Zijn er grenzen aan de top? Niet voor Wilco Dekker!
Grenzen aan de top?
Door Wilco Dekker
Zijn er grenzen aan de top? Met die zin opende ik een paar jaar geleden een TEDx, een internationale beweging waar mensen hun idee(ën) kunnen delen aan de hand van inspiratievolle presentaties. Zijn er grenzen aan jouw top, zijn er grenzen aan mijn top? Wat verstaan we eronder en hoe groot is onze comfortzone? Ik probeer dat in mijn komende blogs uit te leggen en je uit te nodigen daar naar op zoek te gaan.
Alles wat ik tot nu toe heb gedaan heeft er toe geleid dat ik begin april 2019 de Mount Everest ga beklimmen
Ik ben Wilco Dekker en ik wil je graag meenemen op mijn reizen. Ik vind het fantastisch om mijn avonturen en passies te delen en iedereen te inspireren die openstaat voor nieuwe energie. Lees in deze blog wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik met je wil delen.
Mount Everest
Alles wat ik tot nu toe heb gedaan heeft er toe geleid dat ik begin april 2019 de Mount Everest ga beklimmen. Ik ben ervan overtuigd dat het kan. Ik wil dat niet alleen doen en wil dat samen met het bedrijfsleven doen om aandacht te vragen voor mensen die écht onze support nodig hebben. Ik heb gekozen om Artsen zonder Grenzen aan mijn expeditie te koppelen. Niet geheel onwillekeurig omdat ik 20 maanden lang voor hen in Congo heb gewerkt en daarna nog kort in de Centraal Afrikaanse Republiek actief ben geweest. Ik was daar werkzaam als Technisch Logistieker. Met mijn technische achtergrond een geweldige functie waar ik me ook nog eens enorm nuttig voelde. Je kan daar met de Westerse opleiding en kennis enorm veel bijdragen. De voldoening die daaruit voortvloeide heeft de basis gelegd om anders tegen dingen aan te gaan kijken. Het heeft me veel gebracht en me veel laten nadenken over de vraag: “Wat maakt ons nu écht gelukkig?”
In de komende blogs meer daarover. In deze inleiding nog kort wat meer over mezelf:
Mijn voorliefde voor reizen is me met de paplepel ingegoten. Wat begon op een veldbedje op de Veluwe toen ik een paar maanden oud was, is uitgegroeid tot de reis naar de Mount Everest in april 2019. Alles wat daartussenin is gebeurd, heeft bijgedragen tot wie ik ben en mijn rotsvaste overtuiging dat we veel meer kunnen dan we denken.
Kernwaardes
Ik heb vier kernwaardes die de leidraad in mijn leven zijn. De waardes waar ik goed bij gedij zijn ‘Vrijheid’, ‘Avontuur’, ‘Eerlijkheid’ en ‘Respect’. Kernwaardes kunnen voor iedereen anders zijn. Deze vier kernwaardes wil ik zoveel mogelijk overal in laten terugkomen en ze helpen me in het maken van keuzes als ik voor een moeilijke beslissing sta. Ik hou naast het bergbeklimmen van windsurfen, snowboarden, slacklinen, mountainbiken, motorrijden, gitaar spelen, schaatsen, oosterse sporten en lezen. In al deze activiteiten zit een goede balans van mijn vier kernwaardes.
Toekomst
Ik werk bij een groot telecombedrijf dat zich bezig houdt met techniek en communicatie. Ik probeer relevante informatie te verzamelen om een strategie uit te stippelen waarmee we onze communicatie en diensten voor de komende vijf tot tien jaar technisch kunnen ondersteunen. Denk daarbij aan Artificial Intelligence, Blockchain, Internet of Things, Augmented en Virtual Reality, Nanotechnologie, Synthetische Biologie, Quantum Mechanica, 3D printing en alle technologieën, protocollen en algoritmes die hierbij horen. Ethische vraagstukken en privacy worden daarbij ook steeds belangrijker. Wat beslissen we straks nog zelf? Hoe ziet de wereld er straks uit? Alles moet steeds sneller en efficiënter. Razen we onszelf niet voorbij?
Basisvoorwaarden
Naast de hectischer wordende wereld en snel veranderende toekomst brengen de bergen en Artsen zonder Grenzen me weer met beide benen op de grond. Alles valt daar terug op vijf basisvoorwaarden die ook terugkomen in de onderste twee lagen van de Maslow piramide: Drinken, Eten, Onderdak, Gezondheid en Veiligheid. Zowel in de bergen als bij Artsen zonder Grenzen is me dit elke keer weer duidelijk geworden. Die twee basislagen worden tegenwoordig als heel gewoon ervaren maar dat zijn ze niet. Het bergbeklimmen en het werk bij Artsen zonder Grenzen zijn voor mij een goede spiegel om de balans in mijn leven te houden en deze basis niet uit het oog te verliezen.
De bergen hebben iets magisch, daar gebeurt iets dat we hier in de westerse wereld niet meer kennen. De beklimming van de Mount Everest staat voor mij symbool voor balans, reflectie en natuurlijk ultieme vrijheid, avontuur, eerlijkheid en respect. Als je je verbonden voelt met deze expeditie en deel wilt uitmaken van de klim naar de top van de wereld ga dan naar mijn actiepagina van Artsen zonder Grenzen en doneer iets wat je kan missen. Daarmee help je daadwerkelijk het werk van Artsen zonder Grenzen én je helpt mij mentaal om sterker de berg op te gaan.
Als je meer wilt weten, volg me dan op deze reis naar de top van de wereld. Tot de volgende blog!
“Kijk verder dan de horizon, kijk omhoog, er gebeurt daar iets magisch!”
Wilco Dekker
Wilco Dekker steunt Artsen zonder Grenzen en wordt gesponsord door Rab Equipment.
Wilco Dekker is een gepassioneerd bergbeklimmer en een avontuurlijke reiziger met nieuwsgierige inslag. Hij is tevens een technologie filosoof, een spiritueel ontdekker en bovenal onderzoeker en inspirator. Onderzoeker naar wat er buiten je comfort zone gebeurt en inspirator om die bevindingen te delen met hen die daarin geïnteresseerd zijn.
Inspirerend om te lezen. Ik zou het erg leuk vinden als Edwin een meeting met alle Mountainreporters weet te organiseren. Kennis maken met de mensen achter de verhalen.
Groet,
Jeroen
@Jeroen: deze vraag – voor een bijeenkomst van Mountainreporters – heb ik al van veel meer mensen ontvangen. Het lijkt mij ook een goed plan, maar we moeten tijd vinden om dit ook daadwerkelijk te organiseren.