Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Luxe of bittere noodzaak?

Door Pauline van der Waal

Er was de afgelopen periode veel te doen over Mount Everest. Positieve berichten, maar helaas ook genoeg negatieve. En nu hoorden we een opmerkelijk nieuwtje: er is tegenwoordig Wifi in het Everest-basecamp!

Op naar de top

Afgelopen week was super bijzonder. Zo berichtten we dat Mountainreporter Wilco Dekker het ongelofelijke heeft gepresteerd: hij stond op de top van de Everest!

Slecht nieuws vanaf de Mount Everest

Maar er was ook minder goed nieuws te melden. Zo vielen er afgelopen week zeven doden en werden er eerder al vier lichamen geborgen tijdens een opruimactie. Dit laatste was overigens nodig omdat de vele klimmers met elkaar immens veel afval op de hoogte berg ter wereld achter laten.

Enorme drukte en filevorming

Het is geen geheim dat je tegenwoordig niet meer de enige bent die de klim naar de top waagt. Heel duidelijk kwam dat naar voren in de aangrijpende foto die afgelopen week werd vrijgegeven. Hierop was een file naar de top te zien, met klimmers die urenlang moesten wachten om verder te kunnen en verder niet op of neer konden.

Wifi in het Basecamp

En dan kwam daar deze week het bericht van weer een nieuwtje op Everestgebied: vanaf nu is er Wifi! Aangelegd door een slimme en ondernemende Nepalees: Tsering Gyaltsen Sherpa. Met een beetje geluk kun je dus gewoon doorgaan met je Instagramposts terwijl je je klaarmaakt voor een trip naar de top.

Een paar jaar geleden werd er overigens al eens een poging gedaan om 3G-dekking voor elkaar te krijgen, maar dat is niet echt een succes geworden. Om bereik te hebben klimmen de basekampbewoners op de hoogste rotsblokken en zwaaien met hun mobieltje om nog een beetje signaal te ontvangen.

Everest Basecamp (foto: Flickr)
Everest Basecamp (foto: Flickr)

Niet alleen voor fun

Natuurlijk is het in deze tijd van Altijd Online makkelijk om te denken dat het puur gaat om het posten van selfies. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Zo zijn de klimmers afhankelijk van goede weersvoorspellingen en kan het van levensbelang zijn om in contact te staan met een medisch team als er hulp nodig is. Tot nu waren de klimmers aangewezen op satelliettelefoons.

Overigens is online gaan via de nieuwe Wifi-verbinding niet direct goedkoop. 1 GB is 5000 roepies, wat overeenkomt met ongeveer 50 dollar, al kun je ook hier vanzelfsprekend een relatief goedkopere grotere bundel kopen. Aan de andere kant kost een satelliettelefoon al gauw 1000 dollar en dan heb je de belkosten nog. Dus een erg slechte deal is het ook weer niet.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Tsja, en dan komt natuurlijk de vraag: wat vinden we hier eigenlijk van? Zelf denk ik dat het een vrij simpel spel van vraag en aanbod is. Op dit moment is de Wifi er uitsluitend voor de broodnodige communicatie. Niet alleen voor de buitenlandse klimmers, maar ook voor de Sherpa’s die maandenlang op pad zijn en eerder nauwelijks contact hadden met hun gezinnen en families. Of je in de toekomst ook kunt Netflixen vanuit je tentje valt nog te bezien. Blijft de vraag over of dit gaat leiden tot nog meer klimmers, zodat de foto van de file naar de top geen uitzondering zal zijn, zal de tijd moeten leren.

Bron: National Geographic

Hoofdfoto: Wikimedia Commons


Lees hier alle artikelen over het beklimmen van Mount Everest


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer