klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Een select gezelschap

Wereldwijd zijn er slechts 312 mensen die de top van ’s werelds derde hoogste berg de Kangchenjunga (8586m) hebben bereikt. 151 van hen deden dat op eigen kracht, zonder gebruik te maken van extra zuurstof. Als alles volgens plan verloopt, zijn Wilco en zijn klimmaat Cas de eerste Nederlanders die tot dat exclusieve gezelschap gaan behoren. Ook zij willen dat doel op eigen kracht bereiken, omdat zij niet afhankelijk willen zijn van een technisch, kunstmatig systeem.

Kangchenjunga2018
Met dit weer is het prima wakker worden in basecamp. Foto: Sjors Ruijter

De Kangchenjunga is, met zijn 8586 meter, de derde hoogste berg ter wereld. Het Kanchenjunga-bergmassief is gelegen op de grens van Nepal en de Indiase deelstaat Sikkim. Tot midden negentiende eeuw werd gedacht dat de Kangchenjunga de hoogste berg ter wereld was. Uit berekeningen in het kader van de Great Trigonometric Survey bleek in 1852 dat Mount Everest de hoogste moest zijn. De hoogte van nummer twee, de K2, werd een paar jaar later berekend.


Wilco en Cas
Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel in het basiskamp (mei 2018). Foto: Sjors Ruijter
glacier kangchenjunga
Met je tent aan de rand van de gletsjer. Foto: Sjors Ruijter
Basecamp Kanchenjunga 2018
Ruige omstandigheden in een basecamp. Foto: Sjors Ruijter

25 mei 1955

De Kangchenjunga bevat vijf toppen, waarvan vier boven de 8,400 meter: Main Summit (8,586 m), West Summit (8,505 m), Central Summit (8,482 m), South Summit (8,494 M) en de Kangbachen (7,903 m). De betekenis van de Kanchenjunga, Kangchen Dzo-nga or Kachendzonga, betekend “The Five Treasures of Snows”. Op 25 mei 1955 werd de Kangchenjunga voor het eerst beklommen door de Britten George Band en Joe Brown. De Britse expeditie stopte op enkele meters van de top waarmee ze het geloof van de plaatselijke bevolking, die de top als heilig beschouwt, in ere hield. In alle daaropvolgende succesvolle expedities werd hetzelfde gedaan.

Het goede doel

Wilco is ambassadeur van de Stichting Helping Hands 4 Smiling Faces, een stichting die zich inzet voor (wees)kinderen in Nepal. Hij zal het nieuwe boek ‘Opgroeien in Tegenwind, Kindkracht uit Nepal’ meenemen naar 8586m hoogte.

Wilco
Wilco met het boek ‘Opgroeien met Tegenwind’ onderweg naar de top van Kangchenjunga. Foto: Sjors Ruijter

Vanaf het dak van de wereld schreeuwt Wilco om aandacht voor één van de ‘2048 Antarctica’ initiatieven.


Lees hier meer over de expeditie van Wilco en Cas en bekijk hier de updates van de expeditie


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer