Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Een update van mijn Mount Everest beklimming

Door Wilco Dekker

Ik ben op moment bezig met de beklimming van de Mount Everest en heb een satelliet telefoon bij me en indien de situatie het toelaat stuur ik regelmatig een update van mijn beklimming, ook hier op Mountainreporters.

2019-05-22

Vannacht gaat het gebeuren!! Update van Wilco:

We zitten in camp 3! Op 8300 meter, met een schitterend uitzicht als beloning! Maar wat een klim. Sneeuw, wind, bevriezingsverschijnselen, overgeven, hoofdpijn, alles hebben we gehad. Nu veilig in het laatste kamp voor de top.

Ik weet dat het moet kunnen!

Vanavond om 22:00 uur vertrekken we. Als het meezit zien we de zon opkomen boven de wereld en hoop ik rond 6 uur (Nepal tijd) op de top van de wereld te staan. Morgen meer!

2019-05-16

Vandaag zouden we eigenlijk vanuit Basecamp vertrekken voor de summitpush! De vaste touwen liggen er echter nog niet allemaal (het Chinese team legt dit aan en doet geheimzinnig over de datum) en de wind waait nog te hard. Er wordt volop gespeculeerd wanneer het goeie ‘window’ eraan komt. Iedereen is het wachten zat en wil naar boven. De wind lijkt na 20 mei wat rustiger te worden. De plannen worden weer bijgesteld. Naast de fysieke inspanning is dit ook een mentale test. Wachten is moeilijk en sommigen grijpen hun kans om naar een klein plaatsje 50 km verderop te verhuizen. Ik wil m’n focus op de berg houden en blijf met twee derde van het team hier.

2019-05-14

Het waait extreem hard en de weersvoorspelling is niet heel positief, dus we duimen dat het beter wordt. We wachten nu in BaseCamp op de Summit-push. Maar dat is al twee maal vooruit geschoven. Nu lijkt het erop dat ze donderdag misschien omhoog zullen gaan.

2019-05-12

We moeten nog even wachten op de summitpush. De vaste touwen worden momenteel aangelegd boven de 7000 meter en dan moet alle logistiek nog worden geregeld (zoals tenten opzetten in camp 2 en 3 en de zuurstofflessen voor ons team klaarleggen).

Met wat geluk kunnen we dan 21-22 mei op de top staan als het weer ons goed gezind is

Een onderneming die ook nog wat dagen in beslag neemt. Wij vertrekken over drie dagen (zoals het er nu uit ziet).

Met wat geluk kunnen we dan 21-22 mei op de top staan als het weer ons goed gezind is. Ik voel me redelijk. Vijf weken op 5200 meter (en hoger) maken je niet sterker. Ik ben al wat kilo’s kwijt maar heb nog genoeg kracht voor deze summitpush. Hopelijk start die over 3 dagen!

Ons schema onderweg naar de top

Bovenstaand schema is bij benadering ons klimschema van de Mount Everest:
Bovenstaand schema is bij benadering ons klimschema van de Mount Everest
  • dag 0 is zondag 7 april 2019
  • er zijn ongeveer 40 dagen nodig om te acclimatiseren (in diverse rotatierondes)
  • de tweede helft van mei (6 weken na vertrek) is de beste periode voor de ‘summit-push’
  • de periode vanaf dag 47 is een ‘reserve’ periode als de eerste poging door slecht weer wordt afgebroken
  • we keren geregeld terug naar het basiskamp op 5200 meter om weer goed te kunnen eten en goed te kunnen slapen (dat lukt boven de 5500 meter steeds minder goed vanwege de ijle lucht)

Artsen zonder Grenzen

De vlag van Artsen zonder Grenzen gaat mee. Steun ze ook om 8.848 euro op te halen! We staan nu op 7.047 euro dus we hebben nog een duwtje nodig. Wil je helpen? Dat kan hier.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer