REISVERHALEN | De Quilotoa loop in Ecuador

Een verhaal van Marijke Steenbergen

Mijn naam is Marijke Steenbergen, ik ben een gastreporters van Mountainreporters. In de zomer van 2018 was ik in Ecuador waar ik een deel van de ‘Quilotoa Loop’ liep. Niet voor watjes, maar wel een van de beste hike-routes in Zuid Amerika. De Quilotoa loop is een vierdaagse trail die via verschillende dorpjes naar een drie kilometer breed kratermeer loopt, op een hoogte van 3915 meter. Ik liep mee met de laatste dag: van Chugchilan naar het elf kilometer bergopwaarts gelegen Quilotoa.

Ik loop de hike niet alleen; bij toeval sluit ik me aan bij een gezelschap van tien studenten uit Utrecht. De jongens zijn fit en hebben er zin in. We zijn opgestaan met een blauwe hemel, een straf windje en een stevig ontbijt. Vanaf hostel Cloud Forest in Chugchilan kijken we uit op de steile wand van de canyon. Er gaan twee gidsen met ons mee. Ik heb mijn dagbepakking op mijn rug en ben vol goede moed

De eerste twee kilometer

De eerste twee kilometer gaan perfect. We dalen af in de vallei waar we vooral veel paarse bloemen, groene velden en bruine bergwanden zien. Angel, onze gids, wijst naar boven: “We go all the way up”. Ik kijk omhoog en bedenk dat dat een uitdaging is. De wand is stijl en ik zie een smal, stenig pad dat zigzaggend naar boven loopt.

Quilotoa
De eerste twee kilometer | Eigen foto: Marijke Steenbergen

IJle lucht

Zodra we het smalle pad omhoog gaan, merk ik het effect van ijle lucht. Mijn hartslag gaat rap omhoog en het voelt alsof mijn longinhoud is gehalveerd. Halverwege het pad sta ik stil om op adem te komen. Dit ga ik niet zes uur volhouden, dus schakel ik over op een rustiger tempo en geniet van het uitzicht op de vallei. Angel wijst naar de andere kant van de canyon: “Overthere is our hostel!” Ik verbaas me over de afstand die we al hebben afgelegd en dat geeft moed.

Dit ga ik niet zes uur volhouden, dus schakel ik over op een rustiger tempo en geniet van het uitzicht op de vallei

Het is nog geen 15 graden Celsius maar koud is het allerminst. De inspanning houdt ons warm en de gids stopt regelmatig zodat iedereen weer op adem kan komen. Na anderhalf uur komt de top in zicht; Angel vertelt dat het steilste deel er op zit. We komen aan in een dorpje waar de weg horizontaal loopt en waar we extra water kunnen inslaan in een kleine kiosk. Maar we zijn er nog niet.

Inheemse kinderen op de route | Eigen foto: Marijke Steenbergen

Dit wilde ik toch?

We verlaten het dorp en het pad gaat weer omhoog. We lopen door grasvelden met schapen, over rotspaden waar je goed moet kijken waar je loopt en zo nu en doen komen inheemse kinderen en tanige vrouwen in bont gekleurde kleding ons tegemoet. De hike is pittig en als ik te snel ga, protesteren mijn longen. Elke vijftig meter moet ik op adem komen. Ik voel me een watje maar praat mezelf moed in: “let’s do this”. Dit wilde ik toch?

Pauze

Na ruim drie uur lopen zijn we halverwege beklimming twee. De lunchpakketjes mogen open. Het flesje mierzoete citrus punch waar ik normaal gesproken geen slok van zou drinken, gaat grif naar binnen. En ook met de Oreo koekjes, de peer en het broodje ei heb ik geen probleem. De rustpauze kan me niet lang genoeg duren. Maar we gaan verder en inmiddels zitten we op circa 3500 meter.

Ik ben zo blij dat ik zit, dat ik bijna vergeet om bij het Quilotoa kratermeer te gaan kijken

Af en toe wankel ik op mijn benen door de harde wind, hoewel mijn vermoeide spieren daar ook debet aan zijn. Dan kom ik eindelijk boven aan. Ik ga zitten achter een houten hutje dat me beschut tegen de rukwinden. Ik ben zo blij dat ik zit, dat ik bijna vergeet om bij het Quilotoa kratermeer te gaan kijken. De wind blaast de tranen uit mijn ogen maar weerhoudt me niet om te genieten van de schoonheid van het azuurblauwe meer dat in de diepte ligt. Met hier en daar een lama is het meer dan ansichtkaart-waardig.

Quilotoa
Quilotoa kratermeer | Eigen foto: Marijke Steenbergen

“Who wants to go up?”

Totdat de gids ons weer aanspoort: “who wants to go up?” en hij wijst naar een nog veel steiler pad dat over de rim van het kratermeer ligt. De helft van mijn reisgezelschap springt enthousiast op; de andere helft zie ik bedenkelijk kijken. Onze gids Angel vertelt dat er ook een andere, “easy” route langs de flanken van de berg loopt. Ik besluit de ‘easy way’ te nemen.

Quilotoa
Op de rim van de krater | Eigen foto: Marijke Steenbergen

The easy way

De “easy” route is echter nog niet zo makkelijk. Het pad is half vergaan en ik loop over zand en stenen waar mijn voeten op wegschuiven en waar ik me moet vasthouden aan helmgras om niet te vallen. Ik ga steeds langzamer. Ik durf de diepte niet in te kijken en als we even stoppen, heb ik het lastig. Niet alleen het uitzicht is adembenemend…

Angel vertelt over een hike die zelfs voor hem te zwaar was: “once in a lifetime”. Ik drink het restje van mijn overgebleven water op en Angel neemt mijn rugzak over. Ik kan niet terug en ik kan niet blijven zitten, dus waggel ik achter Angel aan. Omhoog, omlaag, totdat we na twintig minuten eindelijk op een vlak pad komen. Ik zie het dorp Quilotoa in de verte liggen. Ik pak mijn rugzak weer over van Angel en trotseer het laatste stuk.

Biertje?

Eenmaal aangekomen in Quilotoa strijken we neer om onze vermoeide benen te laten rusten. Vanaf het restaurantje hebben we een weergaloos zicht op het grootste, blauwste meer dat ik ooit gezien heb. Het was de pittige klim meer dan waard. Ik bestel een biertje. “A small or a big one?” vraagt de serveerster.  Daar hoef ik niet lang over na te denken……

De hele ‘Quilotoa loop’ in vier dagen:

Dag 1: Neem de bus van Latacunga naar Sigchos (2 uur).

Dag 2: Wandel voornamelijk bergopwaarts van Sighhos naar Isinlivi (4 uur).

Dag 3: Vanaf Isinlivi de rivier over, via een steile klim en een geasfalteerd pad naar Chugchilan (4 tot 6 uur).

Dag 4: Eerst bergafwaarts de vallei in. Daarna berg op en via een dorpje en wat zigzagroutes  naar het Quilotoa kratermeer (5-6 uur). Eindig met een hike over de rim van de krater om aan te komen in Quilotoa. Vanaf Quilotoa kun je met de bus terug naar Latacunga.

Het wordt aangeraden de loop samen met een gids te doen. Hoewel hostels op de route uitgebreide routebeschrijvingen aanbieden, is de route niet altijd duidelijk en de kans op verdwalen vrij groot. Op de route liggen mooie hostels en cabana’s waar je kunt overnachten.


Lees hier meer reisverhalen van onze inspirerende reporters


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Verslag en reistips | Met de camper naar Vancouver Island

Verslag en reistips | Met de camper naar Vancouver Island

We zijn eindelijk begonnen aan onze eerste reis door Canada. Op advies van Canadaspecialist BBI travel hebben we gekozen voor het westen van Canada. Samen met Henk van BBI hebben we een mooie route uitgestippeld. Vanuit Vancouver verkennen we eerst Vancouver Island om vervolgens door de Coast Mountains en een aantal...
Lees verder
9-daagse trekking in Zwitserland en Italië | The Grand Tour des Combins

9-daagse trekking in Zwitserland en Italië | The Grand Tour des Combins

Deze gloednieuwe 9-daagse trektocht rond het majestueuze Combins-massief (piek op 4.314 meter) is ontstaan uit de fusie tussen de Tour des Combins en de Tour du Saint-Bernard. Deze wandeltocht neemt je mee op een reis over minder bezochte bergpaden en biedt een unieke ervaring in het grensgebied tussen Zwitserland en...
Lees verder
Marnix testte de Fjällräven Keb wandelbroek

Marnix testte de Fjällräven Keb wandelbroek

Het is nu echt herfst in Nederland. De perfecte periode voor een uitgebreide review van een product van Fjällräven. Vandaag nemen we de Fjällräven Keb wandelbroek onder de loep. Fjällräven Voor de mensen die het merk niet kennen, Fjällräven is een Zweeds outdoormerk dat bekendstaat om zijn duurzame, hoogwaardige kleding...
Lees verder
De vier mooiste hikes in Nationaal Park Šumava in Tsjechië

De vier mooiste hikes in Nationaal Park Šumava in Tsjechië

Als je een echte outdoorliefhebber bent en je houdt er ook nog eens van om je buiten de gebaande paden te begeven, dan móet je eigenlijk wel een keer in Tsjechië zijn geweest. Met haar vier nationale parken is er genoeg te doen voor iedereen die ook maar een beetje...
Lees verder
Goedkoop naar Grossarltal? Aanbiedingen voor een voordelige wintersport!

Goedkoop naar Grossarltal? Aanbiedingen voor een voordelige wintersport!

Skiën hoeft helemaal niet duur te zijn! Maar dan moet je wel weten hoe je bespaart. Het Grossarltal biedt samen met Ski amadé enorm veel skiaanbiedingen voor de beste prijs. Of het nu gaat om een aantrekkelijk aanbod aan het begin van het seizoen, lenteskiën voor het hele gezin of...
Lees verder
Reisverslag Polen | Op avontuur in onbekend Podkarpacie

Reisverslag Polen | Op avontuur in onbekend Podkarpacie

In het Zuidoosten van Polen is het landschap gevormd door de uitlopers van de Karpaten, een bergketen die zich uitstrekt over een groot deel van Oost- Europa. Deze Woiwodschap (Provincie van Polen) is niet geheel toevallig vernoemd naar deze bergen: Podkarpacie vertaalt zich namelijk letterlijk naar Sub-Karpaten. Het duurde 2,5 uur rijden vanaf het vliegveld...
Lees verder
Waarschijnlijk is dit je volgende reisbestemming. Check waarom!

Waarschijnlijk is dit je volgende reisbestemming. Check waarom!

Laat je betoveren door Vinschgau/Val Venosta in Zuid-Tirol, waar rust en avontuur samenkomen in een adembenemend decor. Verken de kleurrijke herfstlandschappen te voet of op de fiets, en geniet vanaf eind september ook al van de eerste afdalingen op de ski. Ontdek pittoreske dorpen en eeuwenoude cultuur, omgeven door de...
Lees verder
Leer skiën als een pro in Ski amadé in Oostenrijk

Leer skiën als een pro in Ski amadé in Oostenrijk

Skiën is dé ultieme winterbeleving! Of je nu voor het eerst op de latten staat, na jaren weer terugkeert op de piste, of je skills naar een hoger niveau wilt tillen: met het Best Learn2Ski-programma in Ski amadé leer je het allemaal, en dat in het grootste en meest veelzijdige...
Lees verder
Ontdek Zuid-Tirol in de herfst: outdoortips voor Dolomietenregio Seiser Alm

Ontdek Zuid-Tirol in de herfst: outdoortips voor Dolomietenregio Seiser Alm

Zuid-Tirol/Südtirol is de noordelijkste regio van Italië en is een ware parel voor liefhebbers van natuur en avontuur. Eén van de prachtige bestemmingen daar is de Dolomietenregio Seiser Alm. Je kunt er jaarrond terecht voor je outdooravonturen, maar dit keer zetten we graag de herfstperiode in het zonnetje. Juist deze...
Lees verder
Verslag van een packraft-avontuur op de Semois in België

Verslag van een packraft-avontuur op de Semois in België

De perfecte voorbereiding op onze Grand Canyon Raft Expeditie Hier staan we dan, Lian, Madelief, Polly, Marc en ik, aan de oever van de Semois, in het hart van de Belgische Ardennen. Packraften doen we voor het eerst, en zien het als een perfecte voorbereiding op onze Grand Canyon Raft...
Lees verder

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer






Norske

Norske Noorwegen Reizen

Norske, sinds 1953 dé Noorwegen specialist. Verken ons zomeraanbod met autotours, fly & drives en treinreizen, terwijl je ’s winters geniet van skiën, langlaufen, huskysafari’s en mogelijk het betoverende Noorderlicht! Met Hurtigruten ervaar je ‘de mooiste zeereis ter wereld’ langs de Noorse fjordenkust per postboot of verken je ongerepte gebieden per expeditieschip, in de voetsporen van historische Noorse ontdekkingsreizigers. Lees meer







Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer



Saas-Fee

Saas-Fee/Saastal – De avontuurlijke bestemming

Aan de voet van de Dom, met 4.545 meter de hoogste berg van Zwitserland, ligt het hooggelegen vakantiegebied Saas-Fee/Saastal. Het beschikt over talloze wandelpaden met uitzicht op 18 prachtige gletsjers. Ga deze zomer op avontuur in dit Zwitserse paradijs! Geniet tijdens uw eerste overnachting van gratis toegang tot de bergbanen en het openbaar vervoer. Lees meer

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer