Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Als kind las ik de boeken van Ronald Naar. Extreem bergbeklimmen heeft me altijd gefascineerd. Ronald was een soort van mentor van Cas van de Gevel en Wilco van Rooijen, Nederland’s bekendste bergbeklimmer en avonturier. Wilco heeft de Explorers Grand Slam volbracht. Dit wil zeggen dat hij niet alleen naar de noord- en zuidpool geweest is, maar ook op de hoogste bergen op alle zeven continenten heeft gestaan. Dit alles zonder extra zuurstof te gebruiken.

Toen ik Wilco dan ook ontmoette in 2017 in IJsland, waar hij een test expeditie leidde met een solar-powered voertui, raakten we meteen aan de praat. En dat is eigenlijk niet meer gestopt. De fundering voor een film over wat deze avonturiers drijft was gelegd. Maar ook meteen onze vriendschap. In 2018 ben ik met Cas en Wilco meegegaan op expeditie naar de Kangchenjunga (de op twee na hoogste berg in de wereld) en daar werd het me al snel duidelijk.

De film 49 SUMMITS

De Siamese Tweeling van de klimwereld (zoals Ronald Naar, Cas & Wilco al snel noemde) weten hun gevoel voor humor te behouden zelfs in de meeste extreme omstandigheden. Of het nu bovenop K2 is, of met -50 C op de zuidpool, de band, de vriendschap tussen deze twee avonturiers zorgt ervoor dat zij doorgaan waar anderen opgeven. Hier gaat mijn nieuwste, en tot nu toe meest inspirerende, film 49 SUMMITS over.

De titel suggereert wellicht dat het gaat om zoveel mogelijk toppen halen. Maar het zijn juist deze toppen die hen zoveel gebracht heeft, en mij en hopelijk de kijker ook! Ook ik krijg zo vaak de vraag: “Waarom? Je leven riskeren is iets wat alleen gekken doen. Je wilt toch niet dood?” Niemand wil dood maar we willen allemaal wel het meeste uit het leven halen. Daarvoor moet je soms iets verder.

Broederschap

De film laat zien dat er met broederschap nog meer uit te halen valt. In het leger, van Korps Mariniers tot de Commando’s, daar is het niet anders. Je doet juist de dingen die echt klote zijn. Om sterker uit de strijd te komen en meer uit de volgende situatie te kunnen halen. Op de top van een berg mag dan niks zijn, behalve een bijzonder uitzicht. De weg er naar toe en de weg naar beneden biedt anders erg veel. Ik hoop dat met deze film duidelijker te maken.

Overigens is dit niet het einde van het verhaal. Volgend jaar hopen we weer met een klein team naar Nepal te vertrekken, waarom zal je duidelijk worden na het zien van de film. De première zal zijn 7 november 2021 op het Dutch Mountain Film Festival. Binnenkort wordt de theaterlijst bekend gemaakt. Meer info vind je op www.49summits.com

Over Sjors Ruijter

Sjors Ruijter is documentaire filmmaker en regisseur van 49 SUMMITS. Zijn werk is voornamelijk gericht op sport, expedities, lange afstands avonturen en hoogte trekkings/hikes. Afgelopen winter maakte hij een documentaire voor de Internationale Schaats Unie van de wereldbeker schaatsen in een Covid-restricted bubbel. Deze zomer was hij op pad met een kleine crew in Noorwegen om in zes weken tijd, vijfhonderd kilometer te hiken én de crew te volgen tijdens het maken van een feature hiking film, genaamd Human Nature.


Copyright: All media are Copyright 2021 Sjors Ruijter. All Rights Reserved. The Use of any of the photographs without the written permission of the photographer is strictly prohibited and violations will be pursued to the furthest extent allowed under the law. You may obtain permission to use images by contact: info@sjorsruijter.com. There is a charge for the use of any image for commercial purposes. Details of pricing can be provided upon request to the above email address.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer