Een select gezelschap

Wereldwijd zijn er slechts 312 mensen die de top van ’s werelds derde hoogste berg de Kangchenjunga (8586m) hebben bereikt. 151 van hen deden dat op eigen kracht, zonder gebruik te maken van extra zuurstof. Als alles volgens plan verloopt, zijn Wilco en zijn klimmaat Cas de eerste Nederlanders die tot dat exclusieve gezelschap gaan behoren. Ook zij willen dat doel op eigen kracht bereiken, omdat zij niet afhankelijk willen zijn van een technisch, kunstmatig systeem.

Kangchenjunga2018
Met dit weer is het prima wakker worden in basecamp. Foto: Sjors Ruijter

De Kangchenjunga is, met zijn 8586 meter, de derde hoogste berg ter wereld. Het Kanchenjunga-bergmassief is gelegen op de grens van Nepal en de Indiase deelstaat Sikkim. Tot midden negentiende eeuw werd gedacht dat de Kangchenjunga de hoogste berg ter wereld was. Uit berekeningen in het kader van de Great Trigonometric Survey bleek in 1852 dat Mount Everest de hoogste moest zijn. De hoogte van nummer twee, de K2, werd een paar jaar later berekend.


Wilco en Cas
Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel in het basiskamp (mei 2018). Foto: Sjors Ruijter
glacier kangchenjunga
Met je tent aan de rand van de gletsjer. Foto: Sjors Ruijter
Basecamp Kanchenjunga 2018
Ruige omstandigheden in een basecamp. Foto: Sjors Ruijter

25 mei 1955

De Kangchenjunga bevat vijf toppen, waarvan vier boven de 8,400 meter: Main Summit (8,586 m), West Summit (8,505 m), Central Summit (8,482 m), South Summit (8,494 M) en de Kangbachen (7,903 m). De betekenis van de Kanchenjunga, Kangchen Dzo-nga or Kachendzonga, betekend “The Five Treasures of Snows”. Op 25 mei 1955 werd de Kangchenjunga voor het eerst beklommen door de Britten George Band en Joe Brown. De Britse expeditie stopte op enkele meters van de top waarmee ze het geloof van de plaatselijke bevolking, die de top als heilig beschouwt, in ere hield. In alle daaropvolgende succesvolle expedities werd hetzelfde gedaan.

Het goede doel

Wilco is ambassadeur van de Stichting Helping Hands 4 Smiling Faces, een stichting die zich inzet voor (wees)kinderen in Nepal. Hij zal het nieuwe boek ‘Opgroeien in Tegenwind, Kindkracht uit Nepal’ meenemen naar 8586m hoogte.

Wilco
Wilco met het boek ‘Opgroeien met Tegenwind’ onderweg naar de top van Kangchenjunga. Foto: Sjors Ruijter

Vanaf het dak van de wereld schreeuwt Wilco om aandacht voor één van de ‘2048 Antarctica’ initiatieven.


Lees hier meer over de expeditie van Wilco en Cas en bekijk hier de updates van de expeditie


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer