Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De stad Innsbruck in Oostenrijk staat de komende maanden in het teken van de fietssport. Nu het winterseizoen voorbij is zijn alle ogen gericht op de samenwerking die Innsbruck Tourismus is gestart met wielerteam LottoNL-Jumbo en het grote bikersevent Crankworx dat van 21 t/m 25 juni zal plaatsvinden in de bergen rondom Innsbruck.

Fietssport in Innsbruck
Mountainbiken in Kühtai © Daniel Zangerl

Nog altijd wint de fietssport aan populariteit en stappen veel vakantiegangers op de stalen ros voor een toer door de bergen rondom de stad. ‘Bike city’ Innsbruck is dé stad voor de fietsliefhebber.

Nederlandse trainingen op grote hoogte

Het wielerteam van Team LottoNL-Jumbo traint deze zomer tussen 3 juli en 10 augustus in de regio Innsbruck. De hoogtestage (2.020 m boven zeeniveau) vindt plaats in Kühtai. Waar in de winter de liften op volle toeren draaien en de wintersporters genieten van de pistes, is het gebied in de zomer gesloten, ideaal voor de trainingen van het Nederlandse wielerteam.

Team Lotto-Jumbo
Team Lotto-Jumbo

Waarom trainen in Kühtai? De extra aanmaak van rode bloedcellen op grotere hoogte draagt bij aan het transport van zuurstof naar de longen dat mogelijk resulteert in betere prestaties en een sneller herstel.

Hoogtetraining

Op grote hoogte is de zuurstofdruk van de lucht lager. Daardoor komt er minder zuurstof in het bloed, waardoor de nieren meer erytropoëtine afgeven. Hierdoor worden in het beenmerg meer rode bloedcellen gemaakt en stijgt de hematocriet. Er zijn meerdere soorten hoogtetrainingen. De meest bekende zijn de living high, training high (LHTH) en de living high training low (LHTL). Vooral de effecten van LHTH zijn erg discutabel en verschillen over de wetenschappelijke literatuur. Dit omdat op hoogte het ademhalingssysteem sterk uitgedaagd wordt en daardoor het systeem van spieren en aansturing maar amper. Door het gebrek aan uitdaging is het effect van training ook klein. Vandaar dat het principe LHTL ontwikkeld is, waardoor wel optimaal getraind kan worden en ook de aanpassingen in het epo-systeem aanwezig zijn.

Om succesvol gebruik te maken van de effecten van hoogte is de wetenschap het er over eens dat een succesvolle hoogtestage er ongeveer zo uit ziet: ten minste 2500m hoog, ten minste 12 uur per dag op hoogte, ongeveer 3 tot 4 weken en volgens LHTL. Vooral omdat dit veel wisseling in hoogte vraagt, wat in de praktijk vaak moeilijk toepasbaar is, worden tegenwoordig hele hotels op ‘kunstmatige hoogte’ gebracht. Er wordt een ruimte (bijvoorbeeld een tent, cabine of hotelkamer) gecreëerd waarin een lagere zuurstofspanning heerst, waar atleten het grootste deel van de dag doorbrengen.

Van hard racen tot gevaarlijke stunts

Van 21 t/m 25 juni 2017 vindt in Innsbruck het grootste mountainbike freeride event ter wereld plaats: Crankworx. Tijdens het evenement, met naar verwachting 10.000 bezoekers, kan de adem worden ingehouden bij stunts van de beste rijders, is er een interessant randprogramma dat iets weg heeft van een festival en vind je er een expo area met de nieuwste gadgets en trends op fietsgebied. “Voor Innsbruck is Crankworx dé kans om het onderwerp bike op een manier te ontwikkelen waarop de toenemende bikers scène allang zit te wachten.

We kunnen het event ook bekijken als een soort van motor voor de verdere ontwikkeling van een infrastructuur waar zowel de lokale bevolking als ook onze gasten op lange termijn duurzaam profijt van zullen hebben”, aldus Karin Seiler-Lall, directrice van de Tourismusverband Innsbruck. Meer informatie over Crankworx vind je op de website crankworx.com

Innsbruck, fietsstad

Dat Innsbruck aantrekkelijk is voor de professionele fietsbeoefenaar blijkt wel, maar ook voor de ‘gewone’ fietsliefhebber is er genoeg te doen. In de omgeving van de stad zijn 6 trails te vinden, waaronder de trail in het Bikepark Innsbruck Mutters. Verder zijn er voldoende fietsverhuurpunten en worden er leuke huttentochten aangeboden. Van een avontuurlijke mountainbiketocht door het Muttereralm Park tot het leren van nieuwe trucs op de BMX in het funpark. Ook voor ‘de normale fiets’ zijn er aangename tochten met een verwonderend uitzicht op de prachtige bergstad Innsbruck. En als je je fietsvakantie helemaal compleet wilt maken, overnacht je in één van de bikehotels in of rondom de stad.

Over Innsbruck en omgeving
Innsbruck, hoofdstad van de deelstaat Tirol in het zuidwesten van Oostenrijk, met een rijke 800 jarige geschiedenis. De stad telt ruim 120.000 inwoners en ligt ingesloten tussen de Oostenrijkse bergen. Dit maakt van Innsbruck een interessante vakantiebestemming voor zowel het zomer– als winterseizoen. Voor een culturele stedentrip, een actieve outdoorvakantie of een combinatie van de twee. Met het Goldenes Dachl, de Bergisel-schans, de Hungerburgbahn, iconen van de stad, en de groene of juist wit besneeuwde toppen van de bergen, is Innsbruck een kleurrijke bestemming. De stad is omringd door fiets- en wandelpaden en de nabij gelegen Feriendörfer vormen een oase van rust rondom de drukke stadskern. Innsbruck en haar regio’s bieden in elk jaargetijde vrijetijdsvermaak, culturele highlights en sportieve hoogtepunten voor jong en oud.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer