Door Edwin Hagenouw | bron: NKBV.nl

Lezers van Mountainreporters gaan graag naar de bergen. En dan kiezen we vaak voor bergwandelingen en huttentochten in de Alpen! Maar wat zijn de regels? Onze vrienden van de NKBV (Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging) stelden een overzicht met richtlijnen op. Deze is super handig en goed door jou te gebruiken als je zelfstandig de bergen in gaat.

Blijf je goed informeren en houd je te allen tijde aan de regels van het land dat je bezoekt. Een goede planning is altijd essentieel als je op reis gaan naar ongerepte omgevingen, maar nu belangrijker dan ooit. Natuurlijk weten we dat we niet altijd compleet kunnen zijn en staan open voor aanvullende informatie en goede tips voor een bijzondere, maar altijd veilige, bergvakantie of huttentocht.

Basisregels voor een bergvakantie

Omdat wij als Mountainreporters beschikken over een redelijke dosis gezond verstand volgen we altijd de regels van experts en (ervaringings)deskundigen. NKBV is partner van alle platformen van Reisschrijvers Media. Zowel op Mountainreporters, Snowrepublic als OutdoorDichtbij checken we regelmatig het Kenniscentrum op NKBV.nl. Hier vind je nuttige informatie over alle mogelijke bergsporten, veiligheid en trainingen.


Huttentochten

Als bergliefhebbers wil je natuurlijk zo dicht mogelijk bij de natuur komen en de bergen ervaren op de meest intense en intieme manier. Een meerdaagse huttentocht is dan echt iets voor jou, maar als je nog nooit een huttentocht hebt gedaan zit je waarschijnlijk vol vragen. Hoe lang duren de wandelingen, kun je zelf de zwaarte van de tochten bepalen, wandel je alleen of in een groep, met een gids of alleen?

Bij een huttentocht wandel je van de ene naar de andere berghut en overnacht je in deze eenvoudige onderkomens. Doordat je elke dag verder trekt, ontdek je een veel groter berggebied dan bij dagtochten. Je hoeft namelijk meestal niet via het dal naar de volgende hut te lopen, maar kunt op hoogte blijven.

Het reserveren van een hut is hoe dan ook een absolute vereiste. Wie op de bonnefooi aankomt bij een hut zonder reservering zal niet in aanmerking komen voor een overnachting. Als lid van de NKBV ontvang je tot 50% korting in meer dan 1200 berghutten in Europa. Veel hutten zijn momenteel al voor langere tijd volgeboekt. Wie deze zomer zeker wil zijn van een overnachtingsmogelijkheid in een hut moet zeer ruim van te voren reserveren.

LEES HIER MEER OVER ALGEMENE REGELS VOOR HUTTENTOCHTEN


Duurzaamheid

Ook in deze tijden gaan we als bergliefhebbers natuurlijk duurzaam de bergen in en houden we rekening met de natuur. Om andere wandelaars te vermijden en afstand te houden mag je bijvoorbeeld geen eigen pad maken door de natuur.

Duurzaam de bergen in

Hetzelfde geldt voor pauzes: bergweiden zijn geen grote picknickplaatsen, maar kwetsbare natuur. Om de unieke bergwereld te behouden moeten we deze beschermen. Lees hier de visie van de NKBV op duurzaamheid.

10 TIPS VOOR EEN DUURZAME BERGVAKANTIE


Voordelen van een lidmaatschap van de NKBV

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je favoriete klim- en bergsportactiviteiten. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je vakantie heb je daarnaast toegang tot uitgebreide informatie in het kenniscentrum en het klim- en bergsportmagazine Hoogtelijn.

BEKIJK HIER ALLE VOORDELEN VAN EEN LIDMAATSCHAP VAN DE NKBV


 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de NKBV. 

één reactie op “NKBV geeft advies voor veilige huttentochten en bergwandelingen”

  • Iris
    14 juli 2020 at 15:09

    Wandelen is toch wel de leukste activiteit om veilig in Coronatijd te kunnen doen. Denk dat we aan deze periode heel wat enthousiaste wandelaars gaan overhouden. Lijkt mij verder een positief gevolg van het virus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.