Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Minstens één persoon is gisteren gedood en een tweede is gewond geraakt door een afgebroken rots op El Capitan, de meest bekende klif in Yosemite National Park, dit verklaart een woordvoerder van het park.

yosemite
Een Tour Guide legde het fatale moment vast op deze foto (bron: cnn.com)

Deze fatale gebeurtenis vond plaats vlakbij de Waterfall Route, een veel gebruikte route voor bergbeklimmers, gelegen op de oostelijke pilaar van de bekende granieten muur. In deze periode zijn er juist veel klimmers actief op deze rotsformatie en andere klimroutes in Yosemite.

“We saw a huge plume of smoke from the summit of Half Dome and later found out it was a fatal rockfall”

Tour guide John DeGrazio gaf juist een rondleiding door het park toen hij het moment dat de rots afbrak vastlegde op beeld. Op het moment van het ongeluk waren zeker dertig klimmers op de rots. Veel van hen zagen het ongeluk gebeuren.
“We saw a huge plume of smoke from the summit of Half Dome and later found out it was a fatal rockfall”, zo vertelde hij nieuwszender CNN. “I am a guide on a tour right now. We were on the summit of Half Dome when we saw this.”

Nederlandse klimmer filmt ter plekke

Ook de Nederlandse klimmer Tim Halussy was in de buurt en zag hoe de brokstukken naar beneden vielen in een grote stofwolk. Hij maakte dit korte filmpje. Op dat moment wist hij niets van het dodelijke ongeluk.

Niet te bedwingen

El Capitan is een van ’s werelds meest bekende klimbergen, bekend om zijn bijna verticale kliffen. Lang werd gedacht dat deze rots niet te bedwingen was tot in 1957 de Amerikaan Warren Harding de top bereikte met behulp van twee medeklimmers. In juni was klimmer Alex Honnold de eerste die in een solo-klim de top bedwong.

Volgens de verklaring van het Nationale Park blijft Yosemite geopend voor publiek.

bron: cnn.com


Beklimmingen El Capitan (bron: wikipedia)

De bekendste route op El Capitan is The Nose. Deze route is in 1958 voor het eerst beklommen door Warren Harding, Wayne Merry and George Whitmore. Zij hadden voor hun expeditie 47 dagen nodig en maakten gebruik van vast touw, dat zij zelf aanlegden. In 1975 werd The Nose, ook door een cordée van drie mensen, in één dag beklommen.

In 1993 werd The Nose voor het eerst vrij beklommen door Lynn Hill, die daar 4 dagen voor nodig had. Een jaar later kwam Hill terug en klom de route in slechts 23 uur, een nieuwe standaard in de klimwereld. Het snelheidsrecord van The Nose staat op naam van Alex Honnold en Hans Florine, die er op 17 juni 2012 slechts 2 uur en 23 minuten over deden om de top te bereiken.

Op 14 januari 2015 werd El Capitan voor het eerst in een vrije klim bedwongen via de Dawn Wall door Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson, iets wat voorheen onmogelijk werd geacht. Zij hadden hiervoor 19 dagen nodig. In november 2016 klom de Tsjechische klimmer Adam Ondra deze route in slechts 8 dagen


 

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer