Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Op een bergtocht gaan is altijd een onvergetelijke ervaring. Ik herinner me elke top waarop ik heb gestaan ​​en elke multipitch die ik heb gemaakt in mijn leven. In de bergen zijn is iets speciaals. Om omringd te zijn door de natuur, beseffend hoe klein en breekbaar wij als mensen zijn. Op de een of andere manier afhankelijk van de berg om te kunnen overleven.

Natuurlijk is voorbereiding een ongelooflijk belangrijke factor. Ik draag geen teenslippers wanneer ik een bergtop van 2.000 meter wil bereiken en daarvoor een drie uur durende wandeling moet maken.

Grindelwald
Klimmen in Grindelwald. Foto: Andy Marks

Er zijn eigenlijk heel veel dingen om over na te denken en je voor te bereiden als je op een bergtocht gaat. In de loop der jaren heb ik veel dingen geleerd, vooral vanwege dingen die verkeerd zijn gegaan of die serieus verbeterd moesten worden. Dus hier heb je een paar tips die je kan doornemen, voor je volgende bergavontuur.

1. Maak een tijdschema, en hou je eraan!

Maak het tijdschema minstens een dag van tevoren. Je moet weten hoeveel tijd je ongeveer aan elke factor hebt. Hoeveel meter stijg je binnen een uur? Hoe lang ben je aan het klimmen op één route, en hoeveel routes zijn er? En hoeveel tijd wil je nemen voor een pauze, en hoeveel pauze heb je nodig? Wees specifiek, vanaf het moment dat je je auto parkeert, tot de tijd dat je op de top bent. En de tijd die je weer nodig hebt om naar beneden te komen, inclusief pauzes. Weet wanneer het donker wordt en bereken het terug naar de tijd dat je zou moeten beginnen. De tijd die een gemiddelde bergbeklimmer nodig heeft om bergop te lopen bestaat een formule:

Tel één uur voor elke 400 meter stijgen.

Tel een uur voor elke afstand van 4 kilometer

Neem de langste tijd van een van de bovenstaande plus de helft van de kortste tijd. Voorbeeld: 8 km afstand horizontaal (8: 4 is 2 uur) en 1200 hoogtemeters (1200: 4 is 3 uur) kost 3 + 1 is 4 uur.

Het belangrijkste is dat je realistisch bent. Maak een point of no return, stel een tijd in die je op zijn minst op dit punt moet zijn, draai anders om.

Gantrisch
Gantrisch in Berner Oberland. Foto: Daphne Berg

2. Controleer de weersvoorspelling, en controleer opnieuw

Controleer voordat je het tijdschema vastlegt, de weersvoorspelling op de dag voor de trip. Er zijn veel goede apps die je kunt controleren of je kunt direct op de website kijken van het land waar je bent. Vergeet niet dat in een bergachtig gebied, het weer anders kan zijn dan voorspeld. De lokale omstandigheden kunnen sterk variëren. Voordat je op de trip gaat, moet je op de dag zelf de weersvoorspelling opnieuw controleren. Het is mogelijk dat de omstandigheden zijn veranderd. >

4000er
Goede weersomstandigheden bij de 4000ers. Foto: Daphne Berg

3. Draag de juiste kleding en schoenen

Als je weet in welk soort gebied je zit, naar welke hoogte je gaat, hoe lang je buiten bent en de temperatuur van het klimaat, is het gemakkelijker om je voor te bereiden. Het belangrijkste is om laagjes te dragen. Dus als je het warm of koud krijgt, kun je je kleding aanpassen. De beste materialen zijn zacht, licht van gewicht en vochtafvoerend.

Hintisberg
De kam van Hintisberg. Foto: Daphne Berg

Zorg ervoor dat je schoenen duurzaam, comfortabel en geschikt zijn voor de omstandigheden. Dit geldt voor wandelen en klimmen. Als je gemakkelijker routes klimt, kan je overwegen comfortabele klimschoenen te nemen in plaats van je indoor- of projectklimschoenen.

4. Neem de tijd om te navigeren.

Zorg dat je op je reis voorbereid bent. Neem een ​​kaart of kopie van de klimtopo. Houd er rekening mee dat wanneer je een kaart op je telefoon hebt, je mogelijk geen ontvangst in de bergen hebt, en je telefoon leeg kan gaan. Vooral onder koude weersomstandigheden is je telefoon sneller leeg.

Mürren
Mürren. Foto: Daphne Berg

Probeer de exacte route te achterhalen, bestudeer het voor je reis. Neem tijdens de trip de tijd om de juiste weg te bepalen. Het is beter om te stoppen en goed om je heen te kijken in plaats van gewoon een pad te volgen waarvan je niet zeker weet of het klopt. Backtracking kost tijd en maakt je tijdschema kapot.

5. Neem geen onnodig risico

In de bergen zijn is sowieso niet zonder risico. Als het terrein te steil of te gevaarlijk wordt om te wandelen, zorg er dan voor dat je aan een touw gaat en schakel cams slings ertussen in. En als je geen touw bij je hebt, overweeg dan om terug te gaan. Overweeg altijd de dingen die fout kunnen gaan en anticipeer erop. Draag een helm wanneer er een kans op steenslag is.

Hangbrug van de Mürren Via Ferrata. Foto: Daphne Berg

Neem de tijd om te leren hoe je een goed anker kunt bouwen. En praat vooraf met je klimpartner hoe je communiceert als je elkaar niet meer kunt horen en zien. Ook al heb je de weersomstandigheden gecontroleerd en het zag er goed uit, het kan voorkomen dat er toch slecht weer aankomt. Bereid je voor door te leren herkennen wanneer er slecht weer wordt en besluit vroeg genoeg dat het tijd is om je om te draaien.

6. Pak je rugzak slim in

Er is geen perfecte manier om je rugzak in te pakken. Leg al je spullen thuis neer en probeer verschillende inpak routines uit totdat je hebt gevonden wat voor jou het beste werkt. Het moet comfortabel op je rug te dragen zijn. Draag je rugzak het niet te laag, draag het op de heupen en doe de schouderriemen niet te strak.Probeer het zo in te pakken;

Onderste zone: goed voor lichtere, omvangrijke uitrustingen en items die niet nodig zijn tot later. Bijvoorbeeld een regenjas of EHBO-kit.

Kernzone: goed voor zwaardere items, zoals extra watervoorziening, voedsel of klimmateriaal.

Topzone: goed voor zwaardere benodigdheden die je tijdens je trip nodig hebt.

Draag de spullen die je nodig hebt, zoals water, een kaart, een zonnebril of een snack ergens in een accessoire-vak of op een plek die je gemakkelijk kunt bereiken.

7. Neem genoeg eten en drinken mee

Oeschinensee

Op een normale dag moeten we meer dan twee liter water drinken. Omdat je onderweg zo actief bent, wordt het gemakkelijk verdubbeld op een dag in de bergen, ook afhankelijk van het weer. Het is ongelooflijk belangrijk om voldoende water bij je te hebben, maar ook niet te veel omdat het je zal belasten.

Wanneer je je trip voorbereidt, probeer dan naar bronnen of riviertjes op de kaart te zoeken en breng een waterfilter mee. Op die manier hoeft je niet te veel water bij je te hebben en kan je tijdens je trip blijven drinken.

Probeer eten mee te nemen, met niet alleen koolhydraten, maar ook met eiwitten. Je lichaam heeft dringend proteïne nodig als je de hele dag actief bent. Ik hou er bijvoorbeeld van om noten mee te nemen, ik stop ze in mijn zak en eet ze als ik merk dat ik honger krij. Op die manier hoef ik niet te stoppen om voedsel te krijgen en ik eet niet te veel tegelijk!

8. Weet hoe te handelen in een noodgeval

Ken het noodnummer van het land waar je je bevindt. Je kunt het gemakkelijk online vinden. Het is een goed idee om de basis handelingen voor eerste hulp te kennen. Draag altijd een EHBO-set met ten minste de volgende items;

Antibacteriële zalf (bijv. Betadine)

Samengestelde tinctuur van benzoïne (pleisterlijm)

Diverse zelfklevende verbanden

Vlinderverband / zelfklevende strips met wondsluiting

Gaasjes (verschillende maten)

Steriele pads

Medische tape (10 meter rol, min 2 cm breedte)

Blarenbehandeling

Ibuprofen / andere pijnstillers

Aanvulling op eigen voorkeuren

En vergeet niet iemand thuis te laten weten waar je naartoe gaat en wanneer je terugkomt.

9.  Ga op stap met de juiste mensen

Zorg dat je op de hoogte bent van de ervaring van de mensen die mee gaan op je trip. Kennen ze het gebied? En hoe zit het met hun ervaring in de bergen? Probeer ook je rol in de situatie te bepalen, als je met iemand gaat met minder ervaring, zul je meer de leiding moeten nemen. Het betekent meer voorbereiding.

Lobhörner
De multipitch van de Lobhörner. Foto: Daphne Berg

Zorg ervoor dat deze dingen voor je trip duidelijk zijn. Ga met iemand waarbij je een goed gevoel hebt, dit is naar mijn mening een van de belangrijkste voorwaarden. Je wilt onderweg lol kunnen hebben, maar wanneer het serieus wordt, wil je bij iemand zijn die kalm blijft en de situatie serieus neemt.

10. Evalueer je trip

Je volgende bergtocht wordt alleen maar beter als je je vorige trip evalueert!Het beste is om met je partner over de dingen te praten. Bespreek de dingen die goed gingen, maar ook dingen die verbeterd moeten worden.

Niederhorn
Niederhorn. Foto: Daphne Berg

Wees kritisch, maar realistisch. Je zult je realiseren dat het een uitdaging kan zijn om in de bergen te zijn, maar de moeite waard. En hoe meer ervaring je krijgt, hoe eenvoudiger het zal zijn. En hoe meer avonturen je kunt hebben!


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer