Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Een ultiem gevoel van vrijheid en avontuur

Een reisverhaal van Rob Nijhuis

Al enige tijd speelde ik met het idee om het Noorderlicht in het echt te aanschouwen. Finland – om precies te zijn de regio Lapland – is hier één van de meest geschikte landen voor. Naast de noordelijke ligging kent Finland veel meren en natuurrijke gebieden die de kans op het zien van de Aurora Borealis groter maken. Afgelopen winter reisde ik daarom dan ook af naar Fins Lapland.

Onderweg op avontuur met twee trouwe viervoeters. Foto: Rob Nijhuis.

Na een ontspannen vlucht naar de Finse hoofdstad Helsinki, stapte ik op een klein vliegtuigje naar de plaats Kittilä (beginpunt van de meeste outdoorreizen in Lapland). Hier klom ik vervolgens aan boord van een klein busje dat me af zou leveren in Muonio, startpunt van mijn outdooravontuur. Ik had namelijk besloten deel te nemen aan een vijfdaagse huskytocht, een kans om het Noorderlicht goed te zien.

Eén van de vele trekkershutten waarin we verbleven. Foto: Rob Nijhuis.

Kennismaking met de husky’s

Na een korte kennismaking met de gids en de rest van de groep avontuurlijke huskyrijders kreeg ik een uitleg over het besturen van de slede. Vervolgens was het zover: ik zou de vier honden ontmoeten die mij – en de inhoud van mijn slede – gedurende vijf dagen zouden voorttrekken. Op mijn beurt zou ik deze honden weer verzorgen tijdens de tussenstops en het ochtend- en avondeten. Dit avondeten had echter ook gemakkelijk het middageten genoemd kunnen worden vanwege het vroege tijdstip van vier uur dan wel half vijf ’s middags.

Rond deze tijd kwamen mijn medereizigers en ik namelijk steeds aan bij de geïmproviseerde trekkershutten. Dit was maar goed ook want het was pikkedonker vanaf dit tijdstip. Het gevolg was dat we het eten voor de honden onder het weinige licht van een aantal headlights dienden klaar te maken. Pas hierna begon de gids aan ons eigen avondeten omdat de honden nu eenmaal voorgingen na een dag lang werken.

Veel verschillende soorten husky namen: van ‘normale’ Finse namen tot (erg) moderne, Westerse namen. Foto: Rob Nijhuis.

Het ultieme outdoorgevoel

Viva, Dior, James en Tango … dat waren de namen van mijn vier trouwe husky’s. Met behulp van de woorden “hey, hey” (vrij vertaald: “hup, hup”) en een aantal ferme ’trappen’ op de rem kon ik mijn honden commando’s geven om sneller, langzamer, links of rechts te gaan. In principe was dit laatste slechts een enkele keer nodig: sneeuwscooters hadden al een pad uitgestippeld dat alleen bij hevige sneeuwval of omvallen van één dan wel meerdere bomen niet meer te zien was.

het kampvuurtje waar wij omheen zaten en onze eigen meegenomen worstjes, broodjes, wraps en rendierenvlees grilden

Wat altijd wel zichtbaar en vooral ook te horen was, dat was het kampvuurtje waar wij omheen zaten en onze eigen meegenomen worstjes, broodjes, wraps en rendierenvlees grilden. Het ultieme outdoor barbecuegevoel!

Aurora Borealis, oftewel Noorderlicht in IJsland. Foto: Rob Nijhuis.

Nu zul je je wel afvragen, heb je het Noorderlicht nog gezien in Fins Lapland? De kans hierop was aanwezig, alleen de hele week was het te bewolkt om dit natuurschoon waar te nemen. Gelukkig kreeg ik meer dan een maand later opnieuw een kans in IJsland en heb ik deze alsnog in het echt mogen aanschouwen, zoals je kunt zien op de foto hierboven.

Wil je ook naar Fins Lapland? Check dan hier de reizen van Scandinavian Wintersports

Dat neemt niet weg dat mijn reis naar Lapland werkelijk fan-tas-tisch was: van trekkershut naar trekkershut onder de kundige begeleiding van een Finse gids en in het gezelschap van vrolijk blaffende en hardwerkende husky honden … wie wil dat niet? Kiitos Suomi, dankjewel Finland!


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer