Ga mee naar de hoogste toppen van de Alpen!

Door Edwin Hagenouw | fan van Mountain Network Travel

Bergen spreken al eeuwen tot de verbeelding. Vooral voor ons, als bewoners van de Lage Landen, hebben bergen iets mysterieus en onbereikbaars. Wij als Mountainreporters hebben natuurlijk een bovengemiddeld grote passie voor deze massieve steenmassa’s die miljoenen jaren geleden werden gevormd door extreme krachten van moeder natuur. De hoogste en meest extreme bergen vind je natuurlijk in Azië, maar op redelijke afstand van Nederland kun je ook geweldige bergwandelingen en beklimmingen doen.

In dit artikel zoomen we in op de Alpen en, om precies te zijn, op de hoogste toppen van Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Slovenië en Duitsland. En al deze toppen kun je bereiken, na een zware, middelzware of redelijk eenvoudige (mini)expeditie. We starten met de minst lastige, Triglav in Slovenië, en gaan steeds een stapje verder in benodigd ervaringsniveau. Zoals kenner en klimmer Jelle Staleman dat noemt “Dit zijn de expedities in methodische volgorde”. Klim jij met ons mee?

Slovenië, Triglav 2864m

Deze huttentocht gaat door een bijzonder deel van de Alpen, de Julische Alpen. De bergen bestaan uit witte kalksteen, dat zorgt voor een wonderschoon landschap met helder blauwe riviertjes die door kloven en grotten stromen.

van het beroemde meer van Bohinj, door de twee mooiste valleien van het nationaal park én over de top van hoogste berg van het land, de Triglav

Diepe valleien worden ommuurd door steile rotswanden. Voor deze reis is een tocht uitgestippeld van het beroemde meer van Bohinj, door de twee mooiste valleien van het nationaal park én over de top van hoogste berg van het land, de Triglav. Met 2864 meter boven zeeniveau lijkt de top wellicht minder imposant dan veel andere Alpentoppen, maar vergis je niet, er is wat klauterwerk vereist want de Triglav geeft zich niet zomaar gewonnen!

Triglav in Slovenië

Je kunt deze reis het beste zien als een uitdagende wandeltocht met een topdag waarop er geklauterd wordt. De tocht is uitdagend omdat sommige dagen lang zijn, tot wel tien uur wandelen, en omdat je al je spullen voor vier dagen zelf moet dragen, inclusief de bergsportuitrusting (helm, gordel en klettersteigset) die je nodig hebt voor het bereiken van de top. Maar de inspanning wordt absoluut beloond! Het Triglav Nationaal park is uniek. De valleien zijn groen en het water dat door riviertjes en grotten stroomt is helder blauw. Al deze kleuren staan in groot contrast met het witte gesteente dat boven de boomgrens een woest landschap aftekent.

Onder begeleiding van een Nederlandse expeditieleider uit het vaste team van Mountain Network leg je een vier-daagse huttentocht af door het Triglav Nationaal park. Op de topdag krijg je extra begeleiding van een lokale berggids, die met behulp van touwen de veiligheid waarborgt.

MEER INFO OVER DEZE REIS NAAR TRIGLAV IN SLOVENIË


Trekking op de Triglav, met korte stukken klettersteig, zes dagen, prijs € 1095


Duitsland, Zugspitze 2962m

Wil jij de Zugspitze beklimmen? De Zugspitze is met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. De top bereiken is een makkie. Je hoeft slechts de lift naar het hoogste punt te pakken. Maar vergis je niet, want de verschillende flanken van de steile berg bieden zowel voor de beginnende als meer ervaren bergsporter uitdaging en avontuur. Je beklimt de Zugspitze met Mountain Network via het spectaculaire Höllental.

Je beklimt de Zugspitze met Mountain Network via het spectaculaire Höllental

Mountain Network kiest ervoor deze beklimming in een tweedaags programma te doen, zodat je de voldoende tijd hebt om volop te genieten van de beklimming.

Zugspitze. Foto: Mountain Network

MEER INFO OVER DE BEKLIMMING VAN DE ZUGSPITZE


Beklimming Zugspitze met kennismaking gletsjer en stijgijzers en uitdagende klettersteig. Tweedaagse trip. Prijs € 395


Oostenrijk, Grossglockner 3798m

De Grossglockner is met 3798 meter boven zeeniveau de hoogste berg van Oostenrijk en de Oost-Alpen. Hoewel de Grossglockner lager is dan bijvoorbeeld de Mont Blanc, doet een beklimming van de Grossglockner niet onder voor andere toppen in de Alpen.

Grossglockner. Foto: Mountain Network

Ondanks de uitdagende route is het mogelijk om de Grossglockner te beklimmen voor mensen zonder noemenswaardige bergsportervaring. Een een zeer goede conditie is wel noodzakelijk. Mountain Network begeleid al ruim twintig jaar mensen met weinig of geen bergsportervaring bij de voorbereiding en beklimming van bergtoppen over de hele wereld.

De Grossglockner wordt omgeven door Hohe Tauern Nationaal Park, een spectaculair landschap met markante rotswanden, watervallen en wilde dieren waaronder steenbokken, baardgieren en zelfs lynxen. In deze omgeving bereid je stap voor stap je beklimming voor.

MEER INFORMATIE OVER DE BEKLIMMING VAN DE GROSSGLOCKNER


Zevendaagse reis met beklimming van de Grossglockner. Prijs € 1295


Italië, Gran Paradiso 4061m

De Gran Paradiso is met 4061 meter de hoogste berg die volledig in Italië staat. De berg staat midden in het gelijknamige natuurpark dat bekend staat om zijn enorme hoeveelheid steenbokken. In het nationale park kun je een Gran Paradiso trektocht om de berg heen maken maar wij gaan natuurlijk voor de top!

Gran Paradiso. Foto: Mountain Network

Tijdens de beklimming zie je de Mont Blanc in de verte rood opgloeien bij de opkomende zon. De laatste rotspassage voordat je de Madonna op de top mag omhelzen is nog wel even spannend, dat maakt de prestatie alleen maar groter. Een prachtige eerste 4000-er!

Om je voor te bereiden op deze reis oefen je eerst stijgijzertechniek op één van de gletsjers rondom Chamonix. Na een dag acclimatiseren en oefenen ga je verder naar het zonnige Italië. Daar beklim je de de Gran Paradiso via de Rifugio Vittorio Emanuele. Als de zon opkomt ben jij al uren onderweg en is de top al in zicht. Het uitzicht vanaf de top is overweldigend. Op een heldere dag kan je de Matterhorn in Wallis zien liggen.

MEER INFO OVER DEZE REIS NAAR GRAN PARADISO


Vijfdaagse reis naar Gran Paradiso. Prijs € 895


Frankrijk, Mont Blanc 4810 m

De Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op velen. Heel veel mensen dromen ervan om een keer de Mont Blanc te beklimmen en op haar top te staan.

met de juiste voorbereiding en een flinke dosis doorzettingsvermogen is het een haalbaar doel, ook voor mensen zonder ervaring in de bergsport

En hoewel die top zo dichtbij lijkt, het beklimmen van de Mont Blanc is, ook via de normaalroute, bepaald geen ‘walk in the park’. Maar met de juiste voorbereiding en een flinke dosis doorzettingsvermogen is het een haalbaar doel, ook voor mensen zonder ervaring in de bergsport.

Mont Blanc. Foto: Mountain Network

Mountain Network Travel biedt de Mont Blanc middels twee verschillende reizen aan. De ‘Mont Blanc Expeditie‘ is met voorbereidingstraject in Nederland en de Belgische Ardennen en daardoor het meest laagdrempelig. De ‘Mont Blanc Summit‘ is voor mensen die al flink wat wandelervaring hebben.


Mont Blanc Summit: Achtdaagse reis. Prijs € 2095


Mont Blanc Expeditie: Negendaagse reis. Prijs € 2475


Over Mountain Network Travel

Met dertig jaar ervaring in de klim- en bergsport weten de professionals van Mountain Network wat het is om een berg te beklimmen, te ploeteren in ijle lucht, om te gaan met veiligheid en te reageren op altijd veranderende omstandigheden. Belangrijker nog, zij weten hoe ze beklimmingen en cursussen op moeten zetten voor anderen. En wat erbij komt kijken om mensen succesvol naar de hoogste toppen van de wereld te begeleiden.

Grenzen verleggen

Mountain Network vindt het belangrijk dat er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Je boekt niet zomaar een vakantie, je gaat bij deze reizen je grenzen verleggen. Er is dan ook altijd ruimte voor jouw vragen, wensen en (on)zekerheden. Er is heel bewust voor gekozen om met kleine groepen te werken, waardoor een intensieve begeleiding van gediplomeerde gidsen, zoals UIAGM ski- en berggidsen of International Mountain Leaders mogelijk is.

Basecamp Chamonix

In de Alpen werkt Mountain Network, op een enkele uitzondering na, vanuit de thuisbasis in Chamonix. Daar ben je welkom en zo voelt dat ook. Je hebt een plek om goed te rusten en ontspannen, lekker te eten en te drinken, ervaringen uit te wisselen, andere bergfanaten te ontmoeten en misschien wel nieuwe plannen te maken.

Bij expedities wordt gezorgd voor goede accommodatie zodat je altijd ontspannen kunt starten met de tocht

Goed voorbereid op pad

Ga je goed voorbereid op pad, dan heb je betere topkansen. Voor de expedities en sommige topbeklimmingen bereid je je samen met andere teamleden voor op één van de locaties in Nederland of in de Ardennen. Verder wordt je, gevraagd en ongevraagd, geadviseerd over kleding, materiaal en voorbereiding. En twijfel je welke schoenen je moet aanschaffen? Bel naar Mountain Network en stuur een foto, dan kijken ze meteen even mee.

Veiligheid boven alles

Avontuur en uitdaging, dat hoort bij de bergsport. Net als risico’s, dat weten we allemaal. Als puntje bij paaltje komt wordt altijd gekozen voor veiligheid. De berg blijft wel staan. De veiligheid wordt geoptimaliseerd door een goede routekeuze- en strategie en een degelijke voorbereiding van de deelnemers. En misschien nog wel het belangrijkste: een eigen team van erkende berggidsen en ervaren expeditieleiders.

 Over Jelle Staleman

Jelle Staleman is sinds 2017 eigenaar van Mountain Network Travel. Hij beklom alle 82 toppen boven de 4000 meter in de Alpen.

Jelle: “Ik heb in de bergen vele momenten van angst, spanning, verdriet en teleurstelling gehad maar de meeste van die momenten worden overschaduwd door de fantastische uitzichten, de voldoening en de kameraadschap die de bergen brengen. De bergen zijn naar mijn idee de hardste maar ook de mooiste manier om jezelf te leren kennen en hebben op mij een soort mediterend effect. Een betere plaats om tot rust te komen is er voor mij niet. Anders dan andere sporten kun je in de bergen van niemand verliezen behalve van jezelf.”

“Misschien dat het nog wel mooier is om al die ervaringen, gevoelens en leermomenten met andere mensen te delen. Door de prachtige momenten kun je in de bergen in zeer korte tijd een hele goede vriendschap en band opbouwen die nog jaren stand houdt.”

Kwalificaties: Oostenrijks UIAGM ski- en berggids, ‘Staatlich Geprüfter Skilehrer’, Landes Snowboard leraar, Militair skiinstructeur, C.I.O.S.


Bekijk hier alle reizen van Mountain Network Travel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.