Klimmen verboden op heilige Aboriginals berg Uluru

Klimmen verboden op heilige Aboriginals berg Uluru
Door: Edwin Hagenouw, 2 november 2017
Binnen twee jaar mogen toeristen de iconische Australische berg Uluru niet meer beklimmen. Het bestuur van het Nationale Park Uluru-Kata Tjuta heeft woensdag besloten vanaf 2019 een klimverbod in te stellen omdat de rotspartij heilig is voor Aboriginals, schrijft AP.
geen “pretpark zoals Disneyland”
Het inheemse Anangu-volk voert al tientallen jaren campagne voor een klimverbod. Sammy Wilson, bestuursvoorzitter van het Uluru-Kata Tjuta National Park, noemt de berg in een reactie een “extreem belangrijke plek” en zegt dat het geen “pretpark zoals Disneyland” is.
Eerder was er veel discussie of er een klimverbod moest komen voor de Uluru, voorheen bekend als Ayers Rock. De rode monoliet trekt ondanks de afgelegen ligging jaarlijks honderdduizenden bezoekers.
Kleiner percentage waagt zich aan de klim
In 2010 werd besloten dat een klimverbod ingesteld zou worden zodra minder dan 20 procent van de bezoekers de berg zou beklimmen. Uit cijfers bleek dat tussen 2011 en 2015 slechts 16,2 procent van alle toeristen zich waagde aan het avontuur.
Het klimverbod zal ingaan op 26 oktober 2019, 34 jaar nadat de Anangu het gezag over de berg weer terugkregen van de Australische overheid. Overigens was het sowieso het merendeel van de tijd vanwege weersomstandigheden niet toegestaan om de rotspartij te beklimmen. Sinds 1950 zijn er 36 mensen omgekomen tijdens de klim.
De rotsformatie bevindt zich de regio Northern Territory, in het midden van het continent, meer dan tweeduizend kilometer ten noordoosten van Sydney.
bron: nrc.nl
Lees hier vijf tips voor backpacken in Australië
Ik ben eigenaar en bedenker van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.