Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Minstens één persoon is gisteren gedood en een tweede is gewond geraakt door een afgebroken rots op El Capitan, de meest bekende klif in Yosemite National Park, dit verklaart een woordvoerder van het park.

yosemite
Een Tour Guide legde het fatale moment vast op deze foto (bron: cnn.com)

Deze fatale gebeurtenis vond plaats vlakbij de Waterfall Route, een veel gebruikte route voor bergbeklimmers, gelegen op de oostelijke pilaar van de bekende granieten muur. In deze periode zijn er juist veel klimmers actief op deze rotsformatie en andere klimroutes in Yosemite.

“We saw a huge plume of smoke from the summit of Half Dome and later found out it was a fatal rockfall”

Tour guide John DeGrazio gaf juist een rondleiding door het park toen hij het moment dat de rots afbrak vastlegde op beeld. Op het moment van het ongeluk waren zeker dertig klimmers op de rots. Veel van hen zagen het ongeluk gebeuren.
“We saw a huge plume of smoke from the summit of Half Dome and later found out it was a fatal rockfall”, zo vertelde hij nieuwszender CNN. “I am a guide on a tour right now. We were on the summit of Half Dome when we saw this.”

Nederlandse klimmer filmt ter plekke

Ook de Nederlandse klimmer Tim Halussy was in de buurt en zag hoe de brokstukken naar beneden vielen in een grote stofwolk. Hij maakte dit korte filmpje. Op dat moment wist hij niets van het dodelijke ongeluk.

Niet te bedwingen

El Capitan is een van ’s werelds meest bekende klimbergen, bekend om zijn bijna verticale kliffen. Lang werd gedacht dat deze rots niet te bedwingen was tot in 1957 de Amerikaan Warren Harding de top bereikte met behulp van twee medeklimmers. In juni was klimmer Alex Honnold de eerste die in een solo-klim de top bedwong.

Volgens de verklaring van het Nationale Park blijft Yosemite geopend voor publiek.

bron: cnn.com


Beklimmingen El Capitan (bron: wikipedia)

De bekendste route op El Capitan is The Nose. Deze route is in 1958 voor het eerst beklommen door Warren Harding, Wayne Merry and George Whitmore. Zij hadden voor hun expeditie 47 dagen nodig en maakten gebruik van vast touw, dat zij zelf aanlegden. In 1975 werd The Nose, ook door een cordée van drie mensen, in één dag beklommen.

In 1993 werd The Nose voor het eerst vrij beklommen door Lynn Hill, die daar 4 dagen voor nodig had. Een jaar later kwam Hill terug en klom de route in slechts 23 uur, een nieuwe standaard in de klimwereld. Het snelheidsrecord van The Nose staat op naam van Alex Honnold en Hans Florine, die er op 17 juni 2012 slechts 2 uur en 23 minuten over deden om de top te bereiken.

Op 14 januari 2015 werd El Capitan voor het eerst in een vrije klim bedwongen via de Dawn Wall door Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson, iets wat voorheen onmogelijk werd geacht. Zij hadden hiervoor 19 dagen nodig. In november 2016 klom de Tsjechische klimmer Adam Ondra deze route in slechts 8 dagen


 

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer