Luxe of bittere noodzaak?

Door Pauline van der Waal

Er was de afgelopen periode veel te doen over Mount Everest. Positieve berichten, maar helaas ook genoeg negatieve. En nu hoorden we een opmerkelijk nieuwtje: er is tegenwoordig Wifi in het Everest-basecamp!

Op naar de top

Afgelopen week was super bijzonder. Zo berichtten we dat Mountainreporter Wilco Dekker het ongelofelijke heeft gepresteerd: hij stond op de top van de Everest!

Slecht nieuws vanaf de Mount Everest

Maar er was ook minder goed nieuws te melden. Zo vielen er afgelopen week zeven doden en werden er eerder al vier lichamen geborgen tijdens een opruimactie. Dit laatste was overigens nodig omdat de vele klimmers met elkaar immens veel afval op de hoogte berg ter wereld achter laten.

Enorme drukte en filevorming

Het is geen geheim dat je tegenwoordig niet meer de enige bent die de klim naar de top waagt. Heel duidelijk kwam dat naar voren in de aangrijpende foto die afgelopen week werd vrijgegeven. Hierop was een file naar de top te zien, met klimmers die urenlang moesten wachten om verder te kunnen en verder niet op of neer konden.

Wifi in het Basecamp

En dan kwam daar deze week het bericht van weer een nieuwtje op Everestgebied: vanaf nu is er Wifi! Aangelegd door een slimme en ondernemende Nepalees: Tsering Gyaltsen Sherpa. Met een beetje geluk kun je dus gewoon doorgaan met je Instagramposts terwijl je je klaarmaakt voor een trip naar de top.

Een paar jaar geleden werd er overigens al eens een poging gedaan om 3G-dekking voor elkaar te krijgen, maar dat is niet echt een succes geworden. Om bereik te hebben klimmen de basekampbewoners op de hoogste rotsblokken en zwaaien met hun mobieltje om nog een beetje signaal te ontvangen.

Everest Basecamp (foto: Flickr)
Everest Basecamp (foto: Flickr)

Niet alleen voor fun

Natuurlijk is het in deze tijd van Altijd Online makkelijk om te denken dat het puur gaat om het posten van selfies. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Zo zijn de klimmers afhankelijk van goede weersvoorspellingen en kan het van levensbelang zijn om in contact te staan met een medisch team als er hulp nodig is. Tot nu waren de klimmers aangewezen op satelliettelefoons.

Overigens is online gaan via de nieuwe Wifi-verbinding niet direct goedkoop. 1 GB is 5000 roepies, wat overeenkomt met ongeveer 50 dollar, al kun je ook hier vanzelfsprekend een relatief goedkopere grotere bundel kopen. Aan de andere kant kost een satelliettelefoon al gauw 1000 dollar en dan heb je de belkosten nog. Dus een erg slechte deal is het ook weer niet.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Tsja, en dan komt natuurlijk de vraag: wat vinden we hier eigenlijk van? Zelf denk ik dat het een vrij simpel spel van vraag en aanbod is. Op dit moment is de Wifi er uitsluitend voor de broodnodige communicatie. Niet alleen voor de buitenlandse klimmers, maar ook voor de Sherpa’s die maandenlang op pad zijn en eerder nauwelijks contact hadden met hun gezinnen en families. Of je in de toekomst ook kunt Netflixen vanuit je tentje valt nog te bezien. Blijft de vraag over of dit gaat leiden tot nog meer klimmers, zodat de foto van de file naar de top geen uitzondering zal zijn, zal de tijd moeten leren.

Bron: National Geographic

Hoofdfoto: Wikimedia Commons


Lees hier alle artikelen over het beklimmen van Mount Everest


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer