - Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig, en Grossarltal - en biedt een ongeëvenaarde ervaring met maar liefst 760 kilometer...
Lees verder
Klaar voor de kou met deze Fjällräven Top 5 voor een warme winter

Klaar voor de kou met deze Fjällräven Top 5 voor een warme winter

De winter staat voor de deur! Het is tijd om te genieten van de natuur met Fjällräven, want je wilt natuurlijk perfect beschermd zijn tegen de kou en natiigheid. Je vindt de heerlijke jacks en meer hieronder onder meer bij De Wit. Zowel online als ook in de winkel van...
Lees verder
Deze 8 waanzinnige activiteiten maken je roadtrip door het zuidwesten van Amerika onvergetelijk

Deze 8 waanzinnige activiteiten maken je roadtrip door het zuidwesten van Amerika onvergetelijk

Duik in het avontuur in het ruige en adembenemende landschap van het zuidwesten van de Verenigde Staten. Van het trotseren van de woeste stromingen van de Colorado-rivier tot het onder de sterren dwalen door mystieke woestijnlandschappen, deze regio schreeuwt om ontdekt te worden. Voel de adrenaline door je aderen gieren...
Lees verder

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer


BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer
Lowe Alpine

Rugzakken van Lowe Alpine

De achterkant van de rugzakken is uit één stuk is vervaardigd. Hierbij is het stuk van je rug waar je het meest transpireert extra ventilerend gemaakt en zijn delen op andere plaatsen verstevigd. Door deze combinatie van ademend vermogen en meer steun heb je bij dezelfde belasting een hoger draagcomfort.

Lees meer
Innsbruck

Zomer in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends.
Geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven.

Lees meerNieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer