Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

REISVERHALEN | De Quilotoa loop in Ecuador

Een verhaal van Marijke Steenbergen

Mijn naam is Marijke Steenbergen, ik ben een gastreporters van Mountainreporters. In de zomer van 2018 was ik in Ecuador waar ik een deel van de ‘Quilotoa Loop’ liep. Niet voor watjes, maar wel een van de beste hike-routes in Zuid Amerika. De Quilotoa loop is een vierdaagse trail die via verschillende dorpjes naar een drie kilometer breed kratermeer loopt, op een hoogte van 3915 meter. Ik liep mee met de laatste dag: van Chugchilan naar het elf kilometer bergopwaarts gelegen Quilotoa.

Ik loop de hike niet alleen; bij toeval sluit ik me aan bij een gezelschap van tien studenten uit Utrecht. De jongens zijn fit en hebben er zin in. We zijn opgestaan met een blauwe hemel, een straf windje en een stevig ontbijt. Vanaf hostel Cloud Forest in Chugchilan kijken we uit op de steile wand van de canyon. Er gaan twee gidsen met ons mee. Ik heb mijn dagbepakking op mijn rug en ben vol goede moed

De eerste twee kilometer

De eerste twee kilometer gaan perfect. We dalen af in de vallei waar we vooral veel paarse bloemen, groene velden en bruine bergwanden zien. Angel, onze gids, wijst naar boven: “We go all the way up”. Ik kijk omhoog en bedenk dat dat een uitdaging is. De wand is stijl en ik zie een smal, stenig pad dat zigzaggend naar boven loopt.

Quilotoa
De eerste twee kilometer | Eigen foto: Marijke Steenbergen

IJle lucht

Zodra we het smalle pad omhoog gaan, merk ik het effect van ijle lucht. Mijn hartslag gaat rap omhoog en het voelt alsof mijn longinhoud is gehalveerd. Halverwege het pad sta ik stil om op adem te komen. Dit ga ik niet zes uur volhouden, dus schakel ik over op een rustiger tempo en geniet van het uitzicht op de vallei. Angel wijst naar de andere kant van de canyon: “Overthere is our hostel!” Ik verbaas me over de afstand die we al hebben afgelegd en dat geeft moed.

Dit ga ik niet zes uur volhouden, dus schakel ik over op een rustiger tempo en geniet van het uitzicht op de vallei

Het is nog geen 15 graden Celsius maar koud is het allerminst. De inspanning houdt ons warm en de gids stopt regelmatig zodat iedereen weer op adem kan komen. Na anderhalf uur komt de top in zicht; Angel vertelt dat het steilste deel er op zit. We komen aan in een dorpje waar de weg horizontaal loopt en waar we extra water kunnen inslaan in een kleine kiosk. Maar we zijn er nog niet.

Inheemse kinderen op de route | Eigen foto: Marijke Steenbergen

Dit wilde ik toch?

We verlaten het dorp en het pad gaat weer omhoog. We lopen door grasvelden met schapen, over rotspaden waar je goed moet kijken waar je loopt en zo nu en doen komen inheemse kinderen en tanige vrouwen in bont gekleurde kleding ons tegemoet. De hike is pittig en als ik te snel ga, protesteren mijn longen. Elke vijftig meter moet ik op adem komen. Ik voel me een watje maar praat mezelf moed in: “let’s do this”. Dit wilde ik toch?

Pauze

Na ruim drie uur lopen zijn we halverwege beklimming twee. De lunchpakketjes mogen open. Het flesje mierzoete citrus punch waar ik normaal gesproken geen slok van zou drinken, gaat grif naar binnen. En ook met de Oreo koekjes, de peer en het broodje ei heb ik geen probleem. De rustpauze kan me niet lang genoeg duren. Maar we gaan verder en inmiddels zitten we op circa 3500 meter.

Ik ben zo blij dat ik zit, dat ik bijna vergeet om bij het Quilotoa kratermeer te gaan kijken

Af en toe wankel ik op mijn benen door de harde wind, hoewel mijn vermoeide spieren daar ook debet aan zijn. Dan kom ik eindelijk boven aan. Ik ga zitten achter een houten hutje dat me beschut tegen de rukwinden. Ik ben zo blij dat ik zit, dat ik bijna vergeet om bij het Quilotoa kratermeer te gaan kijken. De wind blaast de tranen uit mijn ogen maar weerhoudt me niet om te genieten van de schoonheid van het azuurblauwe meer dat in de diepte ligt. Met hier en daar een lama is het meer dan ansichtkaart-waardig.

Quilotoa
Quilotoa kratermeer | Eigen foto: Marijke Steenbergen

“Who wants to go up?”

Totdat de gids ons weer aanspoort: “who wants to go up?” en hij wijst naar een nog veel steiler pad dat over de rim van het kratermeer ligt. De helft van mijn reisgezelschap springt enthousiast op; de andere helft zie ik bedenkelijk kijken. Onze gids Angel vertelt dat er ook een andere, “easy” route langs de flanken van de berg loopt. Ik besluit de ‘easy way’ te nemen.

Quilotoa
Op de rim van de krater | Eigen foto: Marijke Steenbergen

The easy way

De “easy” route is echter nog niet zo makkelijk. Het pad is half vergaan en ik loop over zand en stenen waar mijn voeten op wegschuiven en waar ik me moet vasthouden aan helmgras om niet te vallen. Ik ga steeds langzamer. Ik durf de diepte niet in te kijken en als we even stoppen, heb ik het lastig. Niet alleen het uitzicht is adembenemend…

Angel vertelt over een hike die zelfs voor hem te zwaar was: “once in a lifetime”. Ik drink het restje van mijn overgebleven water op en Angel neemt mijn rugzak over. Ik kan niet terug en ik kan niet blijven zitten, dus waggel ik achter Angel aan. Omhoog, omlaag, totdat we na twintig minuten eindelijk op een vlak pad komen. Ik zie het dorp Quilotoa in de verte liggen. Ik pak mijn rugzak weer over van Angel en trotseer het laatste stuk.

Biertje?

Eenmaal aangekomen in Quilotoa strijken we neer om onze vermoeide benen te laten rusten. Vanaf het restaurantje hebben we een weergaloos zicht op het grootste, blauwste meer dat ik ooit gezien heb. Het was de pittige klim meer dan waard. Ik bestel een biertje. “A small or a big one?” vraagt de serveerster.  Daar hoef ik niet lang over na te denken……

De hele ‘Quilotoa loop’ in vier dagen:

Dag 1: Neem de bus van Latacunga naar Sigchos (2 uur).

Dag 2: Wandel voornamelijk bergopwaarts van Sighhos naar Isinlivi (4 uur).

Dag 3: Vanaf Isinlivi de rivier over, via een steile klim en een geasfalteerd pad naar Chugchilan (4 tot 6 uur).

Dag 4: Eerst bergafwaarts de vallei in. Daarna berg op en via een dorpje en wat zigzagroutes  naar het Quilotoa kratermeer (5-6 uur). Eindig met een hike over de rim van de krater om aan te komen in Quilotoa. Vanaf Quilotoa kun je met de bus terug naar Latacunga.

Het wordt aangeraden de loop samen met een gids te doen. Hoewel hostels op de route uitgebreide routebeschrijvingen aanbieden, is de route niet altijd duidelijk en de kans op verdwalen vrij groot. Op de route liggen mooie hostels en cabana’s waar je kunt overnachten.


Lees hier meer reisverhalen van onze inspirerende reporters


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Beleef meer zomer voor je vakantie: dit zijn de mooiste plekken in Zuid-Finland!

Beleef meer zomer voor je vakantie: dit zijn de mooiste plekken in Zuid-Finland!

Eindeloze dagen vol zon, uitgestrekte landtongen met naaldbomen en uitgestrekte meren om op te kanoën. In het zuiden van Finland is het ’s zomers altijd raak. Outdoor belevenissen, summervibes en alle rust van de wereld gaan hier hand-in-hand. En extra leuk: je ervaart hier precies de zomer zoals de Finnen...
Lees verder
Verleng het winterseizoen, ga nog tot mei lenteskiën in Valle d'Aosta

Verleng het winterseizoen, ga nog tot mei lenteskiën in Valle d'Aosta

Ben je op zoek naar een geweldige bestemming voor een lenteskitrip? Zoek dan niet verder. Wij kunnen je het Italiaanse Valle d'Aosta van harte aanbevelen. Waarom? Nou, de mooie pistes, de goede sneeuw (ook in het voorjaar!), het lekkere eten, de mooie omgeving en niet te vergeten het heerlijke zonnetje...
Lees verder
Scooterrijden voor toeristen per direct verboden op Bali

Scooterrijden voor toeristen per direct verboden op Bali

Het is by far de beste manier om het eiland te verkennen: op een scooter! Toch is dat vanaf nu niet meer mogelijk op Bali. Toeristen maken namelijk teveel brokken en daarom mogen buitenlanders niet meer scooteren. Het Balinese binnenland Met de auto of de bus? Zelf was ik zo'n...
Lees verder
Ontdek Oberösterreich met deze 9 geweldige tips voor een actieve vakantie

Ontdek Oberösterreich met deze 9 geweldige tips voor een actieve vakantie

Deze zomer op actieve vakantie naar Oostenrijk? Goed idee! De grote vraag blijft elke keer weer: wat wordt je bestemming? Want Oostenrijk heeft zoveel moois te bieden. Neem bijvoorbeeld Oberösterreich, in het Nederlands ook wel Opperoostenrijk. Deze deelstaat die aan de Duitse en Tsjechië grens ligt, is heerlijk voor een outdoorvakantie...
Lees verder
Karakteristieke Matterhorn verdwijnt van Toblerone-reep

Karakteristieke Matterhorn verdwijnt van Toblerone-reep

Sinds jaar en dag zit de Toblerone-reep in een herkenbare verpakking. Naast de driehoekige vorm prijkt ook de top van de Matterhorn op de verpakking. Maar nu gaat een deel van de chocoladeproductie van Zwitserland naar Slowakije en gaat dat veranderen. Het Amerikaanse bedrijf Mondelez zei dat het beeld van...
Lees verder
Toerskiën kan in Valle d'Aosta van november tot juni

Toerskiën kan in Valle d'Aosta van november tot juni

Valle d'Aosta is een favoriete bestemming voor toerskiërs, aangezien dat hier zeven maanden per jaar mogelijk is. Van november tot juni kun je in de prachtige bergwereld terecht. Er zijn veel verschillende routes, waardoor er voor iedereen wel wat tussen zit. Tenminste, als je een ervaren toerskiër bent, of bereid...
Lees verder
Dit wil je! Op Expeditie Cruise naar West-Afrika: Kaapverdië en Bissagos-eilanden

Dit wil je! Op Expeditie Cruise naar West-Afrika: Kaapverdië en Bissagos-eilanden

Stel je eens voor. Een prachtige reis waarin je het kleurrijke Kaapverdië combineert met de paradijselijke Bissagos-eilanden, twee bijzondere archipels voor de kust van West-Afrika. Vanaf je expeditieschip kom je dicht bij ontoegankelijke kustlijnen en moeilijk bereikbare eilanden en beleef je een onvergetelijk avontuur. Het meereizende expeditieteam bestaat uit hoogopgeleide...
Lees verder
Vanaf 2024 vertrekt de Hurtigruten Noorderlicht Expeditie Cruise vanuit Nederland

Vanaf 2024 vertrekt de Hurtigruten Noorderlicht Expeditie Cruise vanuit Nederland

Hurtigruten is de 130 jaar oude Noorse Kustexpres, een veer- en transportdienst langs de kust van Noorwegen. Vroeger was het schip de enige mogelijkheid om afgelegen plaatsen en dorpen te bereiken en zorgde daarmee voor de bevoorrading, het bezorgen van de post, en het enige openbaar vervoer dat er was....
Lees verder
Dit National Park is echt spectaculair en ligt vlakbij Sydney

Dit National Park is echt spectaculair en ligt vlakbij Sydney

Australië is een bestemming die bij veel Nederlanders hoog op de wishlist staat. Daar hebben ze de toch wel flinke reistijd graag voor over. En terecht, want Australië is waanzinnig, zeker als je van natuur houdt. Als je naar Australië reist is de kans groot dat je naar Sydney vliegt....
Lees verder
Misschien wel de vijf mooiste onontdekte plekken in Australië

Misschien wel de vijf mooiste onontdekte plekken in Australië

Australië is een land met ongekende highlights. De kleuren van de Outback, de Aboriginalcultuur, de grote steden als Sydney en Melbourne, het Great Barrier Reef en de Gold Coast zijn er slechts een paar. Ga jij tijdens je vakantie liever wat meer van de gebaande paden? Dan hebben we goed...
Lees verder

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer






BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer




Lowe Alpine

Rugzakken van Lowe Alpine

De achterkant van de rugzakken is uit één stuk is vervaardigd. Hierbij is het stuk van je rug waar je het meest transpireert extra ventilerend gemaakt en zijn delen op andere plaatsen verstevigd. Door deze combinatie van ademend vermogen en meer steun heb je bij dezelfde belasting een hoger draagcomfort.

Lees meer




Innsbruck

Zomer in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends.
Geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven.

Lees meer



Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer