Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Grenzen aan de top?

Door Wilco Dekker

Zijn er grenzen aan de top? Met die zin opende ik een paar jaar geleden een TEDx, een internationale beweging waar mensen hun idee(ën) kunnen delen aan de hand van inspiratievolle presentaties. Zijn er grenzen aan jouw top, zijn er grenzen aan mijn top? Wat verstaan we eronder en hoe groot is onze comfortzone? Ik probeer dat in mijn komende blogs uit te leggen en je uit te nodigen daar naar op zoek te gaan.

Alles wat ik tot nu toe heb gedaan heeft er toe geleid dat ik begin april 2019 de Mount Everest ga beklimmen

Ik ben Wilco Dekker en ik wil je graag meenemen op mijn reizen. Ik vind het fantastisch om mijn avonturen en passies te delen en iedereen te inspireren die openstaat voor nieuwe energie. Lees in deze blog wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik met je wil delen.

Mount Everest

Alles wat ik tot nu toe heb gedaan heeft er toe geleid dat ik begin april 2019 de Mount Everest ga beklimmen. Ik ben ervan overtuigd dat het kan. Ik wil dat niet alleen doen en wil dat samen met het bedrijfsleven doen om aandacht te vragen voor mensen die écht onze support nodig hebben. Ik heb gekozen om Artsen zonder Grenzen aan mijn expeditie te koppelen. Niet geheel onwillekeurig omdat ik 20 maanden lang voor hen in Congo heb gewerkt en daarna nog kort in de Centraal Afrikaanse Republiek actief ben geweest. Ik was daar werkzaam als Technisch Logistieker. Met mijn technische achtergrond een geweldige functie waar ik me ook nog eens enorm nuttig voelde. Je kan daar met de Westerse opleiding en kennis enorm veel bijdragen. De voldoening die daaruit voortvloeide heeft de basis gelegd om anders tegen dingen aan te gaan kijken. Het heeft me veel gebracht en me veel laten nadenken over de vraag: “Wat maakt ons nu écht gelukkig?”

Wilco Dekker
Wilco Dekker

In de komende blogs meer daarover. In deze inleiding nog kort wat meer over mezelf:

Mijn voorliefde voor reizen is me met de paplepel ingegoten. Wat begon op een veldbedje op de Veluwe toen ik een paar maanden oud was, is uitgegroeid tot de reis naar de Mount Everest in april 2019. Alles wat daartussenin is gebeurd, heeft bijgedragen tot wie ik ben en mijn rotsvaste overtuiging dat we veel meer kunnen dan we denken.

Kernwaardes

Ik heb vier kernwaardes die de leidraad in mijn leven zijn. De waardes waar ik goed bij gedij zijn ‘Vrijheid’, ‘Avontuur’, ‘Eerlijkheid’ en ‘Respect’. Kernwaardes kunnen voor iedereen anders zijn. Deze vier kernwaardes wil ik zoveel mogelijk overal in laten terugkomen en ze helpen me in het maken van keuzes als ik voor een moeilijke beslissing sta. Ik hou naast het bergbeklimmen van windsurfen, snowboarden, slacklinen, mountainbiken, motorrijden, gitaar spelen, schaatsen, oosterse sporten en lezen. In al deze activiteiten zit een goede balans van mijn vier kernwaardes.

Toekomst

Ik werk bij een groot telecombedrijf dat zich bezig houdt met techniek en communicatie. Ik probeer relevante informatie te verzamelen om een strategie uit te stippelen waarmee we onze communicatie en diensten voor de komende vijf tot tien jaar technisch kunnen ondersteunen. Denk daarbij aan Artificial Intelligence, Blockchain, Internet of Things, Augmented en Virtual Reality, Nanotechnologie, Synthetische Biologie, Quantum Mechanica, 3D printing en alle technologieën, protocollen en algoritmes die hierbij horen. Ethische vraagstukken en privacy worden daarbij ook steeds belangrijker. Wat beslissen we straks nog zelf? Hoe ziet de wereld er straks uit? Alles moet steeds sneller en efficiënter. Razen we onszelf niet voorbij?

Basisvoorwaarden

Naast de hectischer wordende wereld en snel veranderende toekomst brengen de bergen en Artsen zonder Grenzen me weer met beide benen op de grond. Alles valt daar terug op vijf basisvoorwaarden die ook terugkomen in de onderste twee lagen van de Maslow piramide: Drinken, Eten, Onderdak, Gezondheid en Veiligheid. Zowel in de bergen als bij Artsen zonder Grenzen is me dit elke keer weer duidelijk geworden. Die twee basislagen worden tegenwoordig als heel gewoon ervaren maar dat zijn ze niet. Het bergbeklimmen en het werk bij Artsen zonder Grenzen zijn voor mij een goede spiegel om de balans in mijn leven te houden en deze basis niet uit het oog te verliezen.

De bergen hebben iets magisch, daar gebeurt iets dat we hier in de westerse wereld niet meer kennen. De beklimming van de Mount Everest staat voor mij symbool voor balans, reflectie en natuurlijk ultieme vrijheid, avontuur, eerlijkheid en respect. Als je je verbonden voelt met deze expeditie en deel wilt uitmaken van de klim naar de top van de wereld ga dan naar mijn actiepagina van Artsen zonder Grenzen en doneer iets wat je kan missen. Daarmee help je daadwerkelijk het werk van Artsen zonder Grenzen én je helpt mij mentaal om sterker de berg op te gaan.

Als je meer wilt weten, volg me dan op deze reis naar de top van de wereld. Tot de volgende blog!

Kijk verder dan de horizon, kijk omhoog, er gebeurt daar iets magisch!”

Wilco Dekker

Wilco Dekker steunt Artsen zonder Grenzen en wordt gesponsord door Rab Equipment.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

2 Reactie op “Zijn er grenzen aan de top? Niet voor Wilco Dekker!”

 • Jeroen Kleiberg
  Jeroen Kleiberg
  20 februari 2019 at 20:03

  Inspirerend om te lezen. Ik zou het erg leuk vinden als Edwin een meeting met alle Mountainreporters weet te organiseren. Kennis maken met de mensen achter de verhalen.

  Groet,

  Jeroen

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   20 februari 2019 at 20:08

   @Jeroen: deze vraag – voor een bijeenkomst van Mountainreporters – heb ik al van veel meer mensen ontvangen. Het lijkt mij ook een goed plan, maar we moeten tijd vinden om dit ook daadwerkelijk te organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer