Luxe of bittere noodzaak?

Door Pauline van der Waal

Er was de afgelopen periode veel te doen over Mount Everest. Positieve berichten, maar helaas ook genoeg negatieve. En nu hoorden we een opmerkelijk nieuwtje: er is tegenwoordig Wifi in het Everest-basecamp!

Op naar de top

Afgelopen week was super bijzonder. Zo berichtten we dat Mountainreporter Wilco Dekker het ongelofelijke heeft gepresteerd: hij stond op de top van de Everest!

Slecht nieuws vanaf de Mount Everest

Maar er was ook minder goed nieuws te melden. Zo vielen er afgelopen week zeven doden en werden er eerder al vier lichamen geborgen tijdens een opruimactie. Dit laatste was overigens nodig omdat de vele klimmers met elkaar immens veel afval op de hoogte berg ter wereld achter laten.

Enorme drukte en filevorming

Het is geen geheim dat je tegenwoordig niet meer de enige bent die de klim naar de top waagt. Heel duidelijk kwam dat naar voren in de aangrijpende foto die afgelopen week werd vrijgegeven. Hierop was een file naar de top te zien, met klimmers die urenlang moesten wachten om verder te kunnen en verder niet op of neer konden.

Wifi in het Basecamp

En dan kwam daar deze week het bericht van weer een nieuwtje op Everestgebied: vanaf nu is er Wifi! Aangelegd door een slimme en ondernemende Nepalees: Tsering Gyaltsen Sherpa. Met een beetje geluk kun je dus gewoon doorgaan met je Instagramposts terwijl je je klaarmaakt voor een trip naar de top.

Een paar jaar geleden werd er overigens al eens een poging gedaan om 3G-dekking voor elkaar te krijgen, maar dat is niet echt een succes geworden. Om bereik te hebben klimmen de basekampbewoners op de hoogste rotsblokken en zwaaien met hun mobieltje om nog een beetje signaal te ontvangen.

Everest Basecamp (foto: Flickr)
Everest Basecamp (foto: Flickr)

Niet alleen voor fun

Natuurlijk is het in deze tijd van Altijd Online makkelijk om te denken dat het puur gaat om het posten van selfies. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Zo zijn de klimmers afhankelijk van goede weersvoorspellingen en kan het van levensbelang zijn om in contact te staan met een medisch team als er hulp nodig is. Tot nu waren de klimmers aangewezen op satelliettelefoons.

Overigens is online gaan via de nieuwe Wifi-verbinding niet direct goedkoop. 1 GB is 5000 roepies, wat overeenkomt met ongeveer 50 dollar, al kun je ook hier vanzelfsprekend een relatief goedkopere grotere bundel kopen. Aan de andere kant kost een satelliettelefoon al gauw 1000 dollar en dan heb je de belkosten nog. Dus een erg slechte deal is het ook weer niet.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Tsja, en dan komt natuurlijk de vraag: wat vinden we hier eigenlijk van? Zelf denk ik dat het een vrij simpel spel van vraag en aanbod is. Op dit moment is de Wifi er uitsluitend voor de broodnodige communicatie. Niet alleen voor de buitenlandse klimmers, maar ook voor de Sherpa’s die maandenlang op pad zijn en eerder nauwelijks contact hadden met hun gezinnen en families. Of je in de toekomst ook kunt Netflixen vanuit je tentje valt nog te bezien. Blijft de vraag over of dit gaat leiden tot nog meer klimmers, zodat de foto van de file naar de top geen uitzondering zal zijn, zal de tijd moeten leren.

Bron: National Geographic

Hoofdfoto: Wikimedia Commons


Lees hier alle artikelen over het beklimmen van Mount Everest


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer