Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Een ultiem gevoel van vrijheid en avontuur

Een reisverhaal van Rob Nijhuis

Al enige tijd speelde ik met het idee om het Noorderlicht in het echt te aanschouwen. Finland – om precies te zijn de regio Lapland – is hier één van de meest geschikte landen voor. Naast de noordelijke ligging kent Finland veel meren en natuurrijke gebieden die de kans op het zien van de Aurora Borealis groter maken. Afgelopen winter reisde ik daarom dan ook af naar Fins Lapland.

Onderweg op avontuur met twee trouwe viervoeters. Foto: Rob Nijhuis.

Na een ontspannen vlucht naar de Finse hoofdstad Helsinki, stapte ik op een klein vliegtuigje naar de plaats Kittilä (beginpunt van de meeste outdoorreizen in Lapland). Hier klom ik vervolgens aan boord van een klein busje dat me af zou leveren in Muonio, startpunt van mijn outdooravontuur. Ik had namelijk besloten deel te nemen aan een vijfdaagse huskytocht, een kans om het Noorderlicht goed te zien.

Eén van de vele trekkershutten waarin we verbleven. Foto: Rob Nijhuis.

Kennismaking met de husky’s

Na een korte kennismaking met de gids en de rest van de groep avontuurlijke huskyrijders kreeg ik een uitleg over het besturen van de slede. Vervolgens was het zover: ik zou de vier honden ontmoeten die mij – en de inhoud van mijn slede – gedurende vijf dagen zouden voorttrekken. Op mijn beurt zou ik deze honden weer verzorgen tijdens de tussenstops en het ochtend- en avondeten. Dit avondeten had echter ook gemakkelijk het middageten genoemd kunnen worden vanwege het vroege tijdstip van vier uur dan wel half vijf ’s middags.

Rond deze tijd kwamen mijn medereizigers en ik namelijk steeds aan bij de geïmproviseerde trekkershutten. Dit was maar goed ook want het was pikkedonker vanaf dit tijdstip. Het gevolg was dat we het eten voor de honden onder het weinige licht van een aantal headlights dienden klaar te maken. Pas hierna begon de gids aan ons eigen avondeten omdat de honden nu eenmaal voorgingen na een dag lang werken.

Veel verschillende soorten husky namen: van ‘normale’ Finse namen tot (erg) moderne, Westerse namen. Foto: Rob Nijhuis.

Het ultieme outdoorgevoel

Viva, Dior, James en Tango … dat waren de namen van mijn vier trouwe husky’s. Met behulp van de woorden “hey, hey” (vrij vertaald: “hup, hup”) en een aantal ferme ’trappen’ op de rem kon ik mijn honden commando’s geven om sneller, langzamer, links of rechts te gaan. In principe was dit laatste slechts een enkele keer nodig: sneeuwscooters hadden al een pad uitgestippeld dat alleen bij hevige sneeuwval of omvallen van één dan wel meerdere bomen niet meer te zien was.

het kampvuurtje waar wij omheen zaten en onze eigen meegenomen worstjes, broodjes, wraps en rendierenvlees grilden

Wat altijd wel zichtbaar en vooral ook te horen was, dat was het kampvuurtje waar wij omheen zaten en onze eigen meegenomen worstjes, broodjes, wraps en rendierenvlees grilden. Het ultieme outdoor barbecuegevoel!

Aurora Borealis, oftewel Noorderlicht in IJsland. Foto: Rob Nijhuis.

Nu zul je je wel afvragen, heb je het Noorderlicht nog gezien in Fins Lapland? De kans hierop was aanwezig, alleen de hele week was het te bewolkt om dit natuurschoon waar te nemen. Gelukkig kreeg ik meer dan een maand later opnieuw een kans in IJsland en heb ik deze alsnog in het echt mogen aanschouwen, zoals je kunt zien op de foto hierboven.

Wil je ook naar Fins Lapland? Check dan hier de reizen van Scandinavian Wintersports

Dat neemt niet weg dat mijn reis naar Lapland werkelijk fan-tas-tisch was: van trekkershut naar trekkershut onder de kundige begeleiding van een Finse gids en in het gezelschap van vrolijk blaffende en hardwerkende husky honden … wie wil dat niet? Kiitos Suomi, dankjewel Finland!


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Ga deze zomer naar Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties.

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer