Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Op pad in het magische gebied rond de Drei Zinnen

Door Karsten Eelkema

Het is zondag 2:45 ’s ochtends. Mijn wekker gaat, vandaag staat een groot klimavontuur op de planning: de Grosse Zinne! Op mijn fietsje rijd ik naar de parkeerplaats waar ik met mijn Oostenrijkse klimvriend en kompaan Markus heb afgesproken. De enige mensen die ik op dit tijdstip tegenkom zijn feestvierders en een een paar taxi’s. We rijden in de donkere nacht naar de Drei Zinnen, een betoverend mooi natuurgebied in het Italiaanse Südtirol. Na aankomst bij de Auronzohut worden we negatief verrast door een ijzige wind: vandaag was windstilte en stralende zon voorspeld!

We besluiten toch maar met onze bepakking en hoofdlampen op zoek te gaan naar het begin van onze klimtocht op de Grosse Zinne. Zodra we het begin van de tocht gevonden hebben kan het niet meer stuk: de wind is weg, de zon komt op en de eerste klauterpassages zien er heerlijk uit! Dit is waar we voor gekomen zijn: klimmen en genieten op de magische Drei Zinnen!

Zonsopkomst bij de Grosse Zinne. Eigen foto: Karsten Eelkema
Hemels! Eigen foto: Karsten Eelkema

De klimtocht op de Grosse Zinne

Vanaf nu begint het echte werk: klauteren over rotsen in de 2e en 3e moeilijkheidsgraad. Het is voor ons een leuke tocht, waar we ons zeker voelen en het touw voorlopig nog even in de rugzak laten. We genieten de vrijheid en het gevoel boven de wolken te zweven bij deze prachtige zonsopkomst. Het vroege opstaan is het waard geweest, want we zijn de eerste die aan deze tocht beginnen vandaag. Na de ene en de andere passage waar we even zweethandjes krijgen omdat het toch uitdagend is zonder touw, komen we aan bij de zogenaamde ‘Schlüsselstelle’.

We genieten de vrijheid en het gevoel boven de wolken te zweven bij deze prachtige zonsopkomst

Als we deze smalle, schoorsteenachtige rotsformatie omhoog geklommen hebben, dan hebben we het zwaarste erop zitten. Om geen onnodig risico te nemen pakken we nu het touw erbij en klimmen snel en gezekerd verder. Inmiddels

Grosse Zinne
De ‘Schlüsselstelle’ Eigen foto: Karsten Eelkema

halen de eerste twee vlotte berggidsen met hun klanten ons in, we zouden uiteindelijk toch nog gelijk de top halen en de vreugde met elkaar delen 😉 We pakken het touw toch weer in omdat het terrein makkelijker wordt, en nu is de weg naar de top niet meer lang. We klimmen inmiddels in de volle zon en het is heerlijk om Markus om 9 uur s’ochtends een hand op de top te kunnen geven! De blijdschap over het behalen van de top is groot! Het landschap is hier fenomenaal, we kijken om ons heen en zeggen niks tegen elkaar. Op dit soort plekken kom je niet iedere dag.

Na de welverdiende pauze gaan we weer naar beneden. Een combinatie van abseilen en naar beneden klimmen brengt ons weer terug naar de parkeerplaats. We laten ons klimuitrusting in de auto liggen en gaan vervolgens de zon genieten! We kijken uit op de noordwanden van de Drei Zinnen, en zinspelen al op nieuwe klimavonturen op deze magische bergen! Dit smaakte naar meer 🙂 Wordt vervolgd…

Wat een uitzicht! Eigen foto: Karsten Eelkema
Grosse Zinne
Op de top van de Grosse Zinne! (2999m). Eigen foto: Karsten Eelkema
De Drei ZInnen. Eigen foto: Karsten Eelkema

Samengevat

Voor iedereen die van klimmen, wandelen of gewoon genieten van mooie uitzichten houdt, zijn de Drei Zinnen een magisch stukje Aarde. Je raakt hier niet uitgekeken op de bijzondere bergformaties. Er is voor klimmers genoeg te doen met routes tot de negende moeilijkheidsgraad. Ook voor de gewone sterfelijke is hier genoeg te doen, aangezien je met de auto tot 2300m hoogte kunt rijden.

Ook mountainbikers hebben hier genoeg leuke trails te vinden en uiteraard is de bergpas naar de Auronzohut voor wielrenners en motorrijders een genot

Vanaf hier starten goed aangelegde brede wandelpaden die voor iedereen te doen zijn. Zelfs bergschoenen zijn hier niet nodig aangezien het pad vrijwel overal vlak is en meer weg heeft van een onverharde autoweg dan een bergwandelpad. Ook mountainbikers hebben hier genoeg leuke trails te vinden en uiteraard is de bergpas naar de Auronzohut voor wielrenners en motorrijders een genot! Te bereiken zijn de Drei Zinnen vanaf Utrecht in ongeveer 12 uur rijden met de auto. Ook kun je naar Innsbruck vliegen in anderhalf uur, en vanaf daar nog zo’n 2,5 uur met de auto naar de Drei Zinnen rijden. Ik kom hier zeker nog eens terug!

Wil je meer lezen over de regio? Bekijk dan ook eens dit bericht over Cortina d’Ampezzo, niet ver van de Drei Zinnen.


Lees hier alle inspirerende reisverhalen van onze reporters


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer