5 redenen waarom je eens zou moeten gaan boulderen

Door Tessa Kramer

Sinds kort heb ik een een nieuwe hobby, boulderen! Waarom dit zo leuk is? Lees het artikel hieronderen wie weet vinden wij jou binnenkort in een van de boulderhallen in Nederland

1. Elke keer een stukje verder, hoger, moeilijker

Elke keer jezelf overwinnen, dat is boulderen. Een stukje verder gaan dan vorige keer. Elke boulderroute is eigenlijk één grote puzzel, hoe moeilijker de route, hoe groter de voldoening. Doordat in het klimmen (en dus ook boulderen) een systeem wordt gebruikt om de moeilijkheidsgraad van de route aan te geven, kun je de progressie in je eigen klimmen perfect bijhouden. Zo begin je meestal met een makkelijke (2a/3a) route en naarmate je klimt worden dat steeds moeilijkere routes.

Tip: Je klimprogressie kun je perfect bijhouden in de app ‘Toplogger’, waar je al je gehaalde routes kunt registreren.

Even relaxen op de top ©Foto: Nicole Jabben

2. Het is helemaal in en hip

Dat het in en hip is wil natuurlijk niet zeggen dat jij dit ook gelijk moet doen, maar het betekent wel dat er een grote kans is dat een van je vrienden het boulderen al eens heeft geprobeerd of doet. Zo niet, dan vind je toch gemakkelijk een klimmaatje! Daarnaast spelen de boulderhallen prima in op hun klanten. Zo heeft de boulderhal in Maastricht, waar ik zelf klim, een spelletjeskast en een groot assortiment speciaal bieren, waar je na een goede trainingssessie van kan genieten.

3. Uitrusting voor boulderen is miniem

De uitrusting voor boulderen is zeer beperkt en dat maakt het natuurlijk aantrekkelijk. Als je het indoorklimmen een keertje wil proberen kun je gewoon in je sportkleding en op je sportschoenen klimmen. Wil je vaker klimmen, dan is het goed om klimschoenen aan te schaffen. Dit zijn speciale schoenen die ervoor zorgen dat jij nog beter druk kunt geven met je voet en daardoor meer grip hebt.

Naast de klimschoenen kun je (optioneel) klimmen met magnesium. De magnesium zorgt voor betere grip voor je handen. Zelf merk ik dat het me soms ook net dat ene beetje extra vertrouwen geeft om moeilijke stukjes te overwinnen. Tegenwoordig zijn er super leuke pofzakken waar je de magnesium in kan meenemen!

Met bovenstaande items kom je echt al een heel ver. Gaandeweg kun je je uitrusting dan verder uitbreiden met borsteltjes om de boulders ‘schoon’ te maken of een bouldermat voor als je naar buiten gaat.

Schoenen, een pofzak en sportkleding en je bent ready to go ©Foto: Nicole Jabben

4. Flexibel, klim wanneer het jou uitkomt

Dit vind ik zelf een van de meest relaxte dingen aan boulderen, de flexibiliteit. Menig boulderhal heeft openingstijden tot 10 of 11 uur ’s avonds. Je kunt in je eentje gaan klimmen of met een klimmaatje. Hoe dan ook, je kan het helemaal zelf invullen. Welke routes je wil klimmen, aan jou de keuze!

5. De stap naar outdoor klimmen is lager

Omdat boulderen maar tot een paar meter hoog gaat, hoef je ook geen cursussen te volgen om buiten te klimmen. Dat in tegenstelling tot klimmen met touwen, waarbij je minimaal een toprope-cursus moet hebben gevolgd en voor de meeste routes ook een voorklim cursus. Een van de beste outdoor bouldergebieden, Fontainebleau, ligt op iets meer dan een uur buiten Parijs.

Klimmen in Fontainebleau ©Foto: Tessa Kramer

Meer informatie over bouderen lees je op de site van onze partner NKBV


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer