Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De Tälli Klettersteig doen? Eigenlijk zijn we niet zo van het klettersteigen. Maar vanaf de camping in Gadmen zien we elke dag de steile wanden en graat van de Tälistock en omliggende pieken. De omgeving staat nu eenmaal bekend om de imponerende uitzichten. Ondanks dat we al aardig wat geklommen hebben, willen we graag zien hoe het er boven uitziet. Dan ontdekken we dat er een klettersteig dwars doorheen loopt. De oudste klettersteig van Zwitserland zelfs!

Relaxte start vanaf Berghaus Tälli

De dag begint met een aangename verrasssing: de eerste paar honderd hoogtemeters overbruggen we met de kabelbaan. De Tällibahn is voor Zwitserse begrippen goedkoop (12 euro per persoon voor een retour). Ook het parkeren (5 euro voor een dagkaart) vinden we relatief goedkoop. De kabelbaan is elke dag geopend van 7 uur ’s ochtends tot half 10 ’s avonds. Je hoeft geen haast te maken dus!

We starten bij de Tällibahn, eigen foto Erleyne Brookman

De kabelbaan werkt met een betaalsysteem op vertrouwen: via een QR-code betaal je makkelijk met je creditcard je ticket. Er is geen controle: de lokale autoriteiten hebben een prachtige slogan om je te bewegen eerlijk te zijn. ‘U vertrouwt ons, wij vertrouwen u’ komt op verschillende plaatsen in de accommodaties terug. Geen gekke gedachten als je op tientallen meters boven de berghelling in hun kabelbaan bent overgeleverd aan de kwaliteit van het onderhoud.

Na een korte wandelingen komen we aan bij Berghaus Tälli. Deze berghut is privébezit en dus niet van de Zwitserse Alpenvereniging. Dat zien we direct aan de inrichting, die wat huiselijker aandoet dan de meeste hutten die we bezoeken. Gelukkig staan ook hier de Küchen und Kaffee klaar!

Een aanloop vol prachtige uitzichten

Vanaf het Berghaus Tälli is het een klein uurtje wandelen naar de start van de Tälli klettersteig. De verschillende beschrijvingen zijn wat onduidelijk over de lengte van het pad, maar houd er rekening mee dat je meteen wat hoogtemeters in de benen krijgt. Vanaf de hut is de route aardig aangegeven, maar verderop liepen we een paar keer verkeerd. Met wat geschrafel over de weilanden en puinveldjes vinden we het pad snel terug.

Een beetje extra tijd op de aanloop is geen straf. Vanaf deze kant van de wand heb je een prachtig uitzicht op het dal van Gadmen. Naast het dorp en de camping zien we het verloop van het Gadmerwasser en aan de overkant van het dal de toppen van de Giglistock en Radlefshorn. Onder ons grazen de koeien, het is echt een perfect Alpenplaatje.

Tälli klettersteig
Een echt alpenplaatje tijdens de aanloop, eigen foto Erleyne Brookman

Tälli klettersteig: alleen voor doorzetters

Na ongeveer een uur komen we aan bij de instap van de klettersteig. Dat valt even tegen! De eerste honderd hoogtemeters gaan over een steil pad. Gedeeltes zijn voorzien van vaste touwen, op andere plekken zijn al kabels gespannen om je te zekeren. Boven alles is het steil! We zijn goed geacclimatiseerd en in goede conditie, toch loopt het zweet al snel over mijn rug. Even ben ik bang dat deze klettersteig vooral een heel steil wandelpad is. Gelukkig zijn die zorgen onterecht. Al snel gaan we de echte route in.

In het totaal overwint de Tälli Klettersteig ruim 600 hoogtemeters. Dat gaat gedeeltelijk met trappen, 14 in totaal. Natuurlijk maken we er een spelletje van: hoeveel trappen hebben we al gehad en op hoeveel procent van de route zijn we dan al? De meeste trappen (6) zitten aan het einde, dus het spelletje werkt niet.

Tälli klettersteig
Onderweg in de Tälli Klettersteig, eigen foto Erleyne Brookman

Voor de route staat 2-3 uur, zonder pauzes. Dat is een aardige toer. Uitstappen of omkeren is niet mogelijk, dus schat goed in of je voldoende uithoudinsgvermogen hebt. Zeker omdat de terugweg ook lang is. Als je dat ziet zitten, krijg je wel iets moois terug. De klettersteig is uitstekend onderhouden, inclusief bankjes op verschillende plekken op de route. Op elk moment zijn de uitzichten prachtig, vanaf de bankjes is het extra genieten.

De oudste klettersteig van Zwitseland heeft een C-waardering. Dat vonden wij wat zwaar: een groot gedeelte van de route is betrekkelijk eenvoudig. De lastige klimmen zijn voorzien van ladders. Aan de andere kant is de route lang, vrij afgelegen en vraagt soms wat navigatie. De waardering zit dus minder in het klimniveau en meer in de totale inspanning die nodig is om er van te genieten. Een beetje doorzettingsvermogen is wel nodig!

De top van de Tälli klettersteig en de lange weg terug

Na de laatste trappen stappen we de brede top op. Hier staat een gedenkteken voor de oudste klettersteig, die in 1993 is aangelegd. Ook hier genieten we weer van het uitzicht. Nu van het dal aan de andere kant, de EngstlenAlp. Een totaal ander dal en toch dezelfde beleving: het perfecte alpenplaatje met besneeuwde toppen, grazige hellingen en kalme stroompjes. We rusten uitgebreid. De klettersteig zit er op, nu wacht een lange weg terug naar het Berghaus.

Tälli Klettersteig
Op de top staat een gedenkteken voor de oudste klettersteig van Zwitserland, eigen foto Erleyne Brookman

De terugweg is lang (3 uur). Na een afdaling over een pittig wandelpad vol puin volgt een mooie doorsteek door de helling. Dan komt het stuk waar ik een beetje tegenop zag: weer 200 meter omhoog over een col. We hebben al bijna 6 loopuren in de benen, me weer aanzetten tot een klim kost wat moeite. Gelukkig is het pad hier eenvoudig, met flinke passen zijn we er eigenlijk zo.

Vanaf de col is het nog een uur afdalen naar het Berghaus, wat ruim genomen. Ook hier is het pad eenvoudig, waardoor je makkelijk tempo maakt. Al snel hebben we weer zicht op de kabelbaan en het Berghaus. Daar trakteren we onszelf op een flink glas fris en nog wat snacks. Dat hebben we wel verdiend!

Tälli klettersteig
Uitzicht op Engstlenalp vanaf de top, eigen foto Erleyne Brookman

Een heerlijke dagtocht voor bergfanaten

Uiteindelijk kost het ons 7 uur om de hele route, inclusief pauzes, af te leggen. Een flinke dagtocht. We haalden verschillende groepen in die meer tijd nodig hadden. Als je de kabelbaan overslaat, komen daar zelfs nog een paar uur bij. De Tälli klettersteig, de oudste klettersteig van Zwitserland vraagt dus wat conditie en ervaring. Bedenk goed of je de loop- en klimconditie hebt voor je start. Je kan niet afbreken of omkeren als je eenmaal in de klettersteig zit. Meer informatie over de route vind je hier.

Iets anders om rekening mee te houden is je geen water vindt in de route. Neem voldoende mee om de hele dag mee te doen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor eten. Dat kan je onderweg ook niet meer aanvullen. Naast je proviand heb je je klettersteiguitrusting nodig, inclusief je helm en vanwege de lengte van de tocht kleding voor verschillende weertypes. Een volle dagrugzak, die je de hele klim meeneemt.

Tälli klettersteig
Berghaus Tälli is de start en het eindpunt van deze dagtocht, eigen foto Erleyne Brookman

Een flinke tocht met een evengrote beloning! De rust en de indrukwekkende wand zijn een enorm cadeau, de uitzichten fantastisch! Wil je jezelf nog iets extra’s gunnen? Dan raad ik je aan om op de camping de huisgemaakte pizza’s te proberen! Kom niet te laat, want ze maken een beperkt aantal per dag. Heb je de smaak van klettersteigen te pakken? Hier vind je een andere mooie klettersteig in Zwitserland!

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer