Climbing4Climate

Graag stel ik me even opnieuw aan jullie voor. Mijn naam is Roeland van Oss, UIAGM berggids en expeditie klimmer, en atleet voor het Climbing4Climate project. Deze zomer wil ik proberen om alle 4000 meter bergen van de Alpen te beklimmen, op mijn eigen kracht, dus op de fiets verplaatsen tussen de bergen en geen liften gebruiken bij de beklimmingen. Het zijn totaal 82 bergen, verspreid over Zwitserland, Italië en Frankrijk. 

Het idee is deels ontstaan vanuit mijn eigen werk: ik beklim veel 4000m bergen met klanten, maar nauwelijks zelf op mijn eigen snelheid. Een aantal keer deed ik dat wel, en ik voelde mijzelf in mijn kracht staan als ik op volle snelheid door de bergen kon gaan.

Gletsjers smelten en seizoenen veranderen

Daarnaast zie ik steeds vaker dat de Alpen het zwaar hebben te verduren door de milieu problematiek. Gletsjers smelten, seizoenen veranderen, droogte en overstromingen wisselen elkaar af. Als gids zie ik dit elke dag weer gebeuren en wij moeten iets doen…WIJ! Maar we doen het niet…ik ook niet. Ik zit vastgeroest in mijn oude ritme waarin ik snel even de auto pak omdat het makkelijker voor mij is. En het probleem met klimaatverandering en de bergen is wereldwijd aanwezig. Ook de Verenigde naties zijn hier mee begaan:  International Year of Sustainable Mountain Development, 2022

En hoe mooi is het om deze twee ideeën met elkaar te combineren: klimmen op mijn eigen snelheid en daarmee ook nog eens een voorbeeld te kunnen geven naar andere mensen. En hoewel een project als dit nog nooit door een Nederlander is geprobeerd, wil ik daar niet de nadruk op leggen. Bergsport lijkt te gaan om de eerste te zijn, de beste of de snelste, maar ik wil juist de bergsport gebruiken als een groots en mooi voorbeeld: om mensen te laten zien dat het ook anders kan en om ze zo te inspireren en te veranderen.

Het plan

De route die ik zal nemen zal gaan van oost Zwitserland (Bernina) , via Berner Oberland, Wallis, Chamonix naar de Ecrins. Om zo de hele Alpen te doorkruisen, van regio naar regio. De startdatum is gezet op 25 mei, maar dat kan verschuiven afhankelijk van het weer en de condities.

En omdat dit een probleem is voor ons allemaal, wil ik dit samen doen. Ik wil dat mensen mee lopen naar de hut, mee klimmen, mee fietsen, enz. En voor de mensen die niet mee de bergen in kunnen, heb ik een alternatief: ik wil geen geld van individuen, ik wil dat mensen zelf actie ondernemen. Door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken, minder vlees te eten, op lagere temperaturen te wassen, etc. We hebben hier voor een website, die eind mei online gezet gaat worden.

Zodat we dit samen doen, en er meer begrip ontstaat voor het probleem en wat WIJ er zelf aan kunnen doen!

Dit project wordt ondersteund door NKBV, RAB, OutdoorXL, Julbo, Dynafit, PersonalPeaks.nl, La Pierre fietsen, de Groene Veterinair en Mountainreporters

Ik ben nog steeds op zoek naar bedrijven die willen aansluiten bij dit project, door middel van netwerk en financiële steun. Interesse? Neem even contact op via www.climbing4climate.com

Meer informatie vind je op www.nkbv.nl/c4c en www.climbing4climate.com

Op 15 mei 2022 was Roeland te gast bij Vroege Vogels op NPO1. Luister hier naar het interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.