Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Als kind las ik de boeken van Ronald Naar. Extreem bergbeklimmen heeft me altijd gefascineerd. Ronald was een soort van mentor van Cas van de Gevel en Wilco van Rooijen, Nederland’s bekendste bergbeklimmer en avonturier. Wilco heeft de Explorers Grand Slam volbracht. Dit wil zeggen dat hij niet alleen naar de noord- en zuidpool geweest is, maar ook op de hoogste bergen op alle zeven continenten heeft gestaan. Dit alles zonder extra zuurstof te gebruiken.

Toen ik Wilco dan ook ontmoette in 2017 in IJsland, waar hij een test expeditie leidde met een solar-powered voertui, raakten we meteen aan de praat. En dat is eigenlijk niet meer gestopt. De fundering voor een film over wat deze avonturiers drijft was gelegd. Maar ook meteen onze vriendschap. In 2018 ben ik met Cas en Wilco meegegaan op expeditie naar de Kangchenjunga (de op twee na hoogste berg in de wereld) en daar werd het me al snel duidelijk.

De film 49 SUMMITS

De Siamese Tweeling van de klimwereld (zoals Ronald Naar, Cas & Wilco al snel noemde) weten hun gevoel voor humor te behouden zelfs in de meeste extreme omstandigheden. Of het nu bovenop K2 is, of met -50 C op de zuidpool, de band, de vriendschap tussen deze twee avonturiers zorgt ervoor dat zij doorgaan waar anderen opgeven. Hier gaat mijn nieuwste, en tot nu toe meest inspirerende, film 49 SUMMITS over.

De titel suggereert wellicht dat het gaat om zoveel mogelijk toppen halen. Maar het zijn juist deze toppen die hen zoveel gebracht heeft, en mij en hopelijk de kijker ook! Ook ik krijg zo vaak de vraag: “Waarom? Je leven riskeren is iets wat alleen gekken doen. Je wilt toch niet dood?” Niemand wil dood maar we willen allemaal wel het meeste uit het leven halen. Daarvoor moet je soms iets verder.

Broederschap

De film laat zien dat er met broederschap nog meer uit te halen valt. In het leger, van Korps Mariniers tot de Commando’s, daar is het niet anders. Je doet juist de dingen die echt klote zijn. Om sterker uit de strijd te komen en meer uit de volgende situatie te kunnen halen. Op de top van een berg mag dan niks zijn, behalve een bijzonder uitzicht. De weg er naar toe en de weg naar beneden biedt anders erg veel. Ik hoop dat met deze film duidelijker te maken.

Overigens is dit niet het einde van het verhaal. Volgend jaar hopen we weer met een klein team naar Nepal te vertrekken, waarom zal je duidelijk worden na het zien van de film. De première zal zijn 7 november 2021 op het Dutch Mountain Film Festival. Binnenkort wordt de theaterlijst bekend gemaakt. Meer info vind je op www.49summits.com

Over Sjors Ruijter

Sjors Ruijter is documentaire filmmaker en regisseur van 49 SUMMITS. Zijn werk is voornamelijk gericht op sport, expedities, lange afstands avonturen en hoogte trekkings/hikes. Afgelopen winter maakte hij een documentaire voor de Internationale Schaats Unie van de wereldbeker schaatsen in een Covid-restricted bubbel. Deze zomer was hij op pad met een kleine crew in Noorwegen om in zes weken tijd, vijfhonderd kilometer te hiken én de crew te volgen tijdens het maken van een feature hiking film, genaamd Human Nature.


Copyright: All media are Copyright 2021 Sjors Ruijter. All Rights Reserved. The Use of any of the photographs without the written permission of the photographer is strictly prohibited and violations will be pursued to the furthest extent allowed under the law. You may obtain permission to use images by contact: info@sjorsruijter.com. There is a charge for the use of any image for commercial purposes. Details of pricing can be provided upon request to the above email address.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer