Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Sneeuwschoenenhuttentocht: Encantats in de Spaanse Pyreneeën

Door Edwin Hagenouw (bron: nkbv) 

Encantats betekent betoverend of magisch. Dat is het gevoel dat deze bergstreek in de Spaanse Pyreneeën oproept. Sneeuwschoenwandelen in winterwonderland dus onder leiding van International Mountain Leader Anne van Galen. Het ligt in het Spaanse Nationaal Park Aigües-Tortes, wat de ideale plek is voor een wintertocht. Het terrein is bezaaid met meertjes en als de condities het toelaten, is het mogelijk om de hoge cols en toppen te beklimmen. Er is een netwerk van verwarmde en bemande hutten.

Alle hutten liggen boven de 2000 meter. Een flinke uitdaging dus!

Op sneeuwschoenen trek je van hut naar hut (allemaal boven de 2000 meter hoogte). Daar komen we ‘s avonds weer op krachten met een goede, Spaanse maaltijd.

Hier wil je toch bij zijn! Foto: Max Koninkx

Dit is de ultieme winterervaring in een gebied dat voor Nederlandse sneeuwschoen-liefhebbers nog nauwelijks bekend is.

Het programma van de huttentocht

Dag 1
We starten op zaterdagavond in het Val d’Aran in Refugi Rosta. Na de kennismaking en bespreking van onze geplande route, checken we het materiaal en worden sneeuwschoenen, lawinepieper, schep en sonde uitgedeeld.

Dag 2
Transfer naar het startpunt van de tocht in het dal waar de rivier de Valarties stroomt. Vanaf hier lopen we omhoog naar de Refugi Restanca (2010 m). In de middag besteden we tijd aan oefeningen met lawinepieper, schep en sonde. Indien de omstandigheden goed zijn in combinatie met een tocht naar het Lago del Mar (2250 m).
5½u, +950m, – 250m

Dag 3
We verlaten de hut en trekken in zuidoostelijke richting naar de Col de Crestada (2613 m). Tijdens de afdeling komen we langs heel veel bevroren meertjes en in het begin van de middag bereiken we de hut Ventosa i Calvell (2220 m). Aansluitend kunnen de liefhebbers nog een extra lusje maken rond de meertjes en topjes van de Bony dels Estanys de Colieto (2423 m.)
5½u, +900m, -700m

Dag 4
Vanaf de Ventosa hut klimmen we eerst in noordelijke richting om vervolgens af te buigen naar het noordoosten naar de Port de Caldes (2567 m). Vanaf deze col is het nog maar 100 meter tot het nabijgelegen topje (2671 m). Een afdaling, alweer langs veel bevroren meertjes, brengt ons naar de Refugi Colomers (2135 m) gelegen aan het Lac major de Colomers.
4u, +500m, -600m

Dag 5
Vanaf de Colomers hut klimmen we via een wonderschoon dal en heel veel meertjes naar de pas Port de Ratera (2590 m). Vervolgens dalen we af naar de Refugi Saboredo (2310 m). De Saboredo is een kleine knusse hut met uitzicht op steile graniettoppen.
5u, +700m, -400m

Dag 6
Vandaag doen we eerst een beklimming van de Tuc Gran de Sendrosa (2703 m) en vervolgens steken we door naar de Refugi Amitges (2380 m). De Amitges hut ligt onder de geweldige steile granietnagels van de Aiguilles d’Amitges.
5u, +750m, -680m

Dag 7
Vanaf de refugi Amitges dalen we af naar het plaatsje Espot (1200 m). Van Espot is er een transfer terug naar het startpunt.
3½u, -1050m

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

NKBV huttentocht
Even zitten en genieten van een adembenemend uitzicht. Foto: Max Koninkx

De uitrusting

Sneeuwschoen uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep

Wat neem je zelf mee
• bergwandelschoenen
• bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

Schoenen
Voor de sneeuwschoentocht heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting
• bergsportbroek winddicht en sneldrogend
• jas water- en winddicht en ademend
• regenbroek met doorlopende ritsen (winddicht en ademend)
• winddicht vest (windstopper/softshell)
• isolerende jas (dons/primaloft)
• thermo onderkleding
• warme handschoenen (wind en waterdicht)
• onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
• wandelsokken
• gamaschen
• muts die over de oren gaat
• dunne bivakmuts
• sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
• EHBO-setje

Essentiële informatie over de huttentocht

Deze huttentocht is inclusief
• Nederlandse IML-gids
• 6 overnachtingen op het lager
• 6x half pension
• transfers tijdens programma
• huur sneeuwschoenuitrusting
• tochtinformatieboekje
De reis is exclusief

• heen en terugreis
• lunch
• persoonlijke uitgaven

Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt!


Deze huttentocht van de NKBV is helaas niet meer beschikbaar. Ieder jaar wordt een nieuw aanbod ontwikkeld, waardoor de typen reizen en exacte locaties veranderen. Kijk dus voor het meest recente aanbod op NKBV.nl


Fotocredits alle foto’s: Max Koninkx

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer