Minstens één persoon is gisteren gedood en een tweede is gewond geraakt door een afgebroken rots op El Capitan, de meest bekende klif in Yosemite National Park, dit verklaart een woordvoerder van het park.

yosemite
Een Tour Guide legde het fatale moment vast op deze foto (bron: cnn.com)

Deze fatale gebeurtenis vond plaats vlakbij de Waterfall Route, een veel gebruikte route voor bergbeklimmers, gelegen op de oostelijke pilaar van de bekende granieten muur. In deze periode zijn er juist veel klimmers actief op deze rotsformatie en andere klimroutes in Yosemite.

“We saw a huge plume of smoke from the summit of Half Dome and later found out it was a fatal rockfall”

Tour guide John DeGrazio gaf juist een rondleiding door het park toen hij het moment dat de rots afbrak vastlegde op beeld. Op het moment van het ongeluk waren zeker dertig klimmers op de rots. Veel van hen zagen het ongeluk gebeuren.
“We saw a huge plume of smoke from the summit of Half Dome and later found out it was a fatal rockfall”, zo vertelde hij nieuwszender CNN. “I am a guide on a tour right now. We were on the summit of Half Dome when we saw this.”

Nederlandse klimmer filmt ter plekke

Ook de Nederlandse klimmer Tim Halussy was in de buurt en zag hoe de brokstukken naar beneden vielen in een grote stofwolk. Hij maakte dit korte filmpje. Op dat moment wist hij niets van het dodelijke ongeluk.

Niet te bedwingen

El Capitan is een van ’s werelds meest bekende klimbergen, bekend om zijn bijna verticale kliffen. Lang werd gedacht dat deze rots niet te bedwingen was tot in 1957 de Amerikaan Warren Harding de top bereikte met behulp van twee medeklimmers. In juni was klimmer Alex Honnold de eerste die in een solo-klim de top bedwong.

Volgens de verklaring van het Nationale Park blijft Yosemite geopend voor publiek.

bron: cnn.com


Beklimmingen El Capitan (bron: wikipedia)

De bekendste route op El Capitan is The Nose. Deze route is in 1958 voor het eerst beklommen door Warren Harding, Wayne Merry and George Whitmore. Zij hadden voor hun expeditie 47 dagen nodig en maakten gebruik van vast touw, dat zij zelf aanlegden. In 1975 werd The Nose, ook door een cordée van drie mensen, in één dag beklommen.

In 1993 werd The Nose voor het eerst vrij beklommen door Lynn Hill, die daar 4 dagen voor nodig had. Een jaar later kwam Hill terug en klom de route in slechts 23 uur, een nieuwe standaard in de klimwereld. Het snelheidsrecord van The Nose staat op naam van Alex Honnold en Hans Florine, die er op 17 juni 2012 slechts 2 uur en 23 minuten over deden om de top te bereiken.

Op 14 januari 2015 werd El Capitan voor het eerst in een vrije klim bedwongen via de Dawn Wall door Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson, iets wat voorheen onmogelijk werd geacht. Zij hadden hiervoor 19 dagen nodig. In november 2016 klom de Tsjechische klimmer Adam Ondra deze route in slechts 8 dagen


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer