Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De ontdekking

Per toeval vonden we een foto van Pen Hir aan de kustlijn van het schiereiland Crozon, een deel van Bretagne. Op de Google Maps foto was een klein klimmertje te zien, met woeste golven en hoge kliffen. Onze interesse was gewekt, en ons reisdoel bepaald. We gingen de zon en de rotsen opzoeken in Bretagne.

Op slag verliefd

De weg er naartoe was langer, en het landschap vooral vlakker dan gedacht. Door mijn hoofd schoot, wat als het tegenvalt? Er zijn hier geen rotsen te bekennen, slechts een paar heuveltjes, maar zeker niet klimwaardig. En eigenlijk zijn we op één enkele foto gebaseerd hier naartoe gekomen. Ik ben rotsen en bergen gewend als ik ga klimmen, maar hier was niks te zien. Pas toen we eindelijk de kustlijn hadden bereikt, en een camping hadden gevonden in Camaret-Sur-Mer, bezochten we Pointe du Pen Hir. Het klopt, het landschap is hier vrij vlak, maar de massieve kliffen van soms wel 100 meter hoog met woeste golven en harde wind des te indrukwekkender. Pen Hir is enorm geliefd onder fotografen, vanwege de spectaculaire kliffen en golven.

massieve kliffen van soms wel 100 meter hoog met woeste golven en harde wind zijn des te indrukwekkender

En onder klimmers, van makkelijke tot moeilijke routes, single pitches tot multipitches en sportroutes tot tradroutes, er is voor iedereen iets bij. Sportroutes betekend dat de klimroute behaakt is, waarbij je eigenlijk van haak tot haak klimt, en bij tradroutes, ofwel traditional climbing, zijn er geen haken in de wand, en moet je zelf je zekeringen aanleggen met behulp van nuts en friends.

pen hir
Standplaats met uitzicht. Fotocredits: Andy Marks

Tradklimmen in Pen Hir

De benadering van de routes is vanaf de parkeerplaats niet langer dan een paar minuten en bestaat altijd uit afdalen. In sommige gebiedjes kan je naar beneden lopen, in andere gevallen moet je abseilen. Sommige routes kunnen alleen geklommen worden bij laagwater, wat soms nog een beetje stress met zich mee kan brengen. Het is dus van belang om de eb en vloed tijden uit te zoeken. De routes zijn zeer afwisselend, zo hebben we routes geklommen waarvan we in een lengte van 30 meter eerst plaat klommen, daarna versnijding en daarna overhang. Omdat het gebied in Pen Hir nog niet veel bekendheid heeft onder klimmers, zijn de prachtige zandstenen rotsen niet glad geklommen. En toch is het gebied perfect onderhouden, de sportroutes zijn goed afgezekerd zijn en ondanks het vochtige klimaat en het zout door de golven zijn de meerderheid van de haken nog in perfecte staat.

een hele andere belevenis dan de vredige bergenweitjes die ik normaal gewend ben in de bergen

Door de prachtige ruwe rotsen is het in vele gevallen makkelijk om tradgear te plaatsen, wat het gebied perfect maakt om te oefenen met tradklimmen. Er zijn ook genoeg multipitchroutes om te doen, waarbij je ook een trad-standplaats moet maken. Zo hebben we een route gevonden van 80 meter, waar bijvoorbeeld geen enkele haak te bekennen was. Het is ontzettend indrukwekkend om voor de verandering met woeste golven onder je te klimmen, een hele andere belevenis dan de vredige bergenweitjes die ik normaal gewend ben in de bergen.

pen hir
Abseilen op de wand zonder haken. Foto: Daphne Berg

Voor elk wat wils 

Ook voor niet-klimmers is het schiereiland een absolute aanrader. Crozon is rijk aan geschiedenis, bijvoorbeeld met bunkers uit de tweede wereldoorlog. Maar ook het feit dat Bretagne vroeger tot in 1534 een apart land is geweest, is in vele details nog terug te zien. De huisjes zien er meer Brits uit dan Frans en de taal Breton is nog terug te vinden op elk welkomsbord van de dorpen.

Op het schiereiland zijn vele wandelingen te maken, vooral langs de prachtige kustlijn zijn een van de mooiste wandelingen van Bretagne te vinden. Ook voor mountainbikers is het gebied mooi geschikt.

pen hir
Uitzicht Pen Hir. Fotocredits: Andy Marks

Bucket list

Het is aan de ene kant jammer dat Pen Hir nog zo weinig bekendheid heeft, want door de rust van het gebied, kwaliteit van de rotsen en routes en de belevenis van de woeste omgeving zou het zeker op het verlanglijstje van elke klimmer moeten staan.

Een klimtopo van het gebied kan gekocht worden bij het toeristen bureau in Camaret-Sur-Mer voor 20 euro. Dit is zeer aan te raden, want vele (trad) routes zijn anders onmogelijk te vinden. En de routes zijn niet aangeschreven, wat oriëntering een stuk lastiger maakt. Pen Hir is ongeveer 11 uur rijden vanaf Utrecht

pen hir
Tradklimmen in Pen Hir. Fotocredits: Andy Marks

Meer avonturen van Daphne in het Engels vind je op haar eigen blog!

Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


.

 

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer